Akta leśników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Szkoły leśne w połowie XIX wieku w Królestwie Polskim.

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Staraniem Ludwika Platera została założona i ustanowiona 5.10.1816 r. Szkoła Szczególna Leśnictwa. Fachowego wykształcenia zawodowego wymagano od urzędników administracji leśnej od podleśnego wzwyż. Strażnicy czy strzelcy nie musieli mieć żadnego wykształcenia, lecz jeśli chcieli awansować, musieli stanąć do egzaminu.
Szkoła Szczególna Leśnictwa uległa likwidacji w 1832 roku, a w 1840 powołany został Instytut Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa w Marymoncie pod Warszawą z oddziałem leśnym istniejącym do 1857 roku, potem wykłady przedmiotów leśnych prowadził tylko jeden wykładowca, a w 1861 szkołę rozwiązano.
Powyższe wiadomości zaczerpnęłam z książki Leszka Sławomira Pręcikowskiego „Ludzie lasu i ich mundur”, autor powołuje się m.in. na artykuły z czasopisma „Sylwan”, np. na artykuł E.Kozłowski, Szkolnictwo z zakresu leśnictwa i drzewnictwa na ziemiach polskich do drugiej wojny światowej, Sylwan 1967, z. 6/7.
pozdrawiam
GAFa
Bagins

Sympatyk

Szkoły leśne w połowie XIX wieku w Królestwie Polskim.

Post autor: Bagins »

Tu jest skrót do podobnego wątku. Na temat leśników:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam
Watek zamieszczony na forum tematycznym / podforum : Poszukuję zasobów, informacji przeniesiony z podforum : Emigracja
Temat : „Szkoły leśne w połowie XIX wieku w Królestwie Polskim.” połączony z wątkiem
T : Akta leśników
Pozdrawiam serdecznie Maria
stanisław123

Archiwa leśników

Post autor: stanisław123 »

Witam,
tak wiele czytam o archiwach kolejarzy, temat dosyć szeroki, i chyba wielu już skorzystało z kolejowych archiwów.

A co z archiwami leśnymi? Wydaje się, że tym tematem jest znacznie mniejsze zainteresowanie.

Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tą instytucją. Czy oni również udostępniają akta osobowe?
Mój ojciec był leśniczym od chyba 1946 do 1957 roku. Nie wiem czy możliwe jest uzyskanie jakiś danych, które mogę być bardzo ciekawe, bo to bezpośredni powojenny czas...

Będę wdzięczny za każde wskazówki od tych, którzy przetarli już szlak :)

Pozdrawiam
Stanisław
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Archiwa leśników

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witam!
Ja podłączam się do pytania :D
Mój dziadek był leśniczym od 1939 do śmierci w 1982, czyli praktycznie całe swoje życie.
Jestem zaciekawiony, czy jest możliwość uzyskania tych akt i wgl. :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
marbl

Sympatyk

Archiwa leśników

Post autor: marbl »

Proszę zapoznać się z wątkiem o aktach leśników:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =le%B6nicy
marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Archiwa leśników

Post autor: Marynicz_Marcin »

marbl pisze:Proszę zapoznać się z wątkiem o aktach leśników:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =le%B6nicy
marek
Nie te lata :?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Prponowałbym poszukać akt w nadleśnictwie oraz rejonowej dyrekcji lasów państwowych,obszar zarządzania rejonowych dyrekcji nie pokrywa się z granicą województwa,
marek
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: l.chybowski »

Dzień dobry
Poszukuję informacji, gdzie mógłbym znaleźć cokolwiek o moim przodku Władysławie Chybowskim, który w 1888 roku w Nadarzynie był starszym strażnikiem leśnym. Przodek byl na panstwowym urzędzie jako straznik lasow rzadowych, a zatem musi byc jego teczka osobowa. Otrzymałem informację, że można to znaleźć w aktach odpowiedniego wydzialu dawnego Krol. Pol., i że również bedzie on podany w rocznikach urzedowych i pamiatnich kniżkach wlasciwej guberni. Wymienione czasopismo w bibliotekach cyfrowych nie jest dostępne dla tego roku. Proszę o sugestie i wskazówki, gdzie szukać tych informacji?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Proszę sprawdzić, Baza Bibliotek-Genealogy Indexer http://www.genealogyindexer.org/ (wyszukiwarka)

