Polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Imbierowicz

Sympatyk

Polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

Post autor: Imbierowicz »

Prośba o pomoc.
Z przekazów rodzinnych dowiedziałem się że mój Dziadek Wacław Onoszko s. Augusta ur.1868 r. w Gorodyszcze/lub Horodyszcze/ Duniłowskij rejon , był ztrudniony przy budowie kolei transsyberyjskiej
w okolicach Jekaterinburga.Zmarł w 1910 r. w Kuszwie i tam pochowany.
Jak dotrzeć do wiadomości archiwalnych.Przekazy mówią że zatrudnił go Murawiow, chyba nie pomysłodawca budowy kolei.
Pozdrawiam-Janusz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

Post autor: Szczerbiński »

Na początek proponuję wsadzić w google hasło:
Оношко Вацлав 1910
i nacisnąć Enter
(może coś wyłapie ...)
Pozdrawiam Jerzy
Imbierowicz

Sympatyk

Ten temat zaliczony i nic z tego
Janusz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Panie Januszu!
Nie wiem czy to ja powinienem podpowiedzieć krok następny, ale na tej stronie szukając kiedyś informacji genealogicznych znalazłem pozycję o zesłańcach na tzw. katorgę ok r. 1920. Trzeba tylko wykazać się cierpliwością i zmieniać wartości rekordów:
http://www.bibliophika.ru/book.php?book=124
Ale można też oczywiście szukać po tytułach ...
http://www.bibliophika.ru/index.php?id= ... arch=&np=2
Operacje techniczne prawy dolny róg, lub lewa albo prawa strona kartki ..
Powodzenia Jerzy
Imbierowicz

Sympatyk

Panie Jerzy.Serdrczne dzięki,każda wskazówka w tym temacie jest drogocenna.
Janusz.
Siwińska_Adriana

Sympatyk

Post autor: Siwińska_Adriana »

mam prośbę o napisanie rosyjską czcionką nazwiska Stachniewicz
pozdrawiam
Ada
jmzolt

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jmzolt »

Witam,

Nazwisko Stachniewicz zapisane cyrylicą: Стахневич.

Prośba do Pana Janusza - może połączymy siły w poszukiwaniu budowniczych kolei. Moja babka, Marianna Jóźwicka brała udział w ekspedycji Firmy Rudzkiego, która budowała kesony na rzece Amur około roku 1910.

Pozdrowienia,
Joanna
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Z pracownikami kolei nie jest prosto ponieważ dokumenty są ale rozproszone po całej Rosji.
Ja teczkę służbową jednego z moich pradziadków odnalazłam po trzech latach poszukiwań (niekiedy "na oślep").
Żeby dotrzeć do tych dokumentów trzeba najpierw ustalić w jakim okresie pracował (przed czy po 1917 r),następnie na jakim odcinku-np kolej transsyberyjska dzieliła się na 4 jednostki z oddzielnymi zarządami a po roku 1915 nawet na 6.
Dokumenty szeregowych pracowników z reguły są w archiwach miast ,w których mieścił się zarząd odcinka.
Powyższe dotyczy głównie kolejarzy.
Z budowniczymi jest nawet trudniej zwłaszcza jeżeli chodzi o tzw drogę Amurską i budowę mostu przez Amur- ponieważ na tym odcinku pracowało wiele różnych firm-m in słynny Putiłowskij Zavod.
Część robót wykonywano po wygraniu przetargu dlatego dokumenty mogły pozostać przy firmie-wykonawcy robót.

Można próbować napisać na poniższy adres przy odrobinie szczęścia i dużej cierpliwości może przekierują do właściwego dla danego odcinka trasy archiwum- ale nie może to być zapytanie typu : mój dziadek Jan Kowalski był maszynistą-trzeba mieć sporo danych.

No i nawet jeżeli poszczęści się i dokumenty gdzieś za Uralem znajdziemy to należy liczyć się z wysokimi kosztami.

Centralne Archiwum Ministerstwa
Transportu Federacji Rosyjskiej
107174 Moskwa
ul.Voroncovo Pole 15

Центральный архив
Мин. Путей Сообщения РФ
107174 Москва
ул. Воронцово поле 15

Anna Grażyna
jmzolt

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję za te wskazówki. Nie będzie łatwo :-(
Pozdrowienia,
Joanna
anna-grażyna

Sympatyk

Re: polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

jmzolt pisze:Witam,
Moja babka, Marianna Jóźwicka brała udział w ekspedycji Firmy Rudzkiego, która budowała kesony na rzece Amur około roku 1910.
Część dokumentów firmy Rudzkiego jest znacznie bliżej.
AP Warszawa o/ Otwock w zespole
Fabryka Urządzeń Dźwigowych w Mińsku Mazowieckim.

