Lista Majorów rosyjskich(sowieckich) i polskich II WŚ

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Doticzka

Sympatyk

Lista Majorów rosyjskich(sowieckich) i polskich II WŚ

Post autor: Doticzka »

Mam ogromną proźbe ... czy istnieje lista Majorow rosyjskich lub ewentualnie polskich? Czy można ja gdzieś znaleść? Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Dorotko
Pozwól,że się podepnę pod zapytanie.
A ja poszukuję majora Maczarskiego(Maciarski,Moczrski Mociarski).W latach 1939 -1941 "stacjonował" w Łucku woj.wołyńskie.Z chwilą agresji Niemiec na Rosjan prawdopodobnie z miejscowym Archiwum (ale jakim nie wiem) ewakuował sie wgłąb Związku Radzieckiego "zabierając " ze sobą mojego tatę. Co prawda jestem optymistą ale na archiwa rosyjskie raczej nie ma co liczyć.Może tylko chwilowo??Kto wie??
pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Lista Majorów rosyjskich(sowieckich) i polskich w i po I

Post autor: Młochowski_Jacek »

Doticzka pisze:... czy istnieje lista Majorow rosyjskich lub ewentualnie polskich? Czy można ja gdzieś znaleść?
Trzeba pytać w Centralnym Archiwum Wojskowym czy mają dane nazwisko w kartotece. Być może udzielą tej informacji telefonicznie lub trzeba będzie umówiwszy się wcześniej udać się do CAW i przejrzeć kartki w szufladkach. Powinny być teczki akt personalnych oficerów oraz wnioski o przyznanie odznaczeń niezależnie od szarży. Jeśli uda się znaleźć coś w kartotece to pozostanie napisać prośbę do Szefa CAW o wyrażenie zgody i zamówić akta. Część może być na miejscu, a część trzeba będzie przywieźć do pracowni naukowej. Adres i numery telefonów oraz mapka dojazdu co CAW są w internecie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Polecam również przegląd dostępnych publikacji tematycznie związanych z poszukiwanymi przez Was informacjami:

http://fbc.pionier.net.pl/owoc/results? ... ageindex=0

Pozdrawiam,

Aneta

ps. mała korekta - proszę wejść na stronę:
http://fbc.pionier.net.pl/owoc/?action= ... anguage=pl

i w oknie wyszukiwarki wpisać np. "oficerów", "wojsko polskie..." etc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”