Genealogiczna Biblioteka Cyfrowa dLibra (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=208&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
wickl

Post autor: wickl »

Świetny pomysł.
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kolejny bardzo dobry projekt Polskiego Towarzystwa Genealogicznego. Gratulacje!

Pozdrawiam,
Aneta
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

A czy jest może jakiś sposób aby dokumenty zapisane w formacie dLibra przekonwertować na PDF? Mechanizm wyszukiwania fraz w tego typu dokumetach, które można przeglądać w bibliotekach cyfrowych zwykle nie działa a jest szczególnie potrzebny w przypadku dokumentów, które nie posiadają indeksów nazw miejscowości i nazwisk. Przeglądałem ostatnio w WBC różne lustracje i wizytacje dot. XVI wieku i jak nie ma indeksów na końcu dokumentu, to można stracić wzrok wypatrując szukaną nazwę. Dałem radę przejrzeć 40 stron z różnymi spisami osób-myślałem, że mi oczy wysiądą. Wydaje mi się, że mechanizm wyszukiwania wyrazów w formatach PDF jest bardziej niezawodny. A jeśli nie jest możliwy PDF, to może przynajmniej zwykły plik tekstowy?

Proszę o jakieś sugestie.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Gratulacje - projekt doskonały!
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Wiele takich nie chronionych prawem autorskim materiałów jest w posiadaniu genealogów a GenBC umożliwi ich udostępnienie całemu naszemu środowisku
Jacku,
czy można na tym etapie rozwoju GenBC traktować powyższą wypowiedź jako apel do genealogów czy też jeszcze za wcześnie na przegląd swoich domowych zasobów ? Jak taki zbiór materiałów miałby wyglądać od strony technicznej ?

Pozdrawiam,

Aneta
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Podpisuję się pod pytaniem Anety.

Ze względu na wykonywany zawód (bibliotekarz) mam łatwy dostęp do wielu ciekawych pozycji, które można by dzięki GBC udostępnić zainteresowanym.

Pozdrawiam

Jacek B. Okulus
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Nie znam szczegółowo obowiązującego prawa w tym zakresie, więc nie odpowiem precyzyjnie. Może więc ktoś inny mnie poprawi lub uzupełni. Możemy publikować wydawnictwa za zgodą właściciela praw majątkowych do tych publikacji lub takie co do których prawa majątkowe wygasły. Jeśli się nie mylę jest to okres 70 lat od chwili wytworzenia lub ileś lat od śmierci autora. Jeśli więc miałbym oryginalny herbarz Bonieckiego to mógłbym go opublikować nie pytając nikogo o zgodę. Oczywiście to tylko przykład, bo nas interesują publikacje przydatne dla genealogów których brak w bibliotekach cyfrowych. Dublowanie istniejących nie ma sensu. Jeśli właścicielem oryginału jest jakaś biblioteka to musi się ona zgodzić udostępnić publikację. Jeśli mamy w domowych zasobach książki powojenne lub reprinty to nie można ich publikować bez zgody autora (właściciela praw majątkowych). Natomiast przedwojenne informatory, sprawozdania, kalendarze zawierające spisy i listy osób jak najbardziej powinny się w GenBC znaleźć. Otrzymaliśmy zgodę na publikację skorowidzów chrztów, ślubów i zgonów z AD w Pelplinie, więc te pozycje również będą mogły się tu znaleźć. Ile i kiedy jeszcze nie wiem. To na razie ruch próbny GenBC więc jeszcze nie wszystko działa jak należy i dopiero z czasem wszystko się dotrze. Są jeszcze do rozwiązania problemy z przygotowaniem materiałów do publikacji i z publikowaniem, ale pracujemy nad tym.
Przegląd własnych zasobów trzeba będzie wcześniej czy później zrobić. Po to właśnie powstała GenBC.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z konfiguracją GenBC został rozwiązany. Podziękowania dla Tomka Nitscha, który wspomógł (również finansowo) uruchomienie naszej biblioteki. Teraz pozostaje nam wzbogacanie jej zasobów.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Witaj Jacku,