Anna Grażyna
jmzolt

Sympatyk
Ekspert

Re: polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

No tak, powinnam pomyśleć o AP w Warszawie. Kilkanaście lat temu miałam kontakt z FUD w Mińsku Mazowieckim, ale niestety nie mieli żadnych dokumentów z tej ekspedycji. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
Pozdrowienia,
Joanna
Awatar użytkownika
grazia27

Sympatyk

Post autor: grazia27 »

cyt. "Z pracownikami kolei nie jest prosto ponieważ dokumenty są ale rozproszone po całej Rosji.
Ja teczkę służbową jednego z moich pradziadków odnalazłam po trzech latach poszukiwań (niekiedy "na oślep").
Żeby dotrzeć do tych dokumentów trzeba najpierw ustalić w jakim okresie pracował (przed czy po 1917 r),następnie na jakim odcinku-np kolej transsyberyjska dzieliła się na 4 jednostki z oddzielnymi zarządami a po roku 1915 nawet na 6.
Dokumenty szeregowych pracowników z reguły są w archiwach miast ,w których mieścił się zarząd odcinka.
Powyższe dotyczy głównie kolejarzy."

Witam serdecznie Imienniczkę,
chciałabym skorzystać z Twoich doświadczeń i prosić o sugestię, gdzie najwłaściwiej skierować swoje poszukiwania.
Mojej babci siostra wraz z mężem przebywała w Czycie Zabajkalski Kraj w 1909r po zawarciu związku małżeńskiego. Jej mąż był smazczikiem (smarownikiem) domniemywam, że pracował na kolei, jeszcze przed ślubem. Chciałabym dowiedzieć się więcej o tamtym pobycie. Może wiesz, czy tu w kraju są jakieś źródła o pracy tych ludzi. Zawód kolejarza przewija się często w mojej rodzinie. Stąd chęć poszerzenia wiedzy. Bardzo dziękuję za ew. podpowiedź.
Pozdrawiam Grażyna
anna-grażyna

Sympatyk

grazia27 pisze: Mojej babci siostra wraz z mężem przebywała w Czycie Zabajkalski Kraj w 1909r po zawarciu związku małżeńskiego. Jej mąż był smazczikiem (smarownikiem) domniemywam, że pracował na kolei, jeszcze przed ślubem. Chciałabym dowiedzieć się więcej o tamtym pobycie.
Nie tylko imienniczka ponieważ...mój pradziadek też przez pewien czas pracował w Czycie :).
To był odcinek,który łączył Bajkał z odcinkiem tzw Mandżurskim czyli Kolej Zabajkalska.
Przed 1906 rokiem warunki były bardzo ciężkie co doprowadziło w 1905 roku do strajków pracowników.
W styczniu 1906 przybyły tam oddziały ekspedycji karnej dla rozprawienia się z buntownikami.
Zwolniono wtedy część robotników otrzymali również dożywotni zakaz pracy na kolei.

Spróbuj zacząć od sprawdzenia w poniższym archiwum ponieważ tu trafiła większość dokumentacji
(w tym i personelu) sprzed 1917 r.

Rosyjskie Państwowe Archiwum Historyczne
195112 Sankt-Petersburg
pros. Zanewski 36

РГИА
195112, Санкт-Петербург,
Заневский пр. д. 36

Pozdrawiam

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
grazia27

Sympatyk

Post autor: grazia27 »

Witam serdecznie! :)

No proszę, jeszcze i Czyta nas łączy milo mi! :D
Dziękuję za tak szybką odpowiedź, jak i konkretną podpowiedź!
Jeszcze Cię chwilę pomęczę, bo chciałam się dopytać, czy mam napisać list do Archiwum i wysłać pocztą, jeśli tak, to po rosyjsku i czy wiąże się z opłatą i jaką?
Już Ci znowu z góry dziękuję za tak wspaniałą pomoc!!
Wszystkiego dobrego, z ciepłym pozdrowieniem Grażyna :D

P.S.
przepraszam, że nie zareagowałam od razu ale nie podołałam organizacyjnie.
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam,

Brat mojego pradziadka Adam Piotrowicz Jurowski też budował kolej transyberyjską Mieszkał wtedy w Borzji (Borżji). Posidam nawet zdjęcie z 1907 roku z kolegami, niestety wszyscy to chyba rosjanie...

http://www.jurowscy.pl/page35b97.html?v ... 4&image=44

http://www.jurowscy.pl/page3d06e.html?v ... 4&image=43

http://www.jurowscy.pl/page3ff9e.html?v ... 4&image=42

Czy ma ktoś podobne zdjęcia albo krewnego który pracował w Borżji ?

Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”