Skass lub Skassa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Skass lub Skassa

Post autor: _joan »

Nazwisko Skass lub Skassa

Czy ktos spotkal sie z tym nazwiskiem? Raczej nigdzie nic nie ma, chyba, ze zle szukam. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Nie znalazłam etymologii tych nazwisk w swoich źródłach :cry:
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

W kazdym razie dziekuje za chec pomocy.Ja tez nigdzie nie znalazlam, wiec rzucilam pytanie tutaj.Prawdopodobnie jest to nazwisko pochodzenia wegierskiego, ale pisownia ulegla spolszczeniu i teraz wlasciwie nic nie.
SylwiaWitalinska

Sympatyk

Post autor: SylwiaWitalinska »

Witaj Joan!
Jestem po części spokrewniona z Tym nazwiskiem tj. Lilianą Skassa córką Mieczysława Naruszewicza, jest pochowana w Poznaniu na cmentarzu na Junikowie. Pozdrawiam serdecznie SylwiaWitalinska
Awatar użytkownika
Wcislo_Andrzej

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wcislo_Andrzej »

Witaj !
Nazwisko Skass i Skassa występuje :
1/ w Księgach Adresowych Polski : woj. Poleskie (1928 - 1930 r.)
http://genealogyindexer.org/
Skass K. - Antonówka nad Horyniem, gmina Horodziec, pow. Sarny, diecezja Łuck oraz Rafałówka w pow. Sarny (Żołuck).
Nazwisko Skassa występuje głównie w woj. Łódzkim (1926 - 1930 r.) oraz w Warszawie w 1870 r. i w 1938 r.
2/ Na cmentarzu w Szczecinie pochowane są 2 osoby o nazwisku Skass :
http://cmentarze.szczecin.pl/Cmentarze/ ... _11975.asp
3/ Na stronie : "Straty osobowe i ofiary represji pod okupacją niemiecką" :
http://straty.pl/6/
są wymienione 4 osoby o nazwisku Skassa (Łęczyca, Kobyłka i Wołomin k. Warszawy i Warszawa).

Pozdrawiam, Andrzej Wcisło
Skassianka

Sympatyk

Post autor: Skassianka »

Witam,

Ja równiez pochodzę z rodziny Skassa, własnie moimi przodkami również był osoby z korzeniami węgierskimi (Jan Ludomir Skassa + żona Stefania, jego synem Stanisławem Skassa urodzonym w 1886+ żona Emilia ur. Osówiec Szlachecki) Czy ktoś słyszał może o tej części rodziny lub może być z nią spokrewniony. Proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Skassa U
Bogus_Tom

Sympatyk

Post autor: Bogus_Tom »

Witam,
również i w mojej rodzinie pojawiło się to nazwiski (Skassa). Mój prapradziadek Jan Tomaszewski ożenił się w m. Klaudyn w 1858 roku z Emilią Julią Skassa. Akt ślubu nr 14 tu: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =13-15.jpg . W legendach rodzinnych, tak to na razie traktuję z braku dowodów, pojawia się też wątek węgierski (minister na dworze/szambelan/ucieczka przed powstaniem cholerowym w 1831r. i parę innych jeszcze informacji). Podobno nazwisko Skassa/Skass pochodzi od Żasz, po węgiersku pisze się chyba tak Zsass lub Zsazs. Jeżeli masz podobne wiadomości, to może jesteśmy spokrewniwni?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Witam ponownie.Dopiero teraz odczytalam Twoja wiadomsc na forum.Dawno tu nie zagladalam.Z wymową nazwiska u nas w rodzinie mowilo sie tak samo, Rodzina rzeczywiscie pochodzi z Węgier. Ucieczka owszem byla, ale pozniej. Nie dokopalam sie jeszcze do odpowiedniego dokumentu.Jan Tomaszewski ożenil sie w Klaudynowie k.Minska Mazowieckiego.Powodzenia zyczei badzmy w kontakcie.
Pozdrawiam serdecznie:-)
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

W moim drzewie też jest osoba o nazwisku Skass.
Maria Ludwika zmarła: 05-12-1896 na Warszawskiej Pradze (metryka: 1533 z par. MBLoretańskiej) była żona: Władysława Osińskiego. Jej rodzicami byli Aleksander i Maria.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Nie mam na razie Marii Ludwiki w moim drzewie. Mam jedynie Józefę Osińską,która była żoną Jacentego Skass. Szukajmy dalej, możejeszcze ktoś sięodezwie:-) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”