Litwa kowieńska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witaj Mirosławie, pozwolę sobie nazwać Cie Kuzynem :wink: . Moich Kulwieciów w Użumiszkach jest całe mnóstwo. I ciągną się przez lata. A "połaczeń" z Willamowiczami tez sporo. Albo Kulwieciówny wychodziły za Willamowiczów, albo Willamowiczówny wydawały się za Kulwieciów. Jak chcesz bliższe info to daj priva a wyśle Ci co juz wiem.
No i życzę Ci wiele sukcesów w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

U mnie to wygląda tak: Janczewscy w parafii Wędziagoła mieszkają w XVIII i na początku XIX wieku. Mój praprapra Michał w 1804 r rodzi się w Wędziagole jego rodzeństwo głownie w Wędziagole ale i w Stankunach, Pacunach,Wimborach. Dzieci Pawła, brata Michała, rodzą się w Użumiszkach. Ojciec Michała - Józef Adam, rodzi się w 1777 r w Boniszkach, ojciec Józefa - Józef Jerzy w 1751 w Wimborach, a w 1776 bierze w Użumiszkach slub z Różą Siawrymowicz. Józef Jerzy ma brata Szymona też urodzonego w Wimborach, a jego dzieci rodzą się w Ibianach i Boniszkach. Kolejny brat Józefa Jerzego - Adam Ignacy też ur. w Wimborach za żonę ma Różę z Willimowiczów vel Willamowiczów ślub w Użumiszkach 1789 r. Ich dzieci rodzą się wszystkie w Użumiszkach. Siostra Adam, Józefa Jerzego i Szymona Ewa ur. w Użumiszkach wyszła za Macieja Butkiewicz. Itd, itd a jeszcze są krewni po babkach :D Moi bezpośredni przodkowie czyli ów Michał przenieśli się do okolicy Mikańce w par. Kormiałowskiej - tam już w 1835 rodzi się mój prapradziadek Wincenty i pradziadek Aleksander w 1866.
Fajnie, że coraz więcej nas jest i okazuje się, że mamy wspólne prafie, a może i jesteśmy dalekimi krewniakami :D
Monika Janczewska
Amen123

Sympatyk

Post autor: Amen123 »

Dziękuje pani Moniko i panie Przemku ...tak to chodzi o Miroslavas i Alytus czyli Mirosław i Olite bo tak zawsze mówił mój dziadek który kochał Litwe ale juz nie bardzo tych co nią rządzili w dwudziestoleciu międzywojennym .Pozdrawiam Artur Bernatowicz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Jeśli nie jesteśmy krewnymi to na pewno powinowatymi.
Moi Kulwiecie pochodzą też z Użumiszek, Boniszek, Ibian i Wędziagoły. Takoż z Kulwy, Żejm, Towian, Kowna, Wilna i Suwalszczyzny (nie będę wszystkiego wymieniac bo przepisałabym atlas geograficzny Litwy). Wśród chrzestnych i świadków ślubnych widze wiele naszych wspólnych nazwisk, a przecież uporządkowałam dopiero około 15% moich danych. A ilu danych jeszcze nie mam?! Tyle mi jeszcze brakuje, że az strach. Teraz jestem na etapie przeglądania Żejm, ale że ja ślepawa jestem to idzie to bardzo powoli.
Z tego co udało mi się wyśledzić to Kulwiecie mieszkaja tam do dziś (nazywają sie teraz Kulvietis, ale to mi zupełnie nie wadzi gdyz tak naprawde to jest to nazwisko "wyjściowe" z łaciny Kulvensis, Kulvetis). Nawet udało mi się nawiązać z nimi kontakt i zupełnie nie odżegnują sie od bycia Kulwieciami.
Mój pradziadek Piotr wyjechał z kowieńszczyzny do Siennej pod Nowogródkiem po 1863r (tam w 1877 r urodził sie moj dziadek Zygmunt), a potem potem ok 1895-1900 do Warszawy, gdzie zmarł w 1912r. I od tamtej pory jesteśmy Warszawiakami - niestety. :oops:

