Chutor
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Mączka_Arkadiusz

Chutor
Witam wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadam jakieś niemądre pytanie lub poruszę temat, który był kiedyś omawiany.
Mam następujące pytanie:czym był dokładnie chutor? Znalazłem tylko ogólne określenie, że była to wiejska posiadłość na Ukrainie najczęściej kozacka. Znalazłem także gdzieś, przez przypadek, informację w internecie, że chutory zakładali także Niemcy Nadwołżańscy.
Jakiego stanu byli lub mogli być założyciele chutoru, czy były z tym związane jakieś akta prawne itd. ?
Bardzo będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.
pozdrawiam
Arkadiusz Mączka
Jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadam jakieś niemądre pytanie lub poruszę temat, który był kiedyś omawiany.
Mam następujące pytanie:czym był dokładnie chutor? Znalazłem tylko ogólne określenie, że była to wiejska posiadłość na Ukrainie najczęściej kozacka. Znalazłem także gdzieś, przez przypadek, informację w internecie, że chutory zakładali także Niemcy Nadwołżańscy.
Jakiego stanu byli lub mogli być założyciele chutoru, czy były z tym związane jakieś akta prawne itd. ?
Bardzo będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.
pozdrawiam
Arkadiusz Mączka
- Adam_Kalemba

Witaj Arkadiusz!
Czym był dokładnie chutor, zabudowania za wsią na Kresach Wschodnich.
Inny autor pisze, dawna zagroda wiejska na słabo zaludnionych obszarach Rosji lub przysiółek stanicy kozackiej na ukraińskich stepach.
I jeszcze wyjaśnienie co znaczy stanica, 1) osiedle wiejskie usytuowane na terenach dawnych obszarów kozackich, 2) terytorialna jednostka administracyjna na obszarach Rosji zamieszkanych przez Kozaków w XVIII-XX w.
Czym był dokładnie chutor, zabudowania za wsią na Kresach Wschodnich.
Inny autor pisze, dawna zagroda wiejska na słabo zaludnionych obszarach Rosji lub przysiółek stanicy kozackiej na ukraińskich stepach.
I jeszcze wyjaśnienie co znaczy stanica, 1) osiedle wiejskie usytuowane na terenach dawnych obszarów kozackich, 2) terytorialna jednostka administracyjna na obszarach Rosji zamieszkanych przez Kozaków w XVIII-XX w.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
- Ewa_Szczodruch

-
Mączka_Arkadiusz

Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie wyjaśnia to faktu nazywania osiedli (?), zakładanych przez Niemców Nadwołżańskich, chutorami. Przecież Niemcy nie byli Kozakami. Czy jest możliwe, że nazwa chutor była używana także zamiennie jako określanie folwarku na terenach ukraińsko- lub rosyjskojęzycznych?
pozdrawiam
Arkadiusz Mączka
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie wyjaśnia to faktu nazywania osiedli (?), zakładanych przez Niemców Nadwołżańskich, chutorami. Przecież Niemcy nie byli Kozakami. Czy jest możliwe, że nazwa chutor była używana także zamiennie jako określanie folwarku na terenach ukraińsko- lub rosyjskojęzycznych?
pozdrawiam
Arkadiusz Mączka
- Adalbertus

Kiedy właśnie chutor to pojedyńcza zagroda, gospodarstwo samotnie położone wsród pól (albo stepów). Oczywiście w chutorze mogło być kilka zabudowań, ale stanowiły one jedno gospodarstwo.ejsmont pisze: bowiem pojedynczej zagrody nie nazywalo sie chutorem,
Po kolei -
Słowika Dala : "chutor - (ferma po francusku, folwark po polsku) ... odosobniony dom, izba , z bydłem i całym wiejskim gospodarstwem"
słownik Ożegowa - "Wydzielona działka (pole) z siedzibą właściciela"
słownik Uszakowa : "chutor - od węgierskiego - hatar - odosobniona działka z siedzibą właściciela"
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
-
Mączka_Arkadiusz

-
Pawel_Jurewicz