Jaki to stopień wojskowy?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

LukaszK pisze:
legrand028 pisze:Stopień - kapral ,szabla- polska wz 1917 r - ma charakterystyczną nakrętką kapturka i obłęki boczne.
http://www.weu1918-1939.pl/kawaleria/sz ... _1917.html
Dziękuję za link (bardzo ciekawa strona).

Czy Ty również przychylasz się do opinii, że szabla należała raczej do fotografa, niż do żołnierza?
Doszliśmy wcześniej do wniosku, że prezentowany kapral służył w 11 Pułku Artylerii Polowej, a wg opisu z podlinkowanej strony szabla podoficerska była przeznaczona dla kawalerii.
Zwracam uwagę, że szabla jest zamocowana rapciami do pasa ukrytego pod kurtką. Dla mnie laika to dziwaczne w tym konkretnym przypadku, ale zdaje się przemawiać za bronią własną, nie - dekoracją z atelier!?
W. Szymański
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

A może to wersja szabli wz.1917 dla piechoty?

Obrazek
Pozdrawiam
Adam
LukaszK

Sympatyk

Post autor: LukaszK »

Panowie,

Dziękuję za opinie i bardzo proszę uściślijmy, czy szabla była standardowym wyposażeniem podoficera (kaprala w tym przypadku) artylerii, czy nie? Myślę, że od tego należałoby zacząć.

Może przesadzam, ale czy nie wydaje się Wam dziwne, że trzyma rękojeść lewą dłonią?

Ja osobiście jestem za tym, żeby to była jego szabla :-)

Do Adama:

Wydaje mi się, że obłęki są zupełnie inne.

Pozdrawiam,

Łukasz
Imbierowicz

Sympatyk

Jaki to stopień wojskowy.

Post autor: Imbierowicz »

Prośba o pomoc.
Prośba o zidentyfikowanie stopnia wojskowego na podstawie załączonej fotografii na której widoczny jest naramiennik oficera wojsk carskich. Kołnierz munduru jest w tej samej barwie.
http://ifotos.pl/zobacz/Konstanty_rexawhr.JPG/
Pozdrawiam-Janusz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Podpułkownik
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Jerzy, a mógłby pan czymś to twierdzenie podeprzeć?
Bo podpułkownik owszem, miał trzy gwiazdki, ale były one inaczej rozmieszczone. Tzn. dwie obok siebie i jedna wyżej.
Ja się do takiego pagonu, jak na zdjęciu powyżej nie dokopałem, stąd byłbym wdzięczny za uściślenie.

tomek

Подполковник 11-го Изюмского гусарского полка. Две звездочки, как и положено по бокам от шифровки, а третья над шифровкой
Tomek1973

Sympatyk

Zgadza się panie Jerzy, ale połowicznie :)
Ten epolet nie należał do wojskowego. Nosił go urzednik - Надворный советник. A tabela rang podpowiada, że to odpowiednik podpułkownika.
Wężyk biegnący przez środek pagonu był charakterystyczny dla oficerów rezerwy. Czyżby więc na zdjęciu był urzędnik VII rangi w stanie spoczynku?

t.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Panie Tomku!
Po tych Pana uwagach, jeszcze zajrzałem, tym razem, do innych źródeł internetowych: http://radikal.ru/F/s14.radikal.ru/i187 ... 9.jpg.html
Może to być pułkownik w stanie spoczynku. Głowy nie daję, bo wojskowość to nie jest moje hobby (wprost przeciwnie - unikam takich tematów, chociaż czasem muszę się z nimi zmierzyć przy tłumaczeniach). Doceniam Pana dociekliwość i wiedzę w tej dziedzinie i dlatego wierzę, że wszystko co Pan ustali będzie prawdziwe.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Środkowy pagon, to pagon podpułkownika w stanie spoczynku:
http://army.armor.kiev.ua/forma/rus-pogon-1854-20.jpg

У штаб- офицеров в отставке место портупейного галуна использовался галун "гусарский зигзаг", но с самим зигзагом обратного цвета.

A tu pagony urzędnicze:
http://www.rusempire.ru/forum/ipb.html? ... st&id=5202
Czyżby mężczyzna na zdjęciu nosił kompilację powyższych?

tomek
Imbierowicz

Sympatyk

Panie Jerzy.
Serdeczne dzięki za szybką identyfikację stopnia.Czy z tego zdjęcia można odczytać dalsze informacje takie jak do rodzaju broni.jakie posiada odznaki wojskowe i pułkowe.Czy może figurować w dostępnych wykazach wojskowych.Zdjęcie przedstawia
kresowiaka z okolic Głebokiego.
Janusz.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Jaki to stopień wojskowy.

Imbierowicz pisze:Panie Jerzy.
Serdeczne dzięki za szybką identyfikację stopnia.Czy z tego zdjęcia można odczytać dalsze informacje takie jak do rodzaju broni.jakie posiada odznaki wojskowe i pułkowe.Czy może figurować w dostępnych wykazach wojskowych.Zdjęcie przedstawia
kresowiaka z okolic Głebokiego.
Janusz.
Na pewno są jego dokumenty w archiwum historycznym (jeśli był w tak wysokim stopniu, to zachowany jest jego "posłużnyj list" (przebieg słuzby). Koszt uzyskania skany i sposób zamawiania zna dobrze kolega Jerzy_ Kazieczko (pisać na PW).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Imbierowicz

Sympatyk

Panie Tomku.Serdeczne dzięki.Wydaje mi się jednak że gwiazdki są na wężyku a nie obok,czy to nie zmienia kwalifikacji tego stopnia.W dalszym ciągu mam prośbę , czy uda się ustalić jakie ta osoba posiada odznaczenia i jaka to może być jednostka.
Pozdrawiam-Janusz.
Tomek1973

Sympatyk

Panie Januszu, trzy gwiazdki tworzą linię prostą. A pagon podpułkownika powinien mieć te trzy gwiazdki w układzie trójkąta.
Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że to jednak urzędznik, a nie regularny wojskowy. Moge się oczywiście mylić i sam chciałbym poznać rozwiązanie zagadki.
Wydaje mi się, ze na piersi ma gwiazdę orderu św. Jerzego (z koroną i krzyżem), ale nie znlazłem dokładnie takiego odznaczenia w sieci. Jednym z orderów (drugi od lewej) jest order św. Stanisława. Być może to, co biorę za order św. Jerzego jest odznaką pułkową, co rozwiązywałoby zagadkę przynalezności do konkretnej formacji.

tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

oj to chyba nie Św. Jerzy

P.S.
typuję oficer 13. Pułku Dragonów (lub podobnie:)
13th Military Order Dragoon Regiment of General-Field Marshal Count
Minikh.
PPS
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 0%BB%D0%BA
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek1973

Sympatyk

No pewnie, że to jest to.
Przyznaj się, jak na to wpadłeś?