Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Indeksacja- problem z imieniem
Jestem całkowicie przekonany, że chodzi o imię Dienegott. Potwierdza się maksyma, że co dwie głowy to nie jedna. Oryginalnie odczytałem imię Dinegot (a na końcu wynika z faktu, że w rosyjskim imiona odmieniają się). Spisujący akt wpisał to, co usłyszał, a że nie znał zapewne takiego imienia, podobnie jak było w tym przypadku ze mną, zapisał je jak wyżej, tzn. Dinegot.
Pozdrawiam - jackun
Pozdrawiam - jackun
-
Piotr_Juszczyk

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu imienia małżonki:
wychodzi mi: Tezessa
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 63fb0.html
czy to stary odpowiednik Teresy?
Spotkałem się z tym zapisem już nieraz ale często był niewyraźny i można było zakładać że to Teresa. Ale tutaj jest dość wyraźnie napisane Tezessa.
Imię matki chrzestnej identyczne.
wychodzi mi: Tezessa
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 63fb0.html
czy to stary odpowiednik Teresy?
Spotkałem się z tym zapisem już nieraz ale często był niewyraźny i można było zakładać że to Teresa. Ale tutaj jest dość wyraźnie napisane Tezessa.
Imię matki chrzestnej identyczne.
Teressyja z Majewskich. Czyli Teresa.
-
Piotr_Juszczyk

A skąd to "ja" na końcu? Ja nie widzę. Widzę końcówkę -y a potem "z Majewskich".
- kwroblewska

Re: Indeksacja- problem z imieniem
Czy dotyczył tej samej parafii i ta sama osoba robiła wpis?Piotr_Juszczyk pisze: Spotkałem się z tym zapisem już nieraz
Wydaje mi się, że w akcie pojawiają się mieszkańcy Wąchocka, jeśli zapis dotyczy tego słynnego Wąchocka to może już kiedyś słynął z dowcipów
I ot tak zamiast Teressy zapisywano Tezessy [z Majewskich]
Jeśli indeksujesz tę parafię, to wyżej wspomniana Teresa – matka miała lat 46, to dotychczas jaki zapis imienia dla niej pojawiał się w aktach?
A oprócz tego [tak to czytam] jedno nazwisko zapisane jest w 3 wersjach:
w obecności Adama Dorozkiewicza
Rodzice chrzestni Adam Doszkiewicz i Teresa [w imieniu wyrazne r] Doroszkiewicz czy to są różne nazwiska czy jedno w trzech wersjach?
Może po prostu tak prowadzono zapisy w tej parafii.
-----
Krystyna.
W imieniu chrzestnej nie ma wyraźnej litery =r=,
litera ta jest właśnie podobna do =s= w nazwisku chrzestnego o nazwisku Doszkiewicz.
Może tez Tesessa ?.
W imieniu matki dobrze widoczny zapis Tezessa.
W internecie znalazłem imię Tesesa. http://www.tsubame.p9.pl/strony/seminarium_gliwice.php
Może to jakaś oboczność do Teresy.
Trzeba sprawdzić w tej księdze metrykalnej inne zapisy imienia Teresa/Tezessa/Tesessa .
Pozdrawiam,
Roman M.
litera ta jest właśnie podobna do =s= w nazwisku chrzestnego o nazwisku Doszkiewicz.
Może tez Tesessa ?.
W imieniu matki dobrze widoczny zapis Tezessa.
W internecie znalazłem imię Tesesa. http://www.tsubame.p9.pl/strony/seminarium_gliwice.php
Może to jakaś oboczność do Teresy.
Trzeba sprawdzić w tej księdze metrykalnej inne zapisy imienia Teresa/Tezessa/Tesessa .
Pozdrawiam,
Roman M.
-
Muraszko_Tamara

W piątym wierszu licząc od dołu fotki wstawionej jest zapis "i jego małżonki Teressy z Majewskich"
zatem chodzi o teresę zd Majewską
pozdrawiam Tamara
zatem chodzi o teresę zd Majewską
pozdrawiam Tamara
- maluszycka

Mam pytanie - Co to za imię : Георгий - ma to byc imię ojca panny młodej
Bogusława Marczak
-
Piotr_Juszczyk