Życzę Wam wszystkim sukcesów w poznawaniu zycia przodków.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Małgorzato, ja jestem Wrocławianką w pierwszym pokoleniu :) Mój dziadek Wacław urodził się w Kownie w 1897 r w kościele św. Trójcy. Dziadek z Żeligowskim "wyzwalał" Wilno i jasną sprawą było, że do Kowna już nie wróci. Został w Wilnie, tu się ożenił i tu urodził mu się syn, a mój ojciec ochrzczony w kościele Bernardynów, który niczym starszy brat pilnuje Anny :D W Kownie została jego rodzina, z którą całkiem w wyniku wojny stracił kontakt :( Kocham Wilno i Litwę. Na Litwę Kowieńską jeszcze się wybiorę, nawiązałam nawet mailowy kontakt z zakrystianinem i prezesem oddziału ZPL w Wędziagole panem Jankowskim. Ciekawa jestem jakie skarby można znaleźć w tej parafii. Może uda się zrobić jakies zdjęcia tylko... ciągle czasu brak na podróż... Fajnie byłoby się zorganizować i zrobić zajazd na Litwę i Wędziagołę :D
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Oj, tez mi się to marzy! Ale czas ucieka tak szybko. I doba taka krótka jakaś jest. Dopiero była Gwiazdka, a juz jest po WielkiejNocy.
I ja juz jakas taka przechodzona, a dopiero co miałam 15 lat. :wink:
Ale nic to. Uda się. Musimy sie wybrać "na Wędziagołę"! Toż przeciez tam "cząstka naszej duszy" została. Ta cząstka przekazana nam przez przodków.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Nowe parafie na portalu ePaveldas: Salantų - Sałanty gmina Kretynga, Leipalingio - Lejpuny gmina Druskieniki. W pierwszej tabeli pt. zeskanowane i udostępnione jest już 91 parafii. W drugiej zeskanowane czeka na udostępnienie jest 10 z czego 2 wymienione przeze mnie już są udostępnione. Jak znam życie to moje Bobty i Rumszyszki będą na końcu :( Cóż cierpliwość nam nieobca przecież, a jednak jakoś się nie mogę doczekać
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Orzele - chyba Litwa (ale nie wiem) - gdzie to jest?

Post autor: Jacek_Górski »

Czy jest jakas szansa na dostęp do ksieg metrykalnych z Wyłkowyszek (Wilkowyszek)?
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Wg tej listy http://www.archyvai.lt/lt/vykdomi-proje ... t_rkb.html na razie nie ma ich na liście parafii przewidzianych do skanowania w 2012 r. W AGAD są księgi metrykalne Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego z Wiłkowyszek
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Nie wiem czy wiele osób to zauważyło na ePaveldas - zabłąkane metryki chrzestne z parafii Szawlany http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/811 za lata 1811-1817 można znaleźć tutaj:
http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... rdId=46406

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

To już kolejna taka parafia wcześniej Małgorzata podawała link do Żołudka - trzeba być czujnym...

Metricae Baptizatorum Ecclesiae Parochialis Johaniszkielensis http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... rdId=47710
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re:

Post autor: Łucja »

Znalazłam w internecie mapkę nadleśnictw w Królestwie Polskim, z której wynika, że było 12 nadleśnictw w Guberni Suwalskiej:
http://www.kumoro.pl/standard/shop/13-1 ... kiego.html

Gryszka buda
Pilwiszki
Szlanów
Maryampol
Kidule
Puńsk
Sereje
Pomorze
Hańcza
Balinka
Augustów
Suwałki

Mapka jest mała i się na większą nie otwiera, czy można ją jakoś powiększyć żeby zobaczyć lasy i te miejscowości?

I mam pytanie przy okazji - czy tzw. Litwa Kowieńska (jak w tytule wątku) obejmuje Gubernię Suwalską? Część? Jaką?
Czy w czasach zaborów było ciążenie do Kowna (np. nauka) tamtejszych mieszkańców? Skoro to takie duże miasto. Granica Królestwa Polskiego przebiegała na tym bardzo długim odcinku wzdłuż Niemna. Od Grodna (też poza KP) do Sudarg.

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0227040146

Łucja
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Re:

Metricae Baptizatorum Ecclesiae Parochialis Johaniszkielensis http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... rdId=47710
W tej księdze metryk z Johaniszkieli odnalezionej przez Monikę cenna informacja już na samym początku:

Do Archivum Diecezyi Zmudzkiey Xięgi Metryczne Kościoła Johaniszkielskiego posłane - do roku 1789 nayduią się - a poznieyszych tam niemasz bo wczasie Rewolucyi 1794 - lat 5 Metryki razem z Kościołem spłoneły

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Re:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Na stronie Biblioteki Kresowej
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/biblioteka/index.html
dla tych co nie w pełni radzą sobie z językiem litewskim, zamieszczam spolonizowane odnośniki do wyszukanych na litewskich portalach zasobów metrykalnych udostępnionych w sieci, patrz: Księgi metrykalne kościołów Rz. Kat. udostępnione przez AP Litwy część I i II, część III, część IV , część V , część VI .
Staram się uzupełniać na bieżąco publikowany wykaz. Będę zobowiązany za informacje o wszystkich nowych materiałach i to nie tylko na oficjalnych portalach.

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Re:

Miło powiadomić, że indeksacja Wędziagoły ruszyła. Dzięki pracy Moniki mamy już nowo zindeksowane śluby z Wędziagoły za lata 1857-1863
https://docs.google.com/spreadsheet/pub ... utput=html

Pozdrawiam,
Roman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”