Super, że powstała genealogiczna biblioteka cyfrowa, ale jest jedno "Ale". Zadawałem wcześniej już to pytanie i sądziłem Jacku, że jako jeden z inicjatorów tego przedsięwzięcia, odpwiesz na to pytanie. Powtórzę je więc jeszcze raz:
"A czy jest może jakiś sposób aby dokumenty zapisane w formacie dLibra przekonwertować na PDF? Mechanizm wyszukiwania fraz w tego typu dokumetach, które można przeglądać w bibliotekach cyfrowych zwykle nie działa a jest szczególnie potrzebny w przypadku dokumentów, które nie posiadają indeksów nazw miejscowości i nazwisk. Przeglądałem ostatnio w WBC różne lustracje i wizytacje dot. XVI wieku i jak nie ma indeksów na końcu dokumentu, to można stracić wzrok wypatrując szukaną nazwę. Dałem radę przejrzeć 40 stron z różnymi spisami osób-myślałem, że mi oczy wysiądą. Wydaje mi się, że mechanizm wyszukiwania wyrazów w formatach PDF jest bardziej niezawodny. A jeśli nie jest możliwy PDF, to może przynajmniej zwykły plik tekstowy?"
Sprawa jest moim zdaniem ważna, bo jeśli mają być publikowane w tej bibliotece materiały, które nie mają się dublować z dokumentami obecnych bibliotek cyfrowych, to musi być sprawny mechanizm przeszukiwania takich dokumentów. Format dLibra nie ma sprawnego mechanizmu przeszukiwania, gdyż w ogóle nie działa.
Rozumiem, że rękopisów nie można przeszukiwać ale jeśli dokument ma pismo maszynowe, np. jest to bardzo rzadka książka, bez indeksów nazwisk i miejscowości to jak mamy ją przeszukać?
Uważam, że to jest bardzo ważna sprawa, bo przecież nie zawsze będą publikowane spisy nazwisk lub wykazy rodzin.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Genealogiczna Biblioteka Cyfrowa dLibra (komentarz)

Mączka_Arkadiusz pisze:A czy jest może jakiś sposób aby dokumenty zapisane w formacie dLibra przekonwertować na PDF? Mechanizm wyszukiwania fraz w tego typu dokumetach, które można przeglądać w bibliotekach cyfrowych zwykle nie działa ... A jeśli nie jest możliwy PDF, to może przynajmniej zwykły plik tekstowy
Wyszukiwanie tekstowe zwykle nie działa, jeśli dokument nie został odpowiednio przygotowany. Dotyczy to zarówno plików pdf jak i djvu. Jeśli plik jest zoceerowany to może zawierać informację tekstową niezależnie od rozszerzenia. Jeśli plik nie zawiera warstwy tekstowej a jedynie obraz graficzny tekstu to niezależnie od formatu djvu czy pdf wyszukiwanie nie będzie działało. Wszystko zależy więc od przygotowania pliku i użytego oprogramowania, to jest od osoby która przygotowuje publikację. Jeśli powstaną indeksy do opublikowanych zasobów opublikujemy je również. Liczę, że lista osób publikujących w naszej GenBC będzie dłuższa.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Re: Genealogiczna Biblioteka Cyfrowa dLibra (komentarz)

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Tu podpowiem Arkowi Jacek ma rację jeśsli pliki nie zawierają warstwy tekstowej to niestety nie przeszukaz tekstu.
Ale teraz jak zrobić taką warstwę .
Robi się to przy pomocy programów OCR Najczęściej do skanerów jest dawany ,,fine- raider"
który rozpoznaje pismo w plikach graficznych .
Ja po prostu zapisuję stronę jako BMP lub JPG i rozpoznaję obraz jako tekst
i w ten sposób można dorobić warstwę tekstową do pliku. w bibliotece.
Znany jest np projekt takiego czegoś do Słownika geograficznego.
Arku poświęć się i dorabiaj takie pliki jeśli możesz do ciekawych publikacji
Oczywiście to temat rzeka ale i nad tym powinniśmy porozmawiać
To nic innego jak indeksacja ksiąg parafialnych ten sam prroblem
Jan
Fturas
Harasimiuk
Kontakt:

Post autor: Harasimiuk »

Szanowni Państwo, wielkie się Wam należy uznanie za uruchomienie w/w serwisu. To jest bardzo dobry pomysł, mam nadzieję, że z czasem zamieścicie tam wszystkie publikacje z biblioteki. (Pod warunkiem że do tych publikacji wygasło prawo autorskie). Była by wspaniała rzecz mieć wszystko w jednym miejscu. Życzę pomyślnego rozwoju i pozdrawiam wszystkich członków Towarzystwa.
Pozdrawiam serdecznie

Piotr Tomasz Harasimiuk
www.harasimiuk.net
StaromłyńskiDuda

Post autor: StaromłyńskiDuda »

Witam! Gratuluję pomysłu i bardzo się cieszę z jego realizacji. Taka biblioteka niewątpliwie przyda się nam wszystkim :)
Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Duda-Staromłyński
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”