Wrociszew

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jerzy:
"traci to trochę sens, bo zainteresowanej osobie podaje wyłącznie informację (zgoda, że cenną!)"
albo informację cenną albo bezsensowną:)
autorzy wpisów (większość mi znanych) nie życzą sobie kontaktów, prośby o skany (których nie mogą spełnić indeksując z zasobów przeznaczonych tylko do indeksacji) są uciążliwe i przeszkadzają w pracy
tam gdzie skany są dostępne on-line administratorzy geneteki uzupełniają o linki
tak - trzeba poszukać gdzie zindeksowane akty są dostępne
w zdecydowanej większości przypadków to "koszt" 5-10 minut, naprawdę zbyt wielki?
a jaki będzie koszt wprowadzania, utrzymywania i aktualizacji! tych informacji w genetece?
Jak sobie wyobrażasz zapis "księga dostępna w parafii" - trzebaby datę podać kiedy była dostępna (zresztą..masz od tego bazę parafie.genealodzy.pl czyli Katalog Zasobów Metryklanych Staszka)
masz pradziada
masz (edit) mormońskie bazy (koniec edita)
masz strony archiwów diecezjalnych

ba! indeksujący (często..zaryzykowałbym nawet "zazwyczaj") nie mają pojęcia gdzie są dokumenty! i jaka jest procedura ich udostępniania!..a gdyby wiedzieli to ta wiedza byłaby "na określony dzień" ..dokumenty bywają ściągane do archiwów, bywają udostępniane ich kopie w sieci, zmieniają się procedury, miejsca
pracują na kopiach (z różnych źródeł) i tyle

to nie jest ponowne odkrywanie Ameryki:) to jest za każdym razem sporządzanie aktualnej mapy Ameryki:) ..jak można zaobserwować w przyrodzie - sporządzenie mapy w wieku XIX nie wystarcza do dziś -konieczne sa aktualizacje
a geneteka czy indeksujący nigdy nie przyjęli na siebie zobowiązania prowadzenia darmowego serwisu aktualnych map, wymaganie tego rodzaju przysług uważam za niestosowne:(
Trochę samodzielności!
Poza tym jeśli sporządzisz z 10 000 rekordów z wpisem w uwagach nt dostępności źródeł i je prześlesz do geneteki, to myślę (choć to spowoduje większe obciążenie) że nie zostaną one wycięte (opieram się na własnym doświadczeniu:)

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Proszę wybaczyć, ale zapytałem o skany Wrociszewa w Genetece, ponieważ zauważyłem, że gdy otwieram bazę Geneteka- klikam mazowieckie- dalej Warka np. ochrzczonych 1808-1897 to wówczas obok informacji o interesujacej osobie znajduje się kolejno nr aktu, miejscowość, uwagi i kto dodał a także skan .W związku z tym pozwoliłem sobie na zapytanie na forum czy może z Wrociszewem tez tak będzie cudownie, ale niestety :( .
Co do osób, którę zajmują się digitalizowaniem i indeksacją ksiąg to należą się im stukrotne podziękowania, bo wykonali i dalej wykonują kawał wspaniałej roboty!!! Wszystkim za udzielone podpowiedzi serdeczne dzięki. Pozdrawiam Irek
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: tak - trzeba poszukać gdzie zindeksowane akty są dostępne
w zdecydowanej większości przypadków to "koszt" 5-10 minut, naprawdę zbyt wielki?
Doprawdy? 5 min? Żeby nie być gołosłownym odwołuję się do osobistego przypadku. Zainteresowany jestem kopią aktu urodzenia osoby o nazwisku "Waleria Woźny" o którym to dokumencie tkwi zapis w genetece następującej treści:

57 1887 7120 Valeria Woźny 6 Pieniążkowo

Co oznacza: nr księgi, rok urodzenia, pozycję w księdze, imię i nazwisko, nr aktu i miejscowość. W jaki sposób drogi Włodzimierzu mogę "posiąść informację" do jakiego archiwum mam uderzyć, skoro nawet administrator geneteki tego nie wie? Od Marty na moje zapytanie otrzymałem bowiem odpowiedź takiej treści:
"Myślę, że indeksy są robione na podstawie akt metrykalnych znajdujących się w AD w Pelplinie. A jeśli nie, to albo parafia, albo AP w Bydgoszczy". Koniec cytatu.
Czy coś stoi na przeszkodzie, aby obok tego rekordu j.w. wytłuszczonym drukiem dodać taką informację o jednym z tych trzech źródeł?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ratunku !!!
A moze sympatyczni koledzy, ktorzy maja ciagle wymagania, sami zabraliby sie do tej ciezkiej pracy jaka jest indeksacja.
Wiem co pisze, probowalam, bardzo trudno mi to szlo i oczy bolaly.
Dla Wlodka, dla wszystkich, ktorzy od lat ulatwiaja poszukiwania innym: BRAWO !!!
Postep w identyfikacji przodkow, dzieki Genetece czy "metryki.genealodzy" czy tez WWS (inicjatywa Wlodka) jest nieporownalny z tym czym dysponowalismy jeszcze 5 lat temu.
Jak sie chce poszukac to wszystko mozna znalesc, trzeba tylko wlozyc w to prace, a nie czekac az samo spadnie.
Troche wdziecznosci zamiast skarg byloby milej widziane.
Z usmiechem
Bozenna

P.S. Irek zadal pytanie: gdzie sa ksiegi Wrociszewa sprzed 1800 roku, ktore posluzyly do indeksacji ?
Mnie tez ta informacja interesuje.
Sprawdzilam dostepne zbiory i...nie znalazlam Wrociszewa.
Wnioskuje wiec, ze ksiegi sa w parafii.
A indeksacja zostala zrobiona przez nasza kolezanke bardzo sumiennie.
W chrztach wpisani sa rodzice, ich stan i dokladna miejscowosc w parafii.
O czym wiecej marzyc ?
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Bozenna pisze: A moze sympatyczni koledzy, ktorzy maja ciagle wymagania, sami zabraliby sie do tej ciezkiej pracy jaka jest indeksacja.
Nie wiem skąd pomysł, że sympatyczni koledzy, którzy mają jakieś uwagi nie zabrali się do indeksacji?
Tak się składa, że podzielam uwagi Jurka, a ponieważ indeksuję (w projekcie Lublin) oczekuję odniesienia się do meritum a nie do osoby, która uwagę zgłasza.
Bozenna pisze: Dla Wlodka, dla wszystkich, ktorzy od lat ulatwiaja poszukiwania innym: BRAWO !!!
Dołączam się do braw ale biłbym je jeszcze głośniej gdyby Ci co tak ciężko pracują przy indeksacji byli odrobinę otwarci na uwagi, które z myślą o usprawnieniu geneteki są zgłaszane.
Być może są nie do zrealizowania, wystarczy napisać dlaczego. Zamiast tego otrzymuje się durny tekst, żeby najpierw zrobić ileś tysięcy rekordów zanim zgłosi się jakikolwiek wniosek jak je poprawić.
Bozenna pisze: Postęp w identyfikacji przodkow, dzieki Genetece ...
Moje pytanie brzmi, czy propozycja Jurka zagraża temu postępowi czy wręcz przeciwnie? Jeśli przyczynia się do większego postępu, to dlaczego towarzystwo tak na Jurka "warczy"?
Bozenna pisze: Trochę wdzięczności zamiast skarg byłoby milej widziane.
Pewnie, że było by milej widziane, tak samo jak merytoryczny poziom dyskusji. Odnoszący się do sedna propozycji a nie do dokonań zgłaszającego propozycję.

Na koniec Włodku wybacz, że nie podążyłem z dyskusją za podaną przez ciebie linką ale tak fatalnie sformatowałeś swój post w nowym miejscu, że ośmielam się zwrócić uwagę, żeby go przeredagować.
Obawiam się, że zostanę postawiony do pionu tekstem, że dopóki nie napiszę chociaż 1000 postów nie mam prawa zwracać uwagi mistrzowi który napisał ich ponad 2000. Mimo to jednak uważam, że warto rozpatrzeć prośbę nawet świeżego użytkownika forum.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Bozenna pisze:Irek zadal pytanie: gdzie sa ksiegi Wrociszewa sprzed 1800 roku, ktore posluzyly do indeksacji ?
W AAW na Dewajsa sfotografowaliśmy księgi z Wrociszewa
http://genealodzy.pl/ftp/wrociszew.jpg
skany tych ksiąg będą niedługo umieszczone w metrykach.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Leszek,
Pieknie dziekuje za konkretna odpowiedz dotyczaca Parafii Wrociszew.

Moze jestem przewrazliwiona, ale jak czytam "nagonki" na tych, ktorzy fotografuja i indeksuja, obawiam sie, ze pewnego dnia Wy, ktorzy poswiecacie bardzo duzo czasu i energii dla grona genealogicznego, zniechecicie sie i te projekty upadna.
Koniec polemiki z mojej strony
Serdecznosci
Bozenna
dpawlak

