Vsiek? czy Osiek jaka miejscowość ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- annastregiel

Vsiek? czy Osiek jaka miejscowość ?
Witam.
Na liście pasażerów jednego ze statków , który w 1903 r. przypłynął z Bremen na Ellis Island jest Walerya Nadrowska. Napisano,że urodziła się w miejscowości Vsiek (Russia). . Nie ma w Polsce takiej miejscowości - chyba się nie mylę.
Wiem,że nazwiska pasażerów , a także inne informacje o nich były często pisane z błędami.
W tym przypadku mam podejrzenie,że być może chodzi o Osiek...
Będę wdzięczna za każdą inną sugestię.
Pozdrawiam.
Anna S.
Na liście pasażerów jednego ze statków , który w 1903 r. przypłynął z Bremen na Ellis Island jest Walerya Nadrowska. Napisano,że urodziła się w miejscowości Vsiek (Russia). . Nie ma w Polsce takiej miejscowości - chyba się nie mylę.
Wiem,że nazwiska pasażerów , a także inne informacje o nich były często pisane z błędami.
W tym przypadku mam podejrzenie,że być może chodzi o Osiek...
Będę wdzięczna za każdą inną sugestię.
Pozdrawiam.
Anna S.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Miejscowość Vsiek?
Spojrzałem na skan oryginalnego dokumentu na Ancestry.com. Dla mnie jest tam wyraźnie napisane - Osiek, co potwierdza Twoją hipotezę.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
- annastregiel

Miejscowość Vsiek?
Witam.
Dziękuję bardzo Romanie za tę informację. Ja nie mam dostępu do skanu.
Teraz już w zasadzie mogę szukać Walerii z Leszczyńskich Nadrowskiej, która urodzila się ok. 1863 r. w miejscowości Osiek.
Niestety, nazwa tej miejscowości jest b. popularna. W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego... w zaborze rosyjskim jest ponad 25 miejscowości o tej nazwie.W genetece znalazłam Walerię Leszczyńską, ur.w 1867 r. w Babicach, obecne woj. mazowieckie.Ale to chyba nie ona... Sama nie wiem od której parafii zacząć...Może od tych z pow. Sierpc. Wydaje mi się,że na tej liście pasażerów były osoby z Sierpca...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna S.
Dziękuję bardzo Romanie za tę informację. Ja nie mam dostępu do skanu.
Teraz już w zasadzie mogę szukać Walerii z Leszczyńskich Nadrowskiej, która urodzila się ok. 1863 r. w miejscowości Osiek.
Niestety, nazwa tej miejscowości jest b. popularna. W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego... w zaborze rosyjskim jest ponad 25 miejscowości o tej nazwie.W genetece znalazłam Walerię Leszczyńską, ur.w 1867 r. w Babicach, obecne woj. mazowieckie.Ale to chyba nie ona... Sama nie wiem od której parafii zacząć...Może od tych z pow. Sierpc. Wydaje mi się,że na tej liście pasażerów były osoby z Sierpca...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna S.
Poszukuję:
-
Worwąg_Sławomir

