Herauf i Ler/Lehr z okolic Piaseczna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

BartekStróżyk

Sympatyk

Post autor: BartekStróżyk »

Witam a czy jakieś informacje o rodzinie Herauf i Ler/Lehr z okolic Piaseczna ktoś napotkał w czsie swoich poszukiwań?
Pozdrawiam Bartek S.
mateuszh

Sympatyk

Post autor: mateuszh »

BartekStróżyk pisze:Witam a czy jakieś informacje o rodzinie Herauf i Ler/Lehr z okolic Piaseczna ktoś napotkał w czsie swoich poszukiwań?
Pozdrawiam Bartek S.
Katarzyna Hörauf (zm. po 1890) żona Andrzeja Kieblera (Kuebler 1843-1881) z Nowej Iwicznej miała co najmniej 3 córki Katarzynę Boehler, Krystynę Metzdorf, Karolinę Nowoczyn.

Pozdrawiam
mateuszh
mateuszh

Sympatyk

BartekStróżyk pisze:Witam a czy jakieś informacje o rodzinie Herauf i Ler/Lehr z okolic Piaseczna ktoś napotkał w czsie swoich poszukiwań?
Pozdrawiam Bartek S.
Jeszcze garść szczegółów:

Michał Hörauf ur. ok. 1810
1 małż. Karolina Albrecht
2 małż. 22.10.1843 Filippina Lehr ur. ok. 1826 córka Marcina i Małgorzaty
dzieci miedzy innymi:

1. Georg (Wojciech) ur. ok. 1838, zm. 7.09.1866
małż. Katarzyna Buehler

syn: Michał ur. ok. 1862 Nowa Wola
małż. 1884 Karolina Wejmer córka kolonisty Chrystiana i Marianny Melcer

2. Katarzyna Kiebler wspomniana w poprzedniej odpowiedzi

3. Jakób ur. ok. 1863 Nowa Iwiczna
małż. 1892 Karolina Ewa Haman córka Jakóba i Karoliny Konrad, ur. ok. 1875 Kąty pow. grójecki

oryginalny akt małżeństwa nr 106 z 1892 dostępny pod adresem:
http://szukajwarchiwach.pl/72/181/0/-/62/str/1/22#tab2

podobnie akt małżeństwa nr 61 z 1884

zachował się również akt małżeństwa nr 5 z 1843 zarejestrowany w rz-kat. Piasecznie lub ewang. Starej Iwicznej (nie pamiętam)
i jest pewnie dostępny obecnie w AP oddział Grodzisk Maz.

Pozdrawiam
mateuszh
BartekStróżyk

Sympatyk

Witam dzięki za odpowiedź Michał i Filipina to moi praprapradziadkowie. Ten akt ślubu widziałeś ja go poszukuje ale narazie na nic nie natrafiłem. Michał i Filipina mieli syna Jana który był moim prapradziadkiem szukam jego aktu ur wiem, że urodził się w Starej Iwicznej w 1857r tak napisan jest w księgach meldunkowych z Raszyna. Pisałem do AP Grodzisk ale w księgach z Piaseczna nie ma tego aktu może wiecie gdzie jeszcze szukać? Pozdrawiam Bartek S.
mateuszh

Sympatyk

BartekStróżyk pisze:Witam dzięki za odpowiedź Michał i Filipina to moi praprapradziadkowie. Ten akt ślubu widziałeś ja go poszukuje ale narazie na nic nie natrafiłem. Michał i Filipina mieli syna Jana który był moim prapradziadkiem szukam jego aktu ur wiem, że urodził się w Starej Iwicznej w 1857r tak napisan jest w księgach meldunkowych z Raszyna. Pisałem do AP Grodzisk ale w księgach z Piaseczna nie ma tego aktu może wiecie gdzie jeszcze szukać? Pozdrawiam Bartek S.
Hmm...
Akt z 1843 widziałem na włąsne oczy jakieś 10 lat temu skoro przypadkiem zapisałem numer i dokładna datę ślubu. Było to jeszcze w oddziale AP w Górze Kalwarii. Również akt zgonu Georga z 1866 z datą i numerem jakimś cudem odnotowałem, choć nie interesowałem się nazwiskiem Herauf. Przypuszczam że były z św. Anny w Piasecznie, bo kościół ewangelicki w Starej Iwicznej został zbudowany dopiero ok 1843 a parafia powstała dużo później. Księgi z Iwicznej, jeśli dobrze pamiętam rozmowy w archiwum w całości lub części przepadły po II WŚ wraz z ewakuacją niezasymilowanych kolonistów. Może osobista kwerenda w archiwum będzie skuteczniejsza.
Życzę powodzenia
mateuszh
BartekStróżyk

Sympatyk

Witam
Chciałem się jeszcz zapytać czy ma ktoś jakieś informacje o księgach ewangelików z Piaseczna? Pozdrawiam Bartek S.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Kaczmarek_Aneta pisze: …. W archiwum parafii znajduje się także zbiór metryk kolonistów niemieckich osadzonych w okolicach Piaseczna w latach 1801-1806. Od 1868 do 1915 r. wpisów do ksiąg dokonywano po rosyjsku.
Źródło: Ewa i Włodzimierz Bagieńscy "Drugie szkice z dziejów Piaseczna i okolic" - Oficyna Księgarska Mucha - Uchmanowicz, 2008
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 1472#11472

Witam
Proszę sprawdzić w Parafii św. Anny w Piasecznie.

Wątek : Piaseczno, parafia św. Anny http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-2550.phtml

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”