Turkiewicz - zasłuzony szlachcic czy Turek w niewoli

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jacek_Górski »

Zetknalem się z pogladem, że nazwisko raczej pochodzi od jeńca tureckiego, niż od Turka, który przeszedl na stronę Rzeczypospolitej. W przypadku Tatarów, nazwiska osób, które za zasługi otrzymywały nadania szlacheckie powstawały najczęsciej od spolonizowanych słów tatarskich - np. Asłanowicz. Natamiast nazwskio typu Tatarkiewicz, Turkiewicz to nazwiska nadawane jeńcom, którzy zostali osiedleni w Rzeczypospolitej, i tak zostali ochrzczeni np. przez sąsiadów.

W SGKP i u Bonieckiego Turkiewicze sporadycznie pokazywani są jako szlachta, podobno legitymowali sie herbem Sas. To chyba przeczy z kolei wątkowi jenieckiemu.

A moze ma to związek z miejscowoscią, np. Turkiem. Tyle że w notowanym od XII w Turku, Turkiewiczów nie ma na lekarstwo :)

Co o tym pisze prof. K.Rymut?
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

W spisie szlachty Podola sa Turkiewicze
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... s_podolski
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Jacek_Górski napisał:
W SGKP i u Bonieckiego Turkiewicze sporadycznie pokazywani są jako szlachta, podobno legitymowali sie herbem Sas.
Mam prośbę Czy nie sprawłio by Ci trudności, gdybyś podał dokładniej źródło (tj. poz i nr str.) z którego korzystałeś pisząc, że Turkiewicze (podobno) legitymowali się herbem Sas?
Dziękuję i pozdrawiam. Jerzy
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

http://i385.photobucket.com/albums/oo29 ... podole.jpg *
Pierwszy raz korzystam ze słynnego spisu szlachty. Czy daty w rubrykach to daty wylegitymowania i numer decyzji?
Czy mogę prosić o pomoc w interpretacji? Czy dobrze rozumiem ze w pierwszym wierszu no. ukazu 1241 z 24 marca są dwie osoby tj. Tymon (?) s.Antoniego oraz Aleksander s. Grzegrza z dziećmi, obaj wnukowie Tomona Wasiliewa?

Czy jest mozliwość doprecyzować o kogo tu chodzi - np. jakaś miejscowość pochodzenia czy data urodzin?

Pozdrawiam i dziękuję za link

* ( Moderacja linku, który w poprzedniej wersji rozciągał Forum)
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Jacku!
Ponawiam pytanie!
Gdzie jest napisane, że ród Turkiewiczów posiadał herb Sas?
Jerzy
Ps. Interesuje mnie to, ponieważ zajmuję się herbarzami i nigdzie takiej wzmianki w nich nie spotkałem (może to ja przeoczyłem)?
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Szczerbiński pisze:Witam!
Jacek_Górski napisał:
W SGKP i u Bonieckiego Turkiewicze sporadycznie pokazywani są jako szlachta, podobno legitymowali sie herbem Sas.
Mam prośbę Czy nie sprawłio by Ci trudności, gdybyś podał dokładniej źródło (tj. poz i nr str.) z którego korzystałeś pisząc, że Turkiewicze (podobno) legitymowali się herbem Sas?
Dziękuję i pozdrawiam. Jerzy
No to teraz się skompromituję :))) O Turkieiczach legitymujacych się herbem Sas wiedzę zaczerpnałem z mało ambitnego źródła tj. ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Sas_%28herb_szlachecki%29 :)))

Co zą do SGKP Turkiewicze wystepują jak nizej
http://i385.photobucket.com/albums/oo29 ... iewicz.png *

Ciekawe czy ów Julian Turkiewicz (ze spisu nr 6939) to ten sam co wieś Turię nabył (SGKP)

* ( Moderacja linku, który w poprzedniej wersji rozciągał Forum)
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Dziękuję Jacku!
Trudno mi się do tego źródła odnieść, nie uważam też, że korzystając z tego źródła kompromitujesz się. Mogę Ci tylko dodać, że o Turkiewiczach pisze jeszcze:
1. Zbiór Nazwisk Szlachty - P. Małachowski 1805 Lublin
2. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin- Borkowski - Lwów 1887
3. Herbarz Polski - Stupnicki - Lwów 1855
4. Der Polnische Adel - E. Żernicki - Hamburg 1900
Wszyscy autorzy (chyba siebie powielając) podają, że Turkiewicze żyli na Żmudzi w 1621 r.
A odnośnie herbu to:
T. Gail w Herbarzu Polskim - Gdańsk 2007 dla tego nazwiska podaje dwa herby:
Suszyński i Sas
Pozdrawiam Jerzy
PS. Tak sobie myślę, że Turkiewicze z rówieńskiego, to byli prawdopodobnie Sasinowie, ponieważ rody z tym herbem lokowały się raczej na Rusi, a Ci Turkiewicze z kowieńskiego (Żmudź) mieli herb Suszyński. No ale to są tylko moje przypuszczenia, bowiem jak na razie nie znalazłem potwierdzenia na te moje domysły.
Wracając do Herbarza Podola, to: kol. I - nr dekretu, kol. II rok, kol. - III- dzień miesiąc (dla poszczególnych wpisów)
Moim zdaniem jest bardzio prawdopodobne, że chodzi o tego samego Juliana (sadząc po datach)
Marszycki

Sympatyk

To znasz?
http://maciejmazur.cba.pl/mazurowie/-_t ... zowie.html
========
Paweł Wolski • wolszczan@o2.pl
IP: 83.26.114.XXX • Data: Środa, 14 marca 2012 00:44:49
Jestem potomkiem Turkiewiczów .Dziadek Antoni Turkiewicz , .zona Anna zd. Nowakowska .Pochodzili z Ukrainy. .Przed wojną mieszkali we Lwowie. pozdrawiam Turkiewiczów.
======
O Turkiewiczach b.duzo inf. w internecie.Sporo osób szuka swoich prodków o tym nazwisku.Musisz się z nimi skontaktować.
Stefan

Stefan
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Odsyłam tez do forum UHT (Ukraińskie Towarzystwo Heraldyczne), gdzie w wykazie ukraińskich rodów szlacheckich wymienia się kilka rodzin Turkiewiczów.
http://uht.org.ua/forum/viewtopic.php?f=24&t=68
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”