Jak sprawdzić czy to wszystkie dzieci?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

Może powielam pytanie/temat ale prowadząc swoje poszukiwania mam problem.
Otóż mam skan aktu chrztu swojego przodka. A zatem mam dzięki temu imiona i nazwiska rodziców, chrzestnych ew. osób zgłaszających.
Na tej podstawie mogę w dalszej kolejności szukać aktów rodziców - ślubu i urodzenia i tak brnąć coraz głębiej i głębiej. To jasne.
Ale jak sprawdzić czy dani rodzice mieli jeszcze inne dzieci? Reasumując jak skompletować całą rodzinę. Jest jakiś skuteczny sposób?

Jak na razie moje poszukiwania odbywają się na podstawie genszukacza i na jego postawie maili do AP. Boje się, że nadejdzie ten czas kiedy z przyczyn ekonomicznych sam będę musiał udać się do AP bo wysłanie kwerendy do nich będzie zbyt kosztowne :(

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Adam
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Przepraszam, ale nie do końca zrozumiałem. Pan się boi wizyty w archiwum z przyczyn ekonomicznych czy jakichś innych? Mógłby Pan to przybliżyć?

t.
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Szanowny Panie

Genealogia to bardzo drogie hobby . Niestety .
No i zajmujące masę czasu .....

...który trzeba mieć.
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Widzę, że niepotrzebnie wpisałem ostatnie dwa zdania :P

Przyczyny natury ekonomicznej - jeśli nie podam precyzyjnych danych to archiwum skasuje mnie jak za zboże.

A jeśli pojadę sam to owszem stracę tylko czas. Ale w moim przypadku jest to podróż do Łodzi plus znalezienie wolnego czasu na tę podróż.

Wiem, wiem, że odkrywanie własnych korzeni to dłuuugotrawały, niestety, proces i muszę wziąć to pod uwagę.

Jednak proszę o pomoc w pierwszym zagadnieniu. Bo nie wiem czy mam przewertować w archiwum wszystkie nazwiska z danego okres, które mnie interesują i szukać wśród matek i ojców tych którzy odpowiadają moim poszukiwaniom czy jest na to skuteczniejszy sposób?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Łódź zaczynamy fotografować. A jaka parafia? Może da się ją wcisnąć w kolejność zamowionych. Pyta:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Parafie Kutno, Strzegocin, Łąkoszyn, Głogowiec
Pozdrawiam
Adam
rwelka

Nieaktywny

Bo nie wiem czy mam przewertować w archiwum wszystkie nazwiska z danego okres, które mnie interesują i szukać wśród matek i ojców tych którzy odpowiadają moim poszukiwaniom czy jest na to skuteczniejszy sposób?

Najlepszy sposób to przeczytać wszystkie metryki -jedna po drugiej czyli wykonać pełną indeksację jak to wszyscy robimy .

Innej drogi nie ma.
Bo przecież w tej dziedzinie o to chodzi i to jest sama czysta przyjemność .

My tę przyjemność mamy za niewygórowaną cenę a ludzie płacą duże pieniądze ,żeby mrówkowcem pływającą trumną Concordia wraz z tłumem 4 tysiące ludzi płynąć i na końcu się utopić.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Czyli najprościej i najtaniej - po zrobieniu zdjęć z Łodzi przyłącz się do indeksacji będzie i przyjemnie i pożytecznie.
To nie żart - to poważna propozycja.
A w odpowiedzi na Twoje pytanie - nie ma możliwości ustalenia liczebności rodziny Twoich pra,dzieci mogły się rodzić w różnych miejscowościach - pozostaje wertować metryki.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprawa spadkowa - informacje o wszystkich spadkobiercach "powinny" tam być
czyli wymienione dzieci żyjące bądź zmarłe, ale nie bezpotomnie

a indeksacja - oczywiście:) z panieńskimi matek, bez tego trudno namierzyć potomków córki, o której istnieniu nic nie wiemy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
rwelka

Nieaktywny

No Pani Bogumiło to niezupełnie tak .
Bo odczytanie i spisanie metryk to jedna sprawa ale wklepanie tego i edycja w postaci tabel indeksacyjnych to większy wyczyn i nie każdy dysponuje takim czasem .

Każdy genealog ma dylemat czy szukać i przeglądać nowe parafie a przy np 200 przodkach to może być kilkadziesiąt parafii czy godzinami wklepywać dane w formularze indeksacyjne .

Trudno do tego kogoś namawiać .

Ja to robię ale nie życzę nikomu aby tą drogą szedł .

To jest tylko czyjaś dobra wola .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”