Pozdrawiam, a, i dziękuję za tempo w jakim udzieliłaś odpowiedzi
Nazwiska - S
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję za naprowadzenie, wcześniej zdawało mi się , że może pochodzić od imienia Zofia - Sofija. Czytałem o wsi na Podlasiu - Zofiówka, wcześniejsza jej nazwa była Sofiówka. Więc mieszkaniec takiej wsi mógł nazywać się ... .Co o tym myślisz?
Darek
- Ewa_Szczodruch

Darku,
samo nazwisko nie ma budowy nazwiska odmiejscowego... Ale... życzę Ci byś znalazł drogę do Zofiówki na Podlasiu.
Pochodzę z Białegostoku, więc niech się stanie
Wielokrotnie na różnych forach pisałam, że etymologia może w genealogii pomóc, ale może też poplątać ścieżki
samo nazwisko nie ma budowy nazwiska odmiejscowego... Ale... życzę Ci byś znalazł drogę do Zofiówki na Podlasiu.
Pochodzę z Białegostoku, więc niech się stanie
Wielokrotnie na różnych forach pisałam, że etymologia może w genealogii pomóc, ale może też poplątać ścieżki
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Sewera
Skąd się wywodzi i co znaczy nazwisko Sewera-Dziękuję za pomoc Jerzy Sewera z Łodzi
- Ewa_Szczodruch

Witaj Jurku
Sewera ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Sewer, pochodzenia łacińskiego, od Severus, to od sewerus ‘surowy, poważny’, notowanego w Polsce od XV wieku; rzadko używane.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Sewera ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Sewer, pochodzenia łacińskiego, od Severus, to od sewerus ‘surowy, poważny’, notowanego w Polsce od XV wieku; rzadko używane.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pochodzenie nazwiska Stupienko
Zawsze mnie interesowało gdzie są moje korzenie proszę o odpowiedź . Pozdrawiam . Mój Dziadek mieszkał przed wojną w Dudzie wtedy to była Polska, później Litwa a teraz Białoruś.
- Ewa_Szczodruch

Witaj
No to wiesz, gdzie szukać korzeni
Ja Ci mogę podać tylko etymologię nazwiska, która czasem pomaga, a czasem może zwieść niedoświadczonych na manowce. W Twoim przypadku końcówka nazwiska jest charakterystyczna dla rejonów wschodnich.
Stupienko ( bez daty źródłowej, czyli odnotowane w źródłach najpewniej po 1800 roku ) - w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego stupa 'stępa', stupać; stupek 'zbir'.
No to wiesz, gdzie szukać korzeni
Ja Ci mogę podać tylko etymologię nazwiska, która czasem pomaga, a czasem może zwieść niedoświadczonych na manowce. W Twoim przypadku końcówka nazwiska jest charakterystyczna dla rejonów wschodnich.
Stupienko ( bez daty źródłowej, czyli odnotowane w źródłach najpewniej po 1800 roku ) - w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego stupa 'stępa', stupać; stupek 'zbir'.
pochodzenie nazwiska Siejek
Poszukuję pochodzenie nazwiska Siejek.Moi dziadkowie pochodzą z okolic
Poznania-Łęczyca ,Wiry, Luboń.Czy to jest nazwisko polskie.
Genia
Poznania-Łęczyca ,Wiry, Luboń.Czy to jest nazwisko polskie.
Genia
- Ewa_Szczodruch

-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
Karlos z Argentyny pyta o nazwisko Suszczewicz
Dostałem email od Carlosa Occhiuzi z Argentyny z prośbą o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska SUSZCZEWICZ . Jest to nazwisko jego przodka z Białorusi zaścianek Harki pow. Nieśwież.
Dla ciekawości informuję , że jego przodek nazywał się Władysław syn Kazimierza i Klasyldy Szuszczewicz. Może ta informacja zainteresuje jakiegoś genealoga
Z powazaniem Franciszek Kromplewski
Dla ciekawości informuję , że jego przodek nazywał się Władysław syn Kazimierza i Klasyldy Szuszczewicz. Może ta informacja zainteresuje jakiegoś genealoga
Z powazaniem Franciszek Kromplewski
- Ewa_Szczodruch

-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt: