Litwa kowieńska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- JanczewskaM

- Małgorzata_Kulwieć

Właśnie znalazłam w parafii Sereje urodzenia Wierzyckich, Sławomira i Zofii w 1905 r.
Że się pochwalę..
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3309 ... index.html
Wczoraj szukałam i nic. Dzisiaj się udało.
Kisiele też tam się pojawiają (np. Franiszek w 1903 r., nr 217, Jan w 1901 r., nr 100 i Konstantyn w 1900 r. (chyba?) nr 223).
Łucja
Że się pochwalę..
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3309 ... index.html
Wczoraj szukałam i nic. Dzisiaj się udało.
Kisiele też tam się pojawiają (np. Franiszek w 1903 r., nr 217, Jan w 1901 r., nr 100 i Konstantyn w 1900 r. (chyba?) nr 223).
Łucja
Odnotowuje obecność Kisielów w parafii Sereje i ładnie Ci dziękuję.
Zacząłem już indeksować Rymigołe a ponadto lada moment dostanę (już dostałem bo przed chwilą sprawdziłem - znowu zaspałem ) mikrofilmy z parafii Wodakle.
Nie wiem kto wynalazł fondy ale popatrzcie na to dziwadło:
Mikrofilm nr 2439343
Tam są Wodakle i ... trochę więcej parafii.
Tego jeszcze nie widziałem. Mikrofilm podzielony jest na 58 części. Pewnie są tam kawałki z ksiąg metrykalnych około 50 parafii.
Aby nie zaśmiecać Forum i wątku wsadziłem kopie zapisu dot. wspomianego mikroflmu do mego Dropbox:
https://www.dropbox.com/home/Public/Mikrofilm%20Wodakle
Obłęd.
Zacząłem już indeksować Rymigołe a ponadto lada moment dostanę (już dostałem bo przed chwilą sprawdziłem - znowu zaspałem ) mikrofilmy z parafii Wodakle.
Nie wiem kto wynalazł fondy ale popatrzcie na to dziwadło:
Mikrofilm nr 2439343
Tam są Wodakle i ... trochę więcej parafii.
Tego jeszcze nie widziałem. Mikrofilm podzielony jest na 58 części. Pewnie są tam kawałki z ksiąg metrykalnych około 50 parafii.
Aby nie zaśmiecać Forum i wątku wsadziłem kopie zapisu dot. wspomianego mikroflmu do mego Dropbox:
https://www.dropbox.com/home/Public/Mikrofilm%20Wodakle
Obłęd.
Ostatnio zmieniony śr 04 kwie 2012, 13:16 przez przeski, łącznie zmieniany 2 razy.
Przemek Kisielewski
- Małgorzata_Kulwieć

Zmieniłem w Word-zie, który był w zakładce mego Dropbox extension (rozszerzenie). Zapomniałem, że word.docx nie zawsze się otwiera. Teraz jest word.doc.
Ponadto to co chciałem zilustrować można zobaczyć na FamilySearch.org
wklejając do wyszukiwarki katalogu zasobów numer mikrofilmu, który podałem.
Ponadto to co chciałem zilustrować można zobaczyć na FamilySearch.org
wklejając do wyszukiwarki katalogu zasobów numer mikrofilmu, który podałem.
Przemek Kisielewski
- Małgorzata_Kulwieć

Obejrzałam sobie co zawiera ten mikrofilm i zazdroszczę Ci, że będziesz mógł sam go zobaczyć. Pewno moich Kulwieców tam w bród, zwłaszcza w Towianach. W Wodaklach się ich nie spodziewam, ale może przypadkiem? Pomarzyć dobra rzecz.
Zyczę Ci dużo sukcesów.
Pozdrawiam
Małgorzata
Zyczę Ci dużo sukcesów.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- JanczewskaM

Czy szablon dla Wędziagoły jest, gdzieś dostępny? Chętnie sprobuję - mam już sporo ślubów gotowych w excelu, które mogłabym wkleić i kontynuować dalej on-line. Proszę o link i instrukcjęRoRo500 pisze:Problemów być nie powinno, bo można bezpośrednio kopiować do i z Excela. Ogólna mechanika Google spreadsheet jest również bardzo podobna do Excela. Głowną zaletą jest możliwość równoległej pracy przez wielu użytkowników. Gdy Ty coś wpiszesz to ja to natychmiast widzę. Pozwala to unikać duplikacji oraz pomaga w rozwikływaniu zagadek. Na przykład - ja zaznaczam nazwisko którego nie mogłem sie doczytać, Ty widzisz to i możesz je poprawic jeśli wiesz.
Zrobiłem podobne szablony dla Telszy, Kielm i Wędziagoły (jeśli Monika i Aldona chciałyby tego spróbować).
Pozdrawiam,
Roman
Szablon dla Wędziagoły jest gotowy. Proszę podesłać e-mail na PRIV, to prześlę link z uprawnieniami do edycji. Da to pełen dostęp do dokumentu oraz możliwość zapraszania innych do współpracy. Wgląd do dokumentu można również opublikować na sieci, co umożliwi wszystkim śledzenie postępu w tym projekcie. Prawa edycji muszą niestety być ograniczone ze zrozumiałych względów - wandali internetowych nie brakuje.Czy szablon dla Wędziagoły jest, gdzieś dostępny? Chętnie sprobuję - mam już sporo ślubów gotowych w excelu, które mogłabym wkleić i kontynuować dalej on-line. Proszę o link i instrukcję
Pozdrawiam,
Roman
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie 2012, 00:39 przez RoRo500, łącznie zmieniany 1 raz.
- JanczewskaM

No i zaczęłam pracę w google, efekty można zobaczyć tutaj
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... jgxdnViTXc
Na razie śluby - żółto zaznaczone nazwiska, z któych odczytaniem mam problem, może komuś uda się odcyfrować i coś podpowiedzieć?
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... jgxdnViTXc
Na razie śluby - żółto zaznaczone nazwiska, z któych odczytaniem mam problem, może komuś uda się odcyfrować i coś podpowiedzieć?
Monika Janczewska
- JanczewskaM

Skany ksiąg parafii Św. Trójcy w Mirosławiu są dostępne on-line. Niestety zasób dosyć skromny: urodzenia 1897-1898, zgony 1835-1838, 1896-1904, 1918-1922, 1922-1940 oraz księgi małżeńskie za lata 1883-1893, 1918-1922, 1922-1940
http://www.epaveldas.lt/ w pole Tema proszę wpisać Miroslav% pokażą się Miroslavo RKB gimimo metrikų knyga - urodzenia, Miroslavo RKB mirties metrikų knyga - zgony, Miroslavo RKB santuokos metrikų knyga - małżeństwa oraz kilka dokumentów innego typu niż metrykalne.
Nie ma ksiąg metrykalnych z Olity ale proszę wpisać w Tema Alyt% zobaczy Pan w bibliotece ePaveldas trochę archiwalnych zdjęć i Fond 43 dokumenty kapituły wileńskiej kościól w Olicie - ale to dotyczy np uposażeń kościoła itp
http://www.epaveldas.lt/ w pole Tema proszę wpisać Miroslav% pokażą się Miroslavo RKB gimimo metrikų knyga - urodzenia, Miroslavo RKB mirties metrikų knyga - zgony, Miroslavo RKB santuokos metrikų knyga - małżeństwa oraz kilka dokumentów innego typu niż metrykalne.
Nie ma ksiąg metrykalnych z Olity ale proszę wpisać w Tema Alyt% zobaczy Pan w bibliotece ePaveldas trochę archiwalnych zdjęć i Fond 43 dokumenty kapituły wileńskiej kościól w Olicie - ale to dotyczy np uposażeń kościoła itp
Monika Janczewska
-
Willamowicz_Mirosław
Moja rodzina pochodzi z okolicy Użumiszki parafia Wędziagoła i część nazwisk również występuje w moich aktach np. nr 143 s. 16 chrzest 1851 r. Wacława Willamowicz s. Jana i Julianny Kulwieć, jak i:Małgorzata_Kulwieć pisze:Oj. Monika. Twoje nazwiska wystepuja w moich aktach tylko nie zwracałam na nie do tej pory większej uwagi. Też śledzę parafię Wędziagoła, ale zaczęłam teraz porządkować swoje dane bo powoli zaczęłam się gubić wię mam mniej czasu. Ale jak tylko obrobię swoich (sorry) to poprzeglądam Twoje nazwiska i się odezwę. Na pewno mamy wspólnych przodków bo Twoje nazwiska występują w mojej rodzinie.
np
Ksawery Kulwieć ożenił się z Anną Rafanowicz 17-07-1832r
moje nazwiska to:
Anuszowska, Bartoszewicz, Dolińska, Doweyko, Dowtort, Duszewska, Gienielewicz, Gineyko, Jakszewicz, Jurewicz, Kotkowska, Krokowska, Kulikowska, Misiewicz, Mingajło, Mszczonowska, Myszewska, Niekrasz, Pawłowska, Piekarska, Radzewicz, Rafanowicz, Różańska, Rudelewicz, Rymowicz, Saweczańska, Siewrymowicz, Stankiewicz, Sułowska, Syskowska, Towiańska, Willamowicz, Zbierańska, Zyniewówna
Skirgajło, Laudańska, Jachimowicz, Raczko, Żukowska, Łopacińska.
Mirosław