Mobilizacja w 1939r

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Sawicki_Andrzej

Sympatyk

Rezerwiści 1939

Post autor: Sawicki_Andrzej »

Witam
Mój dziadek Antoni Michalski powołany został do obrony Wegierskiej Górki w sierpniu 1939 roku jako rezerwista. Zginął 3 wrzesnia w schronie bojowym Wędrowiec, przy działku ppanc.
Nie znam jego słuzby wojskowej, podejrzewam, ze musiał gdzieś odbyć jakąś słuzbę wojskowa, ale gdzie.
Data i miejsce urodzenia: 1902 r w Lipowej.
Może ktoś z was wie gdzie poborowi z tego regionu odbywali słuzbę wojskową.
Wnioskuje, ze musiało być to ok. 1920 roku
Andrzej
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Rezerwiści 1939

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

http://www.caw.wp.mil.pl/zasob/index_zas.htm
Dane znasz.. po wakacjach możesz dowiedzieć się "prawie wszystkiego"
http://www.caw.wp.mil.pl/caw/kontakt.htm
ja bym nie gdybał - poszukałbym kto może zrobić kwerendę (CAW nie robi, trzeba znaleźć firmę zewnętrzną) dał pełnomocnictwo...pewnie w sumie koszty (wraz z ksero) nie więcej niż 150-200 wyjdą

jest możliwość jeszcze jedna - może na miejscu w schronie-muzeum wiedzą (może nawet kopie dokumentów mają) albo w grupie rekonstrukcyjnej?

P.S. na poparcie GR
"Żołnierze wchodzący w skład 151 kompani jak i kompani „Jeleśnia” i plutonu „Krzyżowa” wywodzili się z batalionów KOP oraz Żywieckiego batalionu Obrony Narodowej. "
http://www.kmop.dobroni.pl/media/index.php?MediumID=374
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Franciszek_

Mobilizacja w 1939r

Post autor: Franciszek_ »

"pradziadek"
Witam, szukam miejsca służby mojego pradziadka. Od mojej śp. cioci, córki tego pradziadka, dowiedziałem się, że był mobilizowany w 1939 ale nie walczył. Podejrzewam, że był w jakimś Ośrodku Zapasowym albo jednostka w której służył została krótko przed wojną rozwiązana. Pomoże mi ktoś?
Ostatnio zmieniony śr 25 kwie 2012, 11:31 przez Franciszek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcesz zarobić odwiedzając strony reklamodawców? Więcej dowiesz się na:
http://centrumreklamy.com/pages/index.php?refid=woszusz
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam!

http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie

Sprawdzałeś na tej stronie?

Ja ostatnio znalazłem w dokumentach książeczkę członkostwa w ZBOWiD. Napisałem do UDSKiOR i po tygodniu otrzymałem życiorys pradziadka, deklarację członkostwa i inne ciekawe dokumenty.

Pozdrawiam. Daniel.
Jóźwikiewicz_Leszek

Sympatyk
Nowicjusz

Poborowi z powiatu Łuckiego(Wołyń)

Post autor: Jóźwikiewicz_Leszek »

Czy ktoś może wie,do jakiej jednostki wojskowej kierowani byli poborowi (lub rezerwiści) z terenu powiatu Łuckiego w 1939r. w czasie mobilizacji ?
Mój ojciec i jego bracia mieszkali w Mykowie gm.Silno,pow.Łuck.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Łuck hmm
12 baon pancerny?
24 pułk piechoty?

Okręg Lublin
a piechociarze masz ładnie zestawionych w:
http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/b7/b7_8.pdf
całą strone CAWu warto byłoby przejrzeć

ww traktuj z dużą dozą ostrożności, to nawet nie sugestia z 12bp 24pp
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Franciszek_

Post autor: Franciszek_ »

Tak, sprawdzałem na tej stronie i nie znalazłem pradziadka.
Chcesz zarobić odwiedzając strony reklamodawców? Więcej dowiesz się na:
http://centrumreklamy.com/pages/index.php?refid=woszusz
arturD

Post autor: arturD »

Witaj Danielu,
ja też chciałem uzyskać informacje o moim dziadku w UDSKiOR, ale odpisano mi w urzędowym piśmie, że takie dane mogą udostepnić tylko na podtawie oficjalnej pisemnej prośby popartej poświadczeniem urzędu. Czy Ty też tak miałeś? Jeśli to nie tajemnica, prosiłbym o informacje, jak Tobie udało się dostać te dokumenty.

Pozdrawiam, Artur.
Piterwind

Sympatyk

Post autor: Piterwind »

Witaj Artur,
Ja pisałem o dokumenty przekazane ze ZBOWiD-u. Musiałem tylko dosłać kserokopie dowodu osobistego potwierdzoną za "za zgodność z oryginałem". Nie musi to być notarialnie, wystarczy pieczątka jakiego kolwiek Urzędu. Zadzwoń, to pracownicy UDSKiOR-u potwierdzą czy coś się nie zmieniło.

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Szymon

Sympatyk

7 PP

Post autor: Szymon »

Witam,
Mój pradziadek Andrzej Grzesiak podczas ll wojny światowej, został zmobilizowany do 7 pułku piechoty. Szukam jakichkolwiek informacji na temat tego pułku. W internecie nic nie znalazłem. Pomoże ktoś?
Dodam, że jednostka ostała rozbrojona bardzo szybko, bo 29.09.1939. Wiem to z książeczki wojskowej mojego pradziadka.
Pozdrawiam
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

7 PP

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Tak na szybko: http://pl.wikipedia.org/wiki/7_Pu%C5%82 ... ion%C3%B3w oraz polecam książkę Piotra Bartoszewskiego ,,Zaginiony pułk. Zarys wrześniowej historii 7 pułku piechoty Legionów''.