Miejscowość Vsiek?
Każdy na ellisisland ma dostęp do skanów - wystarczy darmowa rejestracja.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Miejscowość Vsiek?
Anno,
Podaje trochę wiecej danych o tej rodzinie Nadrowskich, może się przyda. Jeśli dobrze zgaduje to mąż Walerii deklarował, że jedzie z miejscowości Huta
SS Main Bremen, 8 XII 1908 - NY, 22 XII 1908
Inni pasażerowie: Adamowo, Bialobloto, Zekowice, Selistowka, Osiek, Rakow
Walerya Nadrowska (40) + Weronika 10, Antoni 7, Paulina 11/12, jadą do: Jan Nadroski, Ryver st. Sandy Hill, NY (husband)
SS Palatia Hamburg 30 III 1902, NY 13 IV 1902
Jan Nadrosky (39) Russia, Huta jedzie do Sandy Hill, NY do brata Josef Nadrosky
1910 Census, Detroit Ward 16, Wayne, Michigan
John Nadrowski, 46, ur. Rosja-Polska
Valeria Nadrowski, 45, ur. Rosja-Polska
Tony, 16, ur. Rosja-Polska
Paula, 7, ur. Rosja-Polska
Maria, 4 ur w Michigan
Akt Zgonu, Detroit, Wayne
John Nadroski, żonaty, wiek ~48, ojciec Vincent Nadroski, zmarł na gruźlicę, zgłoszony przez Vincent Nadroski 1150 Michigan Ave
1920 Census, Detroit
Valeria Nadrowska, 55, wdowa
Mary Nadrowska, 14
Pozdrawiam,
Roman
Podaje trochę wiecej danych o tej rodzinie Nadrowskich, może się przyda. Jeśli dobrze zgaduje to mąż Walerii deklarował, że jedzie z miejscowości Huta
SS Main Bremen, 8 XII 1908 - NY, 22 XII 1908
Inni pasażerowie: Adamowo, Bialobloto, Zekowice, Selistowka, Osiek, Rakow
Walerya Nadrowska (40) + Weronika 10, Antoni 7, Paulina 11/12, jadą do: Jan Nadroski, Ryver st. Sandy Hill, NY (husband)
SS Palatia Hamburg 30 III 1902, NY 13 IV 1902
Jan Nadrosky (39) Russia, Huta jedzie do Sandy Hill, NY do brata Josef Nadrosky
1910 Census, Detroit Ward 16, Wayne, Michigan
John Nadrowski, 46, ur. Rosja-Polska
Valeria Nadrowski, 45, ur. Rosja-Polska
Tony, 16, ur. Rosja-Polska
Paula, 7, ur. Rosja-Polska
Maria, 4 ur w Michigan
Akt Zgonu, Detroit, Wayne
John Nadroski, żonaty, wiek ~48, ojciec Vincent Nadroski, zmarł na gruźlicę, zgłoszony przez Vincent Nadroski 1150 Michigan Ave
1920 Census, Detroit
Valeria Nadrowska, 55, wdowa
Mary Nadrowska, 14
Pozdrawiam,
Roman
- annastregiel

Miejscowość Vsiek?
Witam.
Dziękuję bardzo za informacje, szczególnie za te, które być może pomogą mi w odszukaniu właściwego Osieka.
Pozdrawiam.
Anna S.
P. S. Na ellisisland jestem zarejestrowana, ale skany się u mnie nie otwierają.
Dziękuję bardzo za informacje, szczególnie za te, które być może pomogą mi w odszukaniu właściwego Osieka.
Pozdrawiam.
Anna S.
P. S. Na ellisisland jestem zarejestrowana, ale skany się u mnie nie otwierają.
Poszukuję:
-
Gawski_Marcin

Miejscowość Vsiek?
Może w ustawieniach przeglądarki masz zablokowane "wyskakujące" okna? Skany otwierają się w nowym oknie.
A odnośnie Osieka: z informacji podanych przez Romana pasuje mi Osiek koło Ligowa lub Zawidza. Do dziś w pow. sierpeckim dużo Nadrowskich.
A odnośnie Osieka: z informacji podanych przez Romana pasuje mi Osiek koło Ligowa lub Zawidza. Do dziś w pow. sierpeckim dużo Nadrowskich.
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
- annastregiel

Miejscowość Vsiek?
Dziękuję Marcinie za podpowiedź. Zmieniłam przeglądarkę na Mozillę i skany się otwierają!
Dziękuję również za wskazówki, co do Osieka. Nie mam już teraz wątpliwości - zaczynam od pow. sierpeckiego. Znalazłam tam miejscowość Adamowo, która też pojawia się na skanie.
Pozdrawiam.
Anna S.
Dziękuję również za wskazówki, co do Osieka. Nie mam już teraz wątpliwości - zaczynam od pow. sierpeckiego. Znalazłam tam miejscowość Adamowo, która też pojawia się na skanie.
Pozdrawiam.
Anna S.
Poszukuję:
Miejscowość Vsiek?
Miejscowosci Osiek i Huta znajduja rowniez w niedalekiej odleglosc od siebiei w woj . slaskim, pow. myszkowskim w gminie Kozieglowy.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
- annastregiel

Miejscowość Vsiek?
Dziękuję Zbyszku za tę informację.
Wydaje mi się jednak,że to będzie Osiek z okolic Sierpca. Są tam i Nadrowscy i Leszczyńscy.
Pozdrawiam.
Anna S.
Wydaje mi się jednak,że to będzie Osiek z okolic Sierpca. Są tam i Nadrowscy i Leszczyńscy.
Pozdrawiam.
Anna S.
Poszukuję: