Jako wiceprezes PTG odpowiadam:taadek61 pisze:teraz powiem nie o archiwum tylko o parafi co są wszystkie akta a
o mińsku maz.poszedłem rok temu do kościoła siostra dała mi akta które chciałem dałem na tace.po roku poszedłem i koniec
inna siostra nie wiem.była moja krytyka do PTG czy oni nic nie mogą zrobić.przecież po to są aby pogadać nie wie ze Zdrojewskim
innymi osbami .utwożyć jakąś liste z naszym poparciem.
Jeżeli księgi metrykalne są dostępne w postaci zdigitalizowanej, nie powinny być udostępniane do badań genealogicznymi poza sytuacjami wyjątkowymi (nieczytelny skan etc.).
Księgi metrykalne z parafii Mińsk Mazowiecki z lat 1596-1945 są dostępne w postaci zdigitalizowanej w Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim.
To, że dawne księgi metrykalne z tej parafii pozostały w archiwum parafialnym, należy do sytuacji wyjątkowej w tej diecezji, a sposób ich udostępniania powinien być taki, jak w przypadku innych parafii. To, że na mocy porozumienia kompetentnych władz kościelnych są one nadal przechowywane w archiwum parafialnym nie znaczy, że nie powinny być odpowiednio chronione.
Proszę zwrócić uwagę, że to przede wszystkim dzięki troskliwości kolejnych proboszczów mińskich nastarsze akta metrykalne z tej parafii zachowały się z końca XVI wieku, a zatem w archiwum parafialnym przetrwały ponad czterysta lat; archiwum to przechowuje księgi ze stosunkowo małymi lukami od czasu ich zaprowadzenia po Soborze Trydenckim.
Andrzej Nowik