Witam.
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się:
Do jakiej parafii należała wieś Brzezie w okresie gub.kieleckiej.?Interesuje mnie Brzezie powiązane z Malczewskimi herbu Tarnawa.
Za odpowiedż bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Hanna
Ostatnio zmieniony ndz 09 mar 2014, 15:35 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam , gubernia kielecka była chyba do 1836 r. i takich wsi Brzezie w Kieleckim jest cztery ;
Brzezie koło Opatowa w parafii Ptkanów ,tam chyba nie byli Malczewscy
Brzezie w powiecie Starachowice, par. Świętomarz,tam w latach 1700 są Rogójscy ,w 1860 r. założono dwór i był to Wietrzykowskich
Brzezie w powiecie Buskim gmina Wiślica ,tez tam nie słyszałem o Malczewskich
Brzezie w powiecie Jędrzejowskim , gminie Wodzisław, ta wieś najbardziej moim zdaniem mogła być Malczewskich herby Tarnawa .
W roku 1762 Szymon Malczewski który miał kolejno trzy żony był na ten czas świadkiem na ślubie u mego pra... Walentego ,wtedy był według metryki posesorem Ostrowa i według dr Marka Minakowskiego herbu Tarnawa , jest do 1850 roku jego potomnych i żon genealogia . Mieli majątki jeszcze w Mokrsku Górnym i Wolę Kawęcka , Mironice , a to kościół blisko wsi Brzeście w jędrzejowskim ,może o ten chodzi ,dokładnie tylko może podać dane kto tam mieszka i zna historię ; pozdrawiam - Julian
Jeszcze urywek z książki chyba Niesieckiego ;
Malczewski herbu Tarnawa, w ziemi Sanockiej. Samuel 1687. Katarzyna zakonnica Ś. Klary w Sączu 1701. N. miał za sobą Katarzynę Kuczkowską wdowę po Franciszku Czyżowskim. N. Malczewski Gorzycką herbu Doliwa, z tej córka Teressa dostała się w małżeństwo Stradomskiemu stolnikowi Owruckiemu, babka jej była Morawska herbu Dąbrowa, jest w druku tej Teresy, Książęczka o S. Kazimierzu Królewiczu Polskim pod tytułem Fenix, i druga, Godzinki o Ś. Franciszku Regis Soc. Jesu, na nasze kolegium Sandomierskie szczególniej dobroczynna, i na kościół tameczny, przy którym dwie kaplice, jedną Matce Boskiej, drugą Ś. Stanisławowi Kostce modnie wystawiła wieżą i ołtarzami ozdobiła, tamże pogrzebiona.
W roku 1778. Szymon Malczewski podczaszy Chęciński. - Ignacy komornik graniczny Chęciński. - Paweł regent. - Ludwik wiceregent Chęcińscy. - W r. 1788. Julian pisarz grodzki Chęciński. - Krasicki.
Dziękuję Wam bardzo za informację oraz cenne wskazówki.Miałam dylemat co do nazwy. Zapis księdza Brzezno?Brzezne?Brzezie? a jak wiadomo tych nazw jest kilka.Najbardziej wiarygodną nazwą będzie Brzeżno blisko Chęcin związanych z Malczewskimi h.Tarnawa.Co do nazwiska Chęcińskich,Morawskich czy Murawskich jest mi znane, np.miałam przyjemność osobiście poznać Hr.Chęcińską z Warszawy w latach osiemdziesiątych, ponieważ była spokrewniona z moją rodziną Malczewskich oraz z innymi członkami mojej rodziny.
Łucjo,Julianie,Szczep338 jeszcze raz Wam bardzo dziękuję.
