dokumenty do wywodu dot. tych którzy carowi podpadli

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam.
Gdzie szukac złoznych do deputacji dokumentow w przypadku kiedy po ich złożeniu dana osoba stała sie wrogiem cara a więc ze szlachectwa nici?
Czy dokumenty złozone wczesniej były zwracane czy tez gdzieś je przekazywano?
Może do Petersburga?
Stefan
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam Panie Stefanie!
Trochę niezręcznie (moim zdaniem) Pan tą 'utratę szlachectwa' ujął. Bez względu na to czy ktoś się wylegitymował, czy nie, jeśli miał szlachectwo wcześniej (przed zaborem) to go nie tracił, bez względu na to czy się wylegitymowal czy też nie. W końcu szlachectwo ludzie uzyskali przed zaborami i niekoniecznie od zaborcy. Na pewno taki szlachcic mógł mieć kłopoty zmierzające do degradacji jego stanu społecznego (szlacheckiego). O czym można przeczytać w różnych opracowaniach zawodowych historyków. Podczas zaborów wylegitymowanie się wprowadzono po to min. by degradując niektóre rody uzyskać np. wiekszą liczbę poborowych do armii itp. itd. Sprawa ta była tu parokrotnie już dyskutowana. Patrz np. tu: http://otworzksiazke.pl/ksiazka/deklasa ... /strona/3/
Co do pytania, gdzie te dokumenty są i co z nimi się stało. Pytanie jest dosyć trudne. Jednak w pierwszej kolejności z biur heraldycznych trafiały one do odpowiedniej Guberni w celu zaopiniowania (tam odpowiednio długo były przetrzymywane i raczej nie zwracane, gdy ktoś był podejrzany). Chyba także nie doceniamy roli wywiadu w tamtych czasach i dobrze zorganizowanej biurokracji. Osoby, które nie podporządkowywały się zarządzeniom były poszukiwane czymś w rodzaju listu gończego. Otóż nie dalej jak pół godziny temu czytałem pewien dodatek do Dziennika Guberni Lubelskiej nr 26 ( 8/20 czerwca 1846) zawiadamiajacy, że jakiś Iksiński Józef - za nie stawiawienie się przed 'superrewizją ' (czego?) zaborcy ('zbiegły') zostaje powołany za karę do wojska carskiego. Przy czym skrupulatnie takie osoby w tym dodatku podzielono wg stanu i wyznania. Pozdrawiam Jerzy
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam.
Faktycznie ująłem to nie tak ja trzeba.Dokumenty zostały złozone w guberni radmoskiej a dotyczyły starania się o szlchectwo po raz pierwszy.Majętny ziemianin stara się o szlachectwo.
Po złożeniu dokumentów w 1846 roku podpada władzy za sprzyjanie wrogom cara i wydalony zostaje z Królestwa do zaboru austriackiego/Kraków/.
Nie wiem gdzie mogły zostać przekazane dokumenty jako złozył w guberni radomskiej.
Stefan
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Trudno mi powiedzieć, przypadek raczej dość specyficzny. Może ktoś zna takie przypadki z literatury i Panu pomoże.
Pozdrawiam Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”