Czy mamy wpływ na jakość pracy archiwow państwowych?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Ależ TAk!!!
Po zakończeniu poszukiwań w archiwum, poprośmy o wydanie nam ankiety (anonimowej). Wystarczy ocenić w niej nasze subiekktywne zdanie co do jakości załatwiania genealogów w sekretariacie i w pracowni. Także dostępność materiałów i zwrócić uwagę na niedoskonałośći ( o co zresztą kierownictwo N.D.A.P. - prosi). Praktyka jest taka, że do wypelnienia ankiety proszeni są tylko ci, ktorzy są zadowoleni. Niezadowoleni, takiej ankiety nie widzą na oczy.
Na koniec ankiety wystarczy wpisać ocenę dla tego archiwum w ktorym jesteśmy ORAZ wskazać archiwum, które w naszej ocenie zasluguje na ocenę bardzo dobrą, a ktore na niedostateczną.
Krzycho z Koszalina
Ależ TAk!!!
Po zakończeniu poszukiwań w archiwum, poprośmy o wydanie nam ankiety (anonimowej). Wystarczy ocenić w niej nasze subiekktywne zdanie co do jakości załatwiania genealogów w sekretariacie i w pracowni. Także dostępność materiałów i zwrócić uwagę na niedoskonałośći ( o co zresztą kierownictwo N.D.A.P. - prosi). Praktyka jest taka, że do wypelnienia ankiety proszeni są tylko ci, ktorzy są zadowoleni. Niezadowoleni, takiej ankiety nie widzą na oczy.
Na koniec ankiety wystarczy wpisać ocenę dla tego archiwum w ktorym jesteśmy ORAZ wskazać archiwum, które w naszej ocenie zasluguje na ocenę bardzo dobrą, a ktore na niedostateczną.
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
witam.chyba ktoś na górze zapomniał zrobić aby archiwa były by prywatne a by było cacy
tadeusz
tadeusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
m.in. kościelne są prywatne..cacy?:)
Ankiety, o których Krzysiek pisze są często udostępniane w widoczny sposób na stronie AP. Dotyczą nie tylko bywalców "rzeczywistych", ale i klientów, których noga w pracowni (czy biurze obsługi klienta) nie postała.
Przykładowo - na stronie APW w dziale kontakt dość wyraźnie
"Ankietę w formacie doc. należy wydrukować i wypełnić w tradycyjny sposób, drugą można wypełnić w komputerze i przesłać pocztą elektroniczną na adres:
archiwum@warszawa⋅ap⋅gov⋅pl"
i linki do pobrania
ale moim zdaniem mamy wpływ dzieląc się jawnie informacjami - m.in na forum, o sposobie obsługi, uciążliwych procedurach, kłodach
Zaskakująco mało, w porównaniu z rozmowami prywatnymi, jest spostrzeżeń, uwag, zdań na forum i nie tylko o negatywnych opiniach teraz piszę. Niewiara, że to ma jakiś wpływ? Strach?
Ankiety, o których Krzysiek pisze są często udostępniane w widoczny sposób na stronie AP. Dotyczą nie tylko bywalców "rzeczywistych", ale i klientów, których noga w pracowni (czy biurze obsługi klienta) nie postała.
Przykładowo - na stronie APW w dziale kontakt dość wyraźnie
"Ankietę w formacie doc. należy wydrukować i wypełnić w tradycyjny sposób, drugą można wypełnić w komputerze i przesłać pocztą elektroniczną na adres:
archiwum@warszawa⋅ap⋅gov⋅pl"
i linki do pobrania
ale moim zdaniem mamy wpływ dzieląc się jawnie informacjami - m.in na forum, o sposobie obsługi, uciążliwych procedurach, kłodach
Zaskakująco mało, w porównaniu z rozmowami prywatnymi, jest spostrzeżeń, uwag, zdań na forum i nie tylko o negatywnych opiniach teraz piszę. Niewiara, że to ma jakiś wpływ? Strach?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bardzo dobrze że tak jest.tylko czy ktoś z pracowników archiwum się tym przejmuje
tadek
tadek
Przy okazji ostatniej burzliwej debaty sejmowej doszło w kuluarach do spotkania grupy polskich archiwistów. Po przedyskutowaniu wielu wątków związanych z działalnością Archiwów w Polsce przedstawiono światowe tendencje i omówiono szczegółowo warunki pracy archiwistów oraz możliwości najlepszego wyeksponowania i udostępniania zasobów. Spotkanie po zaciętej dyskusji zakończyło się podpisaniem deklaracji z której min. wyczytałem że :
„ AP nie będą już dzielić klientów na ważnych, ważniejszych i nas genealogów. Archiwum Państwowe zrozumiało w końcu że jest Instytucją Państwową, która utrzymywana jest za pieniądze podatników i teraz nasze prośby będzie rozpatrywać w jednakowym trybie i czasie jak i prośby z państwowych Instytucji. Mało tego, pracownicy wielu oddziałów AP zaczną w końcu wykorzystywać zakupione wcześniej, bardzo drogie i bardzo nowoczesne sprzęty do hurtowej digitalizacji każdego bez wyjątku zasobu archiwalnego przechowywanego w swoich zbiorach. Wiele archiwaliów po tej ciągnącej się od lat digitalizacyjnej opieszałości uzupełni już istniejącą ofertę i pojawi się on-line. Kontakt i obsługa każdego klienta zarówno przez Internet jak i na miejscu w pracowniach AP ma być doprowadzona do perfekcji, a jakość wykonywanych przez AP reprodukcji z dokumentów będzie porównywalna z oryginałem. ”
Osobiście jestem bardzo mile zaskoczony taką reakcją polskich archiwistów i ich obietnicami które pokrywają się z potrzebami i oczekiwaniami społeczeństwa.
p.s. jeśli ktoś z Państwa doczytał do końca treść deklaracji proszę uzupełnić.
„ AP nie będą już dzielić klientów na ważnych, ważniejszych i nas genealogów. Archiwum Państwowe zrozumiało w końcu że jest Instytucją Państwową, która utrzymywana jest za pieniądze podatników i teraz nasze prośby będzie rozpatrywać w jednakowym trybie i czasie jak i prośby z państwowych Instytucji. Mało tego, pracownicy wielu oddziałów AP zaczną w końcu wykorzystywać zakupione wcześniej, bardzo drogie i bardzo nowoczesne sprzęty do hurtowej digitalizacji każdego bez wyjątku zasobu archiwalnego przechowywanego w swoich zbiorach. Wiele archiwaliów po tej ciągnącej się od lat digitalizacyjnej opieszałości uzupełni już istniejącą ofertę i pojawi się on-line. Kontakt i obsługa każdego klienta zarówno przez Internet jak i na miejscu w pracowniach AP ma być doprowadzona do perfekcji, a jakość wykonywanych przez AP reprodukcji z dokumentów będzie porównywalna z oryginałem. ”
Osobiście jestem bardzo mile zaskoczony taką reakcją polskich archiwistów i ich obietnicami które pokrywają się z potrzebami i oczekiwaniami społeczeństwa.
p.s. jeśli ktoś z Państwa doczytał do końca treść deklaracji proszę uzupełnić.
Krzysztof
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Bardzo, naprawdę bardzo jestem zadowolony z podpisanej deklaracji. Jesteśmy w przededniu wielkich zmian. Zrozumialem, że są w Dyrekcji A.P. osoby postepowe a nie tylko skostniałe urzędasy. Tym należy "podziękować".
Krzycho z Koszalina
Bardzo, naprawdę bardzo jestem zadowolony z podpisanej deklaracji. Jesteśmy w przededniu wielkich zmian. Zrozumialem, że są w Dyrekcji A.P. osoby postepowe a nie tylko skostniałe urzędasy. Tym należy "podziękować".
Krzycho z Koszalina
O mnie:
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Dławichowski pisze:Dzień dobry!
Krzycho z Koszalina
Witam.
Chi,hi,chi,hi- zwłaszcza to,że ofski pisze pod znamienną datą !!!!!
Pozdrawiam,Kornelia
- Dławichowski