Witaj Hanno, kiedy jesteś z rodziny Malczewskich to teraz ja mam pytanie do Ciebie Hanno, czy w Twojej genealogii jest powiązanie w dawnych czasach z Sawickimi ? Według mnie i moich odkryć to jeśli mój pra... miał za świadków ślubnych Alexandra Kossowskiego i Szymona Malczewskiego, a potem umieszcza obligacje w ich majątkach ( jest testament ) myślę że zawierzyć komuś spore sumy to musiała być rodzina, dodam że powiązani są wszyscy ( Walenty też ) albo z Morawickimi z Woli Morawickiej , a już na pewno ( tu o Walentym nie mam pewności) z Dobieckimi z Łopuszna reszta. Dlatego interesuje się tymi rodami Malczewskich i Kossowskich bo może doprowadzą mnie do rodziców mego pra... Jakuba Walentego Sawickiego który także pracował w tym czasie w Sądzie Grodzkim w Chęcinach i Walenty i jakiś Maciej Sawicki, ( obaj mają przed nazwiskiem Generosus ) , w dodatku Kosowscy i Sawiccy pochodzą z Podlasia . Dużo mógł by Nam podpowiedzieć tu Szczep 338, bo w Opatowie tez byli i są Sawiccy od czasów Szydłowieckich i Radziwiłłów na pewno ( 1550 r. ) . Podam Ci jeszcze Hanno link do książki o Chęcinach i jak chcesz to możemy sobie wymieniać wiadomości poprzez prywatną pocztę , podam też swój mail i pozdrawiam - Julian julsaw5@o2.pl
Witam!
Pozwolę sobie wtrącić tu swoje trzy grosze. Moim zdaniem nie chodzi tu o Brzezie co o Brzeziny w Guberni Piotrkowskiej pow. Brzeziny, dekanat Brzeziny. W okolicach owych Brzezin było też Malczewo. Piotr Antoni Malczewski s. Piotra ur. w1766 r. w Krywem był wylegitymowany w Wydziale Stanów Galicyjskich w 1791 r., umarł jako komornik sądowy pow. brzezińskiego w 1814 r.
Pozdrawiam Jerzy
Witam.
Julianie oczywiscie jestem potomkiem Malczewskich h.Tarnawa ale po Janie i jego synu Ignacym Antonim Adamem Malczewskim ur.ok 1814 właśnie w Brzeżno Gub.kieleckiej.
Pytasz się o Sawickich na dzień dzisiejszy nie potrafię ci odpowiedzieć ale to nazwisko jest mi nie znane..Z Chęcinami jest powiązane nazwisko hr.Mostowskiego.Takie nazwisko występuje w latach 1842 w moich Malczewskich w Warszawie jego potomek Kwiryn Mostowski był świadkiem na ślubie mojego Ignacego Malczewskiego z Agnieszką z Łabędzkich.
Co do nazwy Brzezie Jerzy bardzo ci dziękuję ale napewno w moim przypadku chodzi o te Brzeżno w Gub.Kieleckiej.
Pozdrawiam
Hanna.
Dziękuje Hanno, zawsze jest nadzieja, kto pyta mniej błądzi po mojemu, ten Ignacy Malczewski który jest wymieniony w testamencie to pisze ze dziedzic Drochowa ś.p. w 1804 roku , czyli dużo starszy od tego z Warszawy, może dziadek ; pozdrawiam - Julian
Witam,
Panie Julianie, w poście powyżej do p. Hanny porusza Pan nazwisko Morawicki z Woli Morawickiej. Czy jest Panu coś więcej wiadamomo o tychże Morawickich.
Pochodzę z Morawickich, gdzie udokumentowany mój najstarszy przodek to Ignacy ur. w 1756 w Dzierzgowie, syn Tomasza i Elżbiety. Tyle wiem z Dzierzgowskich spisów, pełnego aktu ur. Ignacego nie posiadam, jak również aktu ślubu Tomasza z Elżbietą.
Ci Morawiccy (Tomasz i Elżbieta) w okresie 1756 (to najwcześniejszy akt na nazwisko mojej gałęzi Morawickich) przybyli do Dzierzgowa, nie wiem skąd. W "genetece" w par. Brzeziny nie ma Morawickich za wyjątkiech dwóch małżeństw panien Morawickich.
