Może ktoś natchnie mnie do dalszego działania, bo nie mam wielkiego doświadczenia w poszukiwaniach genealogiczych.
W badaniach interesującej mnie części rodziny oparłem się na początku o pamiętniki i dostępne w domu dokumenty. Dotarłem do tej osoby, i nie wiem co teraz:
Karol Kuczyński - urodzony w 1797 r. w Żurobicach (wg. Słownika Biograficznego Oficerów Powstania Listopadowego) uczestnik kampanii 1812, kawaler Virtuti Militari, powstaniec 1831. Po powstaniu ożenił się z Anną Godlewską, siostrą Wiktora Godlewskiego (tego przyrodnika, zesłanego wraz z Dybowskim, po powrocie z zesłania osiadł w Smolechach). Nie znam daty ani miejsca ślubu. Znam dzieci, ale skąd wziął się Karol Kuczyński - nikt nie wie. Miejsca ani daty śmierci też nie znam (ale na pewno po 1850 r.).
Żurobice wchodziły na początku XVIII w. w skład majątku Wiktoryna Kuczyńskiego (co wiem z pamiętnika Wiktoryna), ale później tereny te nie należały do Królestwa, znalazły się w granicach cesarstwa jako tzw. obwód białostocki i archiwa wchodzące w grę są zapewne rozproszone.
Od czego zacząć? Help
Marcin K.