Proszę wpisać w oknie wyszukiwarki : Nazwisko (i imię) lub nazwę miejscowości … nazwę zawodu.. np.:
leśniczy... , "lesnik, leśnik" (wyszukuje też osoby o nazwisku Leśnik, dlatego jest więcej pozycji.. )
- otrzymujemy dane, które możemy następnie przeglądać - > skan wg podanej strony w
zbiorze konkretnej publikacji… w BC

Wyszukiwarka przeszukuje publikacje w latach 1939 - 1880

Kategoria :Wykazy zawodów http://genealodzy.pl/books-index-req-vi ... d-18.phtml
Lasy. roczniki personalne Administracji Lasów Państwowych 1933 : http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 5021&tab=3 Opis :" Publikacje: Almanach Leśny: rocznik personalny Administracji Lasów Państwowych A - Cz.1 Imienny wykaz personelu Administracji Lasów Państwowych: według stanu na dzień 1 lipca 1933r.: zestawiony na podstawie materiałów otrzymanych z Dyrekcji Naczelnej Lasów Państwowych ; Cz.2 Alfabetyczny wykaz personelu Administracji ..."

Pozdrawiam serdecznie
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: l.chybowski »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Leszek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

polecam skontaktowanie się ze starszym kustoszem AP w Grodzisku Mazowieckim - Panem Włodzimierzem Bagieńskim - historykiem, regionalistą, znawcą dziejów południowego Mazowsza i przy okazji przemiłym archiwistą - należy pisać na ogólny mail grodziskiego archiwum.
Całkiem możliwe, że Pan Włodzimierz podpowie gdzie szukać ;)

Pozdrawiam
Aneta
AndrzejG

Sympatyk

Funkcja, leśniczy

Post autor: AndrzejG »

Tema:"Zapytanie."

Witam.
Bardzo bym prosił o wyjaśnienie jakie osoby pełniły funkcję leśniczego w Polsce,chodzi mi o lata 1850,czy były to użędy ziemskie ,bo też spodkałem się z taką opinią że w tamtych czasach leśniczy był włascicielem lasu.
Pozdrawiam andrzej.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Zapytanie.

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Andrzej ( i popraw na urzędy), leśniczy to był urząd niski, chyba przedostatni w tych urzędnikach z wyboru, ( po nim był jeszcze strzelniczy ), pracował u kogoś bogatego - właściciela majątku prawie zawsze z lasem, mógł być też leśniczym w lasach rządowych - państwowych, pozdrawiam - Julian
Matysiak

Sympatyk

Re: Zapytanie.

Post autor: Matysiak »

Sawicki_Julian pisze:Witam Andrzej ( i popraw na urzędy), leśniczy to był urząd niski, chyba przedostatni w tych urzędnikach z wyboru, ( po nim był jeszcze strzelniczy ), pracował u kogoś bogatego - właściciela majątku prawie zawsze z lasem, mógł być też leśniczym w lasach rządowych - państwowych, pozdrawiam - Julian
Leśnicy pracujący w lasach rządowych nie byli z wyboru tylko z mianowania. Nie było urzędu "strzelniczego" co najwyżej strzelec.

Leśniczy to pojęcie bardzo ogólne. W dobrach prywatnych leśniczym (gajowym, borowym) mógł być zwykły niepiśmienny chłop - przykład mojego pra(...)dziadka z zaboru rosyjskiego. W dobrach rządowych (zaboru rosyjskiego) leśnicy byli urzędnikami pochodzącymi z mianowania. Najniższym był strzelec (odpowiednik gajowego), wyżej był strażnik, potem podleśny i wreszcie nadleśny czy nadleśniczy - kierował całym nadleśnictwem. Strażnikami i strzelcami mogli być zarówno chłopi i szlachta (liczne przykłady wśród moich przodków) - praktycznie każdy, zazwyczaj byli żołnierze. Podleśni i nadleśniczy (urzędy wyższe) - często była to drobna szlachta, byli żołnierze, ale nawet zwykły chłop mógł zostać podleśnym lub nadleśniczym jeżeli zdał odpowiedni egzamin.

No i leśniczy absolutnie nie był właścicielem lasu. Był służbą i pilnował lasu. (No i oczywiście miał wiele innych obowiązków).

Pozdrawiam

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”