czym?
że Bartek nie poświęcił 15 minut na przejrzenie?:)
lub minuty na napisanie "znalazłem w wolskiej z Włoch -patrzcie : oto link"
może i dobrze, bo dyskusji by nie było:)
przepisy przepisami, a życie swoje prawa ma
ostatni włoski w służewskiej z1830 - początek sierpnia
tj jeśli mowa o urodzeniach
Warszawa - wieś Włochy rok 1830
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Chyba najbardziej tym, że słowa nie ma na temat innej przynależności Włoch niż służewska w Słowniku Geograficznym - a zwykle, jeśli parafie się zmieniały, to było to podawane (mało tego: dwa razy napisano, że parafią był Służew), a poza tym nie spotkałam się w publikacjach varsavianistycznych, by podawano dla Włoch parafię wolską, ale nie ma co nad tym debatować.
Jest czarno na białym, tak więc jest to kolejna dla mnie lekcja (nie tylko varsavianistyczna)
Pozdrawiam
A.
Jest czarno na białym, tak więc jest to kolejna dla mnie lekcja (nie tylko varsavianistyczna)
Pozdrawiam
A.
-
Sroczyński_Włodzimierz

żeby nie było - ja nie twierdzę, że Włochy podlegały pod wolską od sierpnia 1830 do..
tylko, że opracowanie granic parafii rozumianych jako "jakich okolic akty mieszkańców można znaleźć w danej parafii?" wymaga badań źródłowych nie tylko słownika. Przy czym w tak banalnych przypadkach (typu 100 aktów na rok) to przejrzenie krócej niż dyskusja. Z armaty do wróbla czasem nie warto;)
Nie to żebym namawiał na wypełnianie pola "miejscowość" adresem zamieszkania , bardziej w kierunku "zniechęcam do wpisywania, jako do bezsensownego, siedziby parafii -nic nie daje, a miesza"
Mapka granice pomiędzy parafiami otaczającymi Warszawę nie doczekała się realizacji z braku zainteresowania, nie jej czas widać jeszcze
ale i tak - źródła pierwotne rulez:)
Pozdrawiam
tylko, że opracowanie granic parafii rozumianych jako "jakich okolic akty mieszkańców można znaleźć w danej parafii?" wymaga badań źródłowych nie tylko słownika. Przy czym w tak banalnych przypadkach (typu 100 aktów na rok) to przejrzenie krócej niż dyskusja. Z armaty do wróbla czasem nie warto;)
Nie to żebym namawiał na wypełnianie pola "miejscowość" adresem zamieszkania , bardziej w kierunku "zniechęcam do wpisywania, jako do bezsensownego, siedziby parafii -nic nie daje, a miesza"
Mapka granice pomiędzy parafiami otaczającymi Warszawę nie doczekała się realizacji z braku zainteresowania, nie jej czas widać jeszcze
ale i tak - źródła pierwotne rulez:)
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Pytanie było:do jakiej parafii należy wieś Włochy?
a nie do jakiej parafii chodzili moi przodkowie?
Sam mam przypadek zgłaszania w dwóch parafiach u św Anny i u św Aleksandra,
Ba, ten sam zgon dziecka zgłoszony w obu parafiach.
A co jak w akcie jest "...urodzony we Włochach w parafii wolskiej zamieszkały..."
a z przecinkiem brzmi inaczej
"...urodzony we Włochach, w parafii wolskiej zamieszkały..."
Bez aktu od zainteresowanego się nie obejdzie.
a nie do jakiej parafii chodzili moi przodkowie?
Sam mam przypadek zgłaszania w dwóch parafiach u św Anny i u św Aleksandra,
Ba, ten sam zgon dziecka zgłoszony w obu parafiach.
A co jak w akcie jest "...urodzony we Włochach w parafii wolskiej zamieszkały..."
a z przecinkiem brzmi inaczej
"...urodzony we Włochach, w parafii wolskiej zamieszkały..."
Bez aktu od zainteresowanego się nie obejdzie.
-
Sroczyński_Włodzimierz

e było "do jakiej wolskiej parafii należała wieś Włochy"
stąd odpowiedź "wolska była jedna":)
nie wiem nawet czy Włochy to wieś w 1830 czy raczej kolonia
wiesz, na dobrze sformułowane pytanie odpowiedzieć łatwo:)
to nie jest