Jak znaleść żyjących krwenych ??

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ares

Sympatyk

Post autor: Ares »

Znam imiona i nazwiska krewnych ale nie mam do nich kontaktu ani nie znam adresu zamieszkania?

Jak do nich dotrzec? Sa to osoby mieszkajace we Włocławku. Ja natomiast mieszkam w Krakowie.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W pierwszym rzucie sprawdzić takie osoby na nk.pl i facebook.com - szczególnie jeśli młodsze. Przy większej liczebności tych krewnych, jakiś się odnajdzie. Dalej to oczywiście maile, listy, rozmowy telefoniczne itp. dla uzyskania namiarów na innych.
Można szukać w książkach telefonicznych sprzed kilkunastu lat, gdy były podawane jeszcze adresy abonentów. No i oczywiście googlować.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Ares

Sympatyk

Tutaj chodzi o kuzynostwo mojego Dziadka, wiec osoby w wieku sedziwym. Zdobylem dwa imiona i nazwiska i zdobylem ich numery telefonow ale okazalo sie ze to jednak nie Ci ktorych szukalem.
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Przeszperać pamięć lub dokumenty, potem jak sie zdobedzie ulice- obadać najbliższą placówkę pocztową tą z ktorej ruszają w teren listonosze(złapać kontakt z listonoszem dla rejonu gdzie znajduje się ulica i podpytać o dokladną numerację, a jak się nie uda to wysłać list zwykly piorytetowy9te nawet po nie odebraniu wracaja do nadawcy) i wysłać- poczta często poprawia adres w przypadku blednego kodu(podać kod z ulicy sąsiedniej aby nie biegał list po calym miescie) i podac bledny numer mieszkania lub domu i czekać na efekty, ponawiać, a jka nie bedzie odpowiedzi to potem (koperty zaadresowane i ze znaczkiem skanować- kserko) a potem list do kierownictwa poczty w danym mieście(tej z listonoszami) z prośba o informacje z zapytaniem czy te listy zostały dostarczone- podac adresata- zdarza się ze mozna otrzymać odpowiedź z podanym dokładnie adresem, a czasami poinformowany adresat- gdy jest z rodzny- odpisze
pozdrawiam
Tamara
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

po śmierci dziadka zabezpieczyłem jego dokumenty: korespondencję, notesy itp. inaczej babcia w amoku wszystko puściłaby z dymem. Mimo takiej bazy i tak mam problem z dotarciem do niektórych osób, gdyż okazało się, że dawno temu zmienili adresy zamieszkania. Tyle tylko, że rodzeństwo dziadka i ich dzieci to ja znam, a szukam krewnych z rodzeństwa mego pradziadka.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Ares

Sympatyk

Dziekuje za pomocne odpowiedzi : )

U mnie jest ten problem ze nie mamy z dalsza rodzina kontaktu od ponad 50 lat ale mysle ze w koncu do nich dotre : )
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Książka telefoniczna i naprzód. Ja tak znalazłem rodzinę mojej żony. Jeśli nie są to nazwiska Kowalski i Nowak to szanse są spore.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
Jeśli miejscem zamieszkania jest Włocławek ,to podaj dane osobowe ,a wtedy może da się coś ustalić !

Pozdrawiam
Irena
Ares

Sympatyk

Witam,

Pani Ireno, wyslalem do Pani szczegoly w prywatnej wiadomosci.

Dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
Sebastian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”