Gdy zatem zechciał Pan zerknąć do swoich notatek i sprawdzić, czy nie ma tam Tomasza, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Bożenna
Witaj Bożenna ,widzimy się tu od lat to piszemy sobie po imieniu, cieszy mnie Twoje pytanie bo w temacie. To mój pra... Walety Sawicki właśnie żonaty z Jadwigą Hreczka z Woli Morawickiej w parafii Brzeziny , a jej mama to Krystyną Morawicka za Andrzejem Hreczką, ślub Hreczków w 1722 r. Mam dużo metryk z Brzezin z Morawickimi ale Tomasza tak z pamięci to chyba nie ma lub jest chrzestnym i mam sto lat w metrykach kolejnie, spisy od 1726 do 1860 i pełne od 1760 - 1860 parafia Chęciny.Tu powyżej jest link o Chęcinach i tam chyba występują tez i Morawiccy, poza tym ma inna książkę 120 str. co opisuje wszystkie rody od lat 1300 z okolic Sobkowa, Mokrska i tam pisze o początku tego Rodu, najpierw Jelitczyki , Makrskie i Morawickie z Łukowy i inne wsie , jest też tu powyżej mój adres mailowy to Beżenko możesz pisać do mnie to podeślę co trzeba o Morawickich ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony sob 21 kwie 2012, 00:06 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Miło mi jest poinformować,ze udało mi się zlokalizować miejscowość Brzezno Gub.Kielecka.Na dzień dzisiejszy już wiem,że w tamtych latach Brzezno podlegało pod dekanat krakowski powiat kielecki Parafia Brzegi.
Odnalazłam dokumenty mojej rodziny Malczewskich herbu Tarnawa właśnie w tej Parafii.Malczewscy h Tarnawa wg dokumentów byli Dziedzicami Brzezna a pierwsze wzmianki o nich juz od roku 1742r.
W obecnej chwili poszukuję wszystkich dokumentów związanych z Malczewskimi h Tarnawa.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona.
Witam Hania, mam coś dla Ciebie o Malczewskich, podam tu dwa linki, może i ktoś sobie coś znajdzie, jeden to testament w Bazie Ossolińskich z 1696 r., Malczewski Jan miał chyba dwie żony i z nimi synów, jest tego dwie, albo trzy strony i po polsku. Drugie to może już znasz, linia królewska od Bolesława Chrobrego i jest tam kilku Malczewskich w tej linii, ( a w niemieckiej jet to samo tylko dłuższa, bo do Karola Wielkiego, tego linku nie mam, ale go czytałem ), także tam poniżej są Malczewscy w Tekach Dworzaczka.
Życzę przyjemnej zabawy w odkrywaniu rodziny królewskiej wśród swoich i podaje linki. Ten z Bazy Ossolińskich, to wpisz sobie Haniu w nowe pytanie na górze ; Testamenty i w sygnaturze nr 3844/ III, tak po środku tego numeru jest ten Twój Malczewski, pozdrawiam - Julian ; http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php http://barbarafamily.eu/page38.php
Witam Cię Julianie po długiej przerwie.Dziękuję za linki akurat je znam.Z moich dokumentów wynika,ze moi Malczewscy są najstarszym Rodem występującym na terenie kieleckim a dopiero potem występują w pobliskich miejscowościach następni.Z posiadanych informacji rodzinnych moja układanka puzlowa zaczyna się układac.I to mnie bradzo cieszy bo po kilkuletnich poszukiwaniach jest przełom.
Wcześniejszych postach pytałeś mnie kim jest Ignacy Malczewski h Tarnawa z D.Na dzień dzisiejszy wiem,że jego żoną była Wiktorya z Skórkowskich.Mieli syna Józefa a dokładnie Nikodema Józefa Malczewskiego h Tarnawa,który zawarł związek małżeński w 1810 w Chęcinach z Joanną Niepomuceną Gagatnicką.Ignacy jest z mojej gałęzi.
Pozdrawiam Hania.