- Kontakt:
Re: Czy mamy wpływ na jakość pracy archiwow państwowych?
Panie Włodzimierzu dziękuję - mam podobne zdanie że trzeba głośno o takich sprawach mówić, a że czytają nas także pracownicy Archiwów to będą z pierwszej ręki wiedzieli co nam przeszkadza, co nas boli i kogo możemy i za co pochwalić.Sroczyński_Włodzimierz pisze: moim zdaniem mamy wpływ dzieląc się jawnie informacjami - m.in na forum, o sposobie obsługi, uciążliwych procedurach, kłodach
Ja podejmowałem temat "wymiany korespondencji" pomiędzy mną i kilkoma oddziałami AP w Polsce, ale forumowicze mało się tym interesowali gdyż pewnie pochłonięci są przyjmowaniem bardziej konkretnej fachowej wiedzy.
Dla mnie nie jest obojętne w jakiej formie i trybie załatwiane są moje prośby, nie jestem entuzjastą kupowania "skanów śmieci"a takie w przeważającej większości jeśli są robione z mikrofilmów się trafiają i jeżeli zauważam niedociągnięcia lub jawne "przeciągnięcia struny" staram się informować.
Ponieważ zostawiam w AP coraz to większe pieniądze więc oczekuję od nich rzetelności.
Większość z nas forumowiczów najzwyczajniej boi się takich tematów poruszać i z różnych powodów rezygnuje z wypowiadania swoich opinii.
Krzysztof
-
Jarek_Orszulak