Parafią jest oczywiście Wąchock. Indeksuje ale z własnych zbiorów. Indeksy mam kompletne a akta fragmentarycznie, akurat ten akt miałem.
Z zapisem spotkałem się kilka razy ale w różnych parafiach, zapisy tam były z "r" czasem mniej czasem bardziej wyraźnym: Terefsa. Przy czym przed s występowało tak jakby s duże podobne do f albo do tej dziwnej niemieckiej litery ß czytanej "ss".
Na wszelki wypadek pytam ponieważ może i ktoś zna takie imię albo tak się je zapisywało dawniej.
Nie mam innych aktów z tą osobą aby móc weryfikować w ten sposób.
Co do postu wyżej, ja w zasadzie nie znam rosyjskiego ale to chyba Grzegorz?
Z zapisem spotkałem się kilka razy ale w różnych parafiach, zapisy tam były z "r" czasem mniej czasem bardziej wyraźnym: Terefsa. Przy czym przed s występowało tak jakby s duże podobne do f albo do tej dziwnej niemieckiej litery ß czytanej "ss".
Na wszelki wypadek pytam ponieważ może i ktoś zna takie imię albo tak się je zapisywało dawniej.
Nie mam innych aktów z tą osobą aby móc weryfikować w ten sposób.
Co do postu wyżej, ja w zasadzie nie znam rosyjskiego ale to chyba Grzegorz?
-
Sroczyński_Włodzimierz

albo Георгий 
jeśli są przesłanki, że Rosjanin to nie ma powodu, żeby z Gieorgija Grzegorza na siłę robić
z Gruzina (hehe klasyka) też nie:)
PS o Aneta popsuła zabawę:P
a serio to dlaczego bez skanów pytania?:(
jeśli są przesłanki, że Rosjanin to nie ma powodu, żeby z Gieorgija Grzegorza na siłę robić
z Gruzina (hehe klasyka) też nie:)
PS o Aneta popsuła zabawę:P
a serio to dlaczego bez skanów pytania?:(
Ostatnio zmieniony ndz 06 maja 2012, 00:04 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

Grzegorz to Grigorij, a Gieorgij to Jerzy.
Polecam:
http://www.matrioszka.info/JezykRosyjsk ... ownikImion
Polecam:
http://www.matrioszka.info/JezykRosyjsk ... ownikImion
-
Piotr_Juszczyk

- Kaczmarek_Aneta

Ale nie ma się czym przejmować !
Najczęściej w rosyjskich metrykach podany jest polski odpowiednik w nawiasie (imię i nazwisko), a poza tym tylko ćwiczenie czyni mistrza
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Najczęściej w rosyjskich metrykach podany jest polski odpowiednik w nawiasie (imię i nazwisko), a poza tym tylko ćwiczenie czyni mistrza
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Ja bym się skupił na tym "na razie".Piotr_Juszczyk pisze:i dlatego na razie po rosyjsku indeksować nie będę
, szybciej po łacinie zacznę.
Niejeden już się zapierał, że rosyjskiego ni w ząb, a teraz prosi o akta rosyjskie, jak to mówią nie święci garnki lepią.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Piotr_Juszczyk

Zgadza się, najczęściej jest podany polski odpowiednik. W swojej parafii mam dodatkowe ułatwienie. W latach trzydziestych pewien ksiądz wpadł na pomysł aby zrobić skorowidz. Spisał lata 1850-1947 w całości po polsku, w większości dodawał imię ojca matki i nazwisko matki, datę urodzenia i chrztu. Więc przez te prawie 60 lat urodzeń po rosyjsku przebijam się korzystając z tej pomocy.
Czasem jednak muszę się zmierzyć z rosyjskim aktem. Zajmuje to mi z kilkanaście minut, wołam żonę, coś tam odszyfruje z najważniejszych rzeczy i jakieś informacje wydobywam.
Ale przy takich umiejętnościach indeksowanie nie ma sensu. Indeksowanie pełne jednego aktu po rosyjsku = (dla mnie) zrobienie z 20 aktów po polsku.Więc póki mam polski to będę robił polski (a mam zdjęcia na około 150*100=przynajmniej 15000).
Jest co robić. Pożytek ze mnie żaden w indeksowaniu po rosyjsku, a po polsku ze względu na bezwzrokową obsługę klawiatury daję radę mimo długiego dnia pracy (12 godzin z dojazdami).
No ale dzięki za wsparcie, z Darkiem miałem już możliwość współpracować przy Żabiance.
Czasem jednak muszę się zmierzyć z rosyjskim aktem. Zajmuje to mi z kilkanaście minut, wołam żonę, coś tam odszyfruje z najważniejszych rzeczy i jakieś informacje wydobywam.
Ale przy takich umiejętnościach indeksowanie nie ma sensu. Indeksowanie pełne jednego aktu po rosyjsku = (dla mnie) zrobienie z 20 aktów po polsku.Więc póki mam polski to będę robił polski (a mam zdjęcia na około 150*100=przynajmniej 15000).
Jest co robić. Pożytek ze mnie żaden w indeksowaniu po rosyjsku, a po polsku ze względu na bezwzrokową obsługę klawiatury daję radę mimo długiego dnia pracy (12 godzin z dojazdami).
No ale dzięki za wsparcie, z Darkiem miałem już możliwość współpracować przy Żabiance.