Nieaktywny

Chyba jednak jesteś przewrażliwiona, ja w temacie nie znalazłem śladu nagonki a nawet "nagonki".
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

dlaczego?
pisałem
a. kto to będzie prowadził? aktualizował? "weźcie się i zróbcie" to nie jest pomoc w rozwijaniu
b. jest baza parafie.genealodzy.pl, jest pradziad (Darku:)))), są aktualne, prowadzone przez archiwa diecezjalne bazy
c. indeksujący nie wiedzą często gdzie jest zasób który indeksują

ale co wymagać szukania w bazach jak się nawet nie chce czytać postów w wątku, w którym się pisze
Bożeno:
http://archiwum.mkw.pl/zasoby/Ad.2%20(12).pdf
nr nr634-636

pozdrawiam
P.S. Jeśli Maria uzna, że nalezy przenieść do "gdzie znajdę akty z geneteki" to nie tylko nie będę zdziwiony ale popieram:)
dpawlak

Nieaktywny

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"weźcie się i zróbcie" to nie jest pomoc w rozwijaniu
Sam rozkaz nie jest pomocą. Tu jednak chodzi o pomysł. Praca koncepcyjna nie jest w Polsce doceniana o czym świadczy niska ilość patentów i jeszcze niższa wdrożeń. Ciągle narzekamy jak ciężko musimy pracować rzadko zauważając, że przy lepszym pomyślunku możemy zrobić to samo przy mniejszym nakładzie pracy lub przy takim samym wysiłku zrobić więcej i lepiej.
Nadal nie wyczytałem czy pomysł jest dobry.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: a. kto to będzie prowadził? aktualizował?
Obawiam się że mitologizujesz ogrom pracy związany z tym pomysłem.
Analizując instrukcję indeksowania do geneteki czytamy, że najmniejszą wprowadzaną jednostką jest rocznik oraz że indeksując taki rocznik, 2 czy dziesięć lat nie musimy w każdym rekordzie wpisywać tych samych danych. Nazwę parafii możemy tym samym wpisać raz np. w tytule pliku to samo z danymi autora indeksu. Mimo tego dane o parafii i o autorze pojawią się dla każdego rekordu znalezionego w genetece z tego rocznika/ów. Cuda współczesnej technologii.
Krótko mówiąc ktoś poświęca miesiąc na zindeksowanie dziesięciu lat urodzeń ale nie znajdzie czasu na napisanie dwóch zdań z jakiego źródła korzystał. Przypomina to trochę opowieść o kimś, kto postanowił przepłynąć jezioro, ale 10 metrów przed osiągnięciem brzegu stwierdził, że dalej nie da rady i zawrócił.
Co do aktualizacji, sprawa nie jest tak prosta, skoro "najstarsi górale" nie pamiętają z czego indeksowali. Pytanie do praktyka, który wprowadza dane do geneteki, czy tak samo prosto jak przy wprowadzaniu da się do danego rocznika lub roczników dodać hurtowo tak samo brzmiącą notkę? Czy takie dodanie mocno obciąży bazę?
Sroczyński_Włodzimierz pisze: b. jest baza parafie.genealodzy.pl, jest pradziad (Darku:)))), są aktualne, prowadzone przez archiwa diecezjalne bazy
Nie wiem czy zauważyłeś ale nie chodzi o to jakie bazy istnieją na świecie, a o informację która z nich była źródłem.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: c. indeksujący nie wiedzą często gdzie jest zasób który indeksują
Tylko ci którzy indeksują cudze fotokopie a i to nie wszyscy.
Jednak autor fotokopii wie gdzie je zrobił, szukamy problemu na siłę?

Maria nie musi przenosić wątku, bo temat Wrociszewa został skutecznie wyjaśniony. Ja nie mam więcej nic do dodania. Temat zostawiam Włodkowi do przemyśleń. Nie moje podwórko i na ewentualnej zmianie mi ni zależy, a jak zauważyłem wszelkie pomysły przyjmowane są z niezrozumiałą niechęcią.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

matko..patent to nie jest pomysł a projekt..różnice są znaczące:)
baza PRADZIAD nie jest źródłem danych osobowych!
zajrzyj do pradziada w końcu:) to nie będziesz miał wątpliwości czym jest i po co jest stosowny
to "spis ksiąg ASC z kluczem typu, wyznania i miejsca"
...nie Marta...Maria
ech
odpuszczam...cały czas jest "weźmy się i zróbcie"
gdyby w całym tym było jedno zdanie

"spróbuję zrobić, bo widzę sens" ale nie
jest
"czy jak indeksujący robi to , to przecież może i tamto"
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam,
minął juz rok od zamieszczenia informacji przez P. Leszka Ćwiklińskiego, więc mam pytanie - czy jest szansa że ów skany będą zamieszczone w metrykach? pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

A o jaki akt chodzi ?
Poprosze o numer i typ aktu oraz rok.
Moze bede umiala pomoc, dzieki Leszkowi zreszta.
Pozdrowienia,
Bozenna
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

To może i moją prośbę będzie mozna spełnić?
Chodzi mi o skan
urodzenie-1801 769 Ezechiel Walter Anto Srzednicki 0 Wrociszew
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”