rodzina Rohlof z Mroczy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Post autor: bogg »

Poszukuję informacji nt. rodziny Rohlof lub Rohloff z Mroczy - powiat nakielski
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Post autor: Szczerbiński »

Podobne nazwisko: Rolopf Inflanty 1558-1593
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

hm... dzięki, to interesująca informacja
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Na wszelki wypadek podaję jeszcze link do Mroczy, ponieważ to nazwisko (Rolopf) spotkałem u Żernickiego i Borkowskiego (a więc szlachta):
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... V_cz.2/359
Jest tu informacja o Arnoldzie z Wałdowa, któremu Jagiełło w 1393 r. nadaje prawa magdeburskie na Mroczę.
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

dzięki za link, ale brak tam przecież informacji o tym nazwisku
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

zastanawiam się, czy aby korzenie nie tkwią w Zakonie Krzyżackim (szeroko rozumianym)?
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Ja też tak sobie pomyślałem, że ów rycerz był powiązany z Zakonem Krzyżackim, potem z wywędrował ('służbowo' :wink: ) do Inflant krzewić chrześcijaństwo. Później sprawdzę Inflanty, to może coś wyszperam i dopiszę. :D
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Super, bardzo dziękuję.
Szukam też śladów dot. siostry mojej babci, która wg ustnego przekazu "zginęła lub zaginęła na froncie wchodnim, podczas służby w wehrmachcie".
Wiem już coś z forum, gdzie szukać, ale bariera językowa bardzo utrudnia sprawę, a jeszcze dodatkowo niemieckojęzyczne istytucje myslą sobie, że jak Polak szuka krewnych w ich armii, to na 100% dla kasy, obywatelstwa itp.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

W 'Ritenschoften von Livland (Inflanty) Estland (Estonia) Kurland (Kurlandia) und Oesel (?)' jest podobne nazwisko Reuhoff niestety nie Rolopf v. Rohloff, (domyślam się jedynie podobieństwa), bo język niemiecki jest mi obcy a to jest pisane gotykiem i po niemiecku, jest taki rycerz, który w r. 1552 był gen. von der Rech. Parę linijek tekstu jest na jego temat. Zajrzę jeszcze do innej pozycji.
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

:D
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Nie ma co się śmiać :wink: trzeba sprawdzić wszystkie informacje (przy niepewnym brzmieniu nazwiska).
Bo może to jest nazwisko Reinhoff i wtedy w 'Polnishe Klein Adel' Żernickiego, Hamburg 1907 mamy: Czapiewski - i taki zapis ' Mit den z Beinamen: Paszk, Rannoch, Reinhoff, Wnuk, Wstosz, Wzłos (K.P)'
Jerzy - to już moje imię ... :D
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie 2012, 15:52 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

To miał być uśmiech, a nie śmiech. Wiem, że w przypadku "pogranicza" brzmienie, pisownia itp. są bardzo zwiłe i zmienne.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

Rozumiem - tak też to odebrałem. Jeśli coś spotkam jeszcze to dam znać.
Pozdrawiam Jerzy
PS. Nasze posty minęły się w locie ..
bogg

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

OK Pozdrawiam Bogusław
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

rodzina Rohlof z Mroczy

W książce pt. 'Powiat Nakielski w XVI stuleciu - szkic geograficzno historyczny' Poznań 1886 E. Calliera na str. 29 podaje się oboczności nazwy m. Mrocza, a mianowicie zapis jest następujący: 'Mrocza v. Mroczyn, Mroscha, Mrotzen, Mrotschen - miasto leży nad Rokitką w pobliżu ujścia do Plitwicy na płn. od Nakła', oraz Mrocz też się z taką obocznością nazwy spotkałem. Być może podczas poszukiwań genealogicznych może się przydać ta dodatkowa informacja.
Mnie np. pomogło to w znalezieniu takiej oto informacji:
na stronie 59 znalazłem nazwisko Rohloff a na stronach 82, 83, 88, 126 informacje o Mroczy - w książce pt. 'Einführung in die Deutsche Sippenforschung in Polen und dem Preussischen Osten', Alfred Lattermann Posen 1938. Ale to wszystko jest napisane po niemiecku ...
Pozdrawiam Jerzy
PS. Na dalsze szukanie nie mam już pomysłu, chyba by trzeba szukać po niemieckiej stronie, ale mam nadzieję, że trochę pomogłem w poszukiwaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”