Pozdrawiam

Daniel
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

7 Pułk Piechoty Legionów wchodził w skład 3 Dywizji Piechoty Legionów, tam znajdziesz nieco informacji.
Książka polecana przez Daniela to wiele relacji żołnierzy tego pułku , dotąd w większości niepublikowanych.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witam serdecznie!
Poszukuję informacji o Stefanie Prusińskim, moim przodku walczącym podczas II wojny światowej. Ta sprawa spędza mi sen z powiek. Jest w niej duużo niejasności lecz postaram się przybliżyć sprawę. Stefan Prusiński urodził się w 1909 roku w Olszówce w ówczesnej gminie Drzewce(tutaj nie jestem pewien ze względu na słabo czytelny zapis) Byl synem Stanisława Prusińskiego i Józefy z domu Rydzkiewicz?(też nie wyraźnie zapisane). Z opowieści rodzinnej dowiedziałem się iż Stefan był żołnierzem lecz tutaj moja wiedza się urywa. Mija 2 rok mojej pracy a ja nawet nie wiem jaki przydział dostal i jakiego był stopnia. Jak by nie istniał a przecież znam relacje naocznego świadka który widział go w mundurze WP powracającego z wojny, miał też książeczkę wojskową która niestety zaginęła. Pierwszą moją myślą był CAW lecz dzieli mnie dość duża odległość do Warszawy. Udało mi się jedynie dowiedzieć, że Stefan Prusiński nie występuje w księgozbiorze CAW'u i tu pojawiło się moje zdziwienie. Skoro był żołnierzem to jak to możliwe że nie zachowała się żadna chociaż najmniejsza wzmianka o nim? Przez równo dwa lata nie natknąłem się na nic co by mogło pomóc rozwiązać mi tą rodzinną zagadkę. Również ciekawą sprawą jest jego pogrzeb gdyż nie został uwzględniony w księdze cmentarnej więc oficjalnie taka osoba nie została pochowana na cmentarzu w Przedczu, chociaż jego grób tam się znajduje. Człowiek zagadka? wszystko na to wskazuje. Nie wiem już gdzie szukać, gdzie pisać i dzwonić w tej sprawie. Do tego wszystkiego dowiedziałem się również że jego ojciec Stanisław również poszedł na wojnę lecz z niej nie powrócił. Nie wiem czy Stefan dostał się do niewoli lecz wiem że ukrywał się przed Niemcami. Nie wiem już co robić z tą sprawą więc proszę Was o pomoc, może ktoś będzie umiał pomóc. Stefan mieszkał w Kobylacie w gminie Przedecz lub Kłodawa. Rezerwiści KRU Konin w czasie mobilizacji przeważnie kierowani byli do 68 pp we Wrześni. Oczywiście, nie wiemy czy St. Prusiński trafił do 68 pp, czy może do któregoś z oddziałów mobilizowanych przez ten pułk, czy może skierowany został do Ośrodka Zapasowego 17 DP. Z tego co wiem, Stefan Prusiński nie dostałsię do niewoli.
"Przedecz historia i ciekawostki"
Munzberger

Sympatyk

Post autor: Munzberger »

Witam, Mój dziadek Münzberger Stanisław 1939 jako rezerwista powołany ze Lwowa, 19 września 1939 roku w Kowlu (Kowel lub) został schwytany przez ZSRR. Chcę znaleźć punkt, który w tym czasie był w tym pokoju batalionu lub pułku. Doceniam również wszelkie inne informacje dotyczące tej osoby. Z poważaniem George
Munzberger

Sympatyk

Stare Sioło powiat Bobrka obwód Lwowski

Post autor: Munzberger »

Wyszukiwanie krewni są do 2 wojny światowej mieszkał w wiosce dzielnicy Stare Sioło Bibrskoho województwa lwowskiego. Mój dziadek Munzberger Stanisław (syn Apolinario i Albina Syeklyutskoyi) w 1933 roku, wrócił z zasadnichey usług i poślubił babcię Anna Sawka. 02 czerwca 1934 mieli córkę (moją tsotsya) Stasia. A w 1939 roku, mój ojciec urodził się w marcu, ale już mieszkał we Lwowie ul.Yablonovskyh 12.

We wrześniu 1939 roku dziadek zmobilizowała armię do tego, informacje o jego śmierci lub usługa nie została informatsiyi.Ale tego roku z archiwum w Warszawie, ja wziąłem to rzeczy osobiste, które są przekazywane z Anglii. Założona dziadek, który wraz z innymi żołnierzami z dnia 19 września 1939 roku w Kowlu został schwytany przez ZSRR i został zesłany na lager. 3 września 1941 w Tatisheva wstąpił do wojska i pracował jego drogę hen.Andersa Ira, Irak, Palestynę, Egipt, Włochy (bitwy o Monte Cassino - przekroczenie №44992) i zmarł w Loretto (pochowany na polskim cmentarzu wojskowym Loreto). W dziadek mojej matki Syeklyutskoyi Albina ma syna z pierwszego małżeństwa Franco (ponieważ jest córką Mil zdjęcie) jest określany Helya i Mania.Z poważaniem George
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”