Możliwością wywarcia wpływu na jakość pracy archiwów państwowych jest udział w "Ankiecie badania opinii i oczekiwań użytkowników AP"
http://www.ifar.pl/index.php?PHPSESSID= ... 2170.0#new
http://www.ifar.pl/index.php?PHPSESSID= ... 2170.0#new
witam.jeżeli pani na stronie genealodzy z archiwum w warszawie wychwala się a ja ją krytykuję dopiero dostałem nie to co chciałem moja wina podałem inny numer domu i teraz czekam też pól roku bez odzewu.po co to zachwalanie.
tadek
tadek
-
Sroczyński_Włodzimierz

"jeżeli pani na stronie genealodzy z archiwum w warszawie wychwala się"
o? jakiś link?
o? jakiś link?
- Rafael

- Podziękował: 1 time
Szkoda, że nie ma możliwości wywarcia wpływu na parafie (raczej diecezje), by był ułatwiony dostęp do ksiąg trzymanych w kancelaraiach parafailnych 
Przepraszam za wtrącenie, wynik częstego zawodu tymi instytucjami...
Pozdrawiam
Rafał
Przepraszam za wtrącenie, wynik częstego zawodu tymi instytucjami...
Pozdrawiam
Rafał
ja czekam na odpowiedz od pana włodka jeżeli chodzi o archiwum państwowe.jeżeli chodzi nawet o same archiwa kościelne
to z ich strony to jest totalna bzdura co oni robią.teraz powiem nie o archiwum tylko o parafi co są wszystkie akta a
o mińsku maz.poszedłem rok temu do kościoła siostra dała mi akta które chciałem dałem na tace.po roku poszedłem i koniec
inna siostra nie wiem.była moja krytyka do PTG czy oni nic nie mogą zrobić.przecież po to są aby pogadać nie wie ze Zdrojewskim
innymi osbami .utwożyć jakąś liste z naszym poparciem.druga sprawa indeksacja jeżeli osoba indeksująca kożysta ze zdjęć
i ni dodaje do indeksu informacji ja tego bym nie odebrał.jesteśmy krajem biednym uczą nas o innych a nie możemy o swoich'
ja mgę zostać za to co napisałem być trendowatym ale nic nie pomogę że tak uważam i chciałem o tym wszystkim powiedzieć
dziękuje tadeusz
to z ich strony to jest totalna bzdura co oni robią.teraz powiem nie o archiwum tylko o parafi co są wszystkie akta a
o mińsku maz.poszedłem rok temu do kościoła siostra dała mi akta które chciałem dałem na tace.po roku poszedłem i koniec
inna siostra nie wiem.była moja krytyka do PTG czy oni nic nie mogą zrobić.przecież po to są aby pogadać nie wie ze Zdrojewskim
innymi osbami .utwożyć jakąś liste z naszym poparciem.druga sprawa indeksacja jeżeli osoba indeksująca kożysta ze zdjęć
i ni dodaje do indeksu informacji ja tego bym nie odebrał.jesteśmy krajem biednym uczą nas o innych a nie możemy o swoich'
ja mgę zostać za to co napisałem być trendowatym ale nic nie pomogę że tak uważam i chciałem o tym wszystkim powiedzieć
dziękuje tadeusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

a na jakie pytanie mam odpowiedzieć Tadeuszu?