Stella Majchrzyk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zasoova

Sympatyk

Stella Majchrzyk

Post autor: Zasoova »

Brat mojego pradziadka, Stanisław Majchrzyk/Majszyk ur. 1889 w Mińsku Mazowieckim (Nowominsk), wyemigrował do USA w roku 1910. W cenzusie 1930 ma już pełną rodzinę. Interesuje mnie jego żona, Stella Majchrzyk. Jakie miała polskie imię, nazwisko panieńskie, skąd pochodziła? Wg danych z cenzusu urodziła się ok. roku 1899 i do USA przybyła ok. roku 1912, a więc musiało to być pod panieńskim nazwiskiem. Małżeństwo musiało być zawarte w roku 1918 +/- 1 rok, gdyż w tym roku rodzi się ich pierwsze dziecko, a ona miała 19 lat, więc raczej nie mogła być wiele młodsza wychodząc za mąż. Ponadto znalazłam ją jeszcze liście pasażerów w roku 1935, gdzie jako swój kontakt w USA podaje ciotkę Albinę Wioch. Próbowałam iść tym tropem, znalazłam jakąś Albinę Wioch z d. Lewkowicz, ale żadnej Stelli (ani Stanisławy, bo wydaje mi się, że to najprawdopodobniej będzie jej polskie imię) pod tym nazwiskiem nie znalazłam na listach pasażerów. Co jeszcze mogę zrobić, aby ustalić jej tożsamość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”