"poszukuje przodkow dawne wojewdztwo nowogrdzkie"
Witam jestem tu nowa , wiec nie wiem gdzie dokladnie zaczac ten watek.
Szukam mozliwosci dotarcia do tych parafii, niestety nie znam jezyka rosyjskiego i szczerze mowiac nie wiem jak mam zaczac , moze ktos by mi pomogl w naprowadzeniu mnie na wlasciwy trop.
Michał Stasiewicz, ur. 19 stycznia 1921 r. w Daszkiewiczach (powiat Nowogródek).
Władysława Holeniewska, ur. 29 listopada 1929 r. we wsi Plisa II (powiat Nowogródek).
Jadwiga Bandarzecka, ur. 5 maja 1885 r. w miejscowości Krupowo (dwie miejscowości o tej nazwie na terenie dawnego woj. nowogródzkiego, w powiatach słonimskim i szczuczyńskim).
1) Dla miejscowości Daszkiewicze w roku 1921 – Parafia rzymskokatolicka pod wezwaniem św. Antoniego w miejscowości Milkiewicze.
2) Dla miejscowości Plisa w roku 1929 – Parafia rzymskokatolicka pod wezwaniem św. Kazimierza w miejscowości Wsielub.
3) Dla miejscowości Krupowo powiat Szczuczyn w roku 1885 – Parafia rzymskokatolicka pod wezwaniem śś. Piotra i Pawła w miejscowości Różanka.
4) Dla miejscowości Krupowo powiat Słonim w roku 1885 – jedna z Parafii rzymskokatolickich z dekanatu słonimskiego, diecezji wileńskiej. W tym przypadku jest kłopot z ustaleniem właściwości parafialnej dla wyznania rzymskokatolickiego. Właściwa dla Krupowa Parafia w Dereczynie w 1867 r. została skasowana w ramach represji popowstaniowych, a kościół zamieniono klasztor prawosławny. Parafia została przywrócona w 1906 r. na mocy ukazu tolerancyjnego Mikołaja II z 30 kwietnia 1905 roku (17 kwietnia 1905 według starego stylu).
Pozdrawiam
z gory dziekuje
Stasiewicz, Holeniewska, Bandarzecka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sylwia_Kowalski
Stasiewicz, Holeniewska, Bandarzecka
Witam,
Proszę o kontakt na PW
Pozdrawiam
Lucjan
Proszę o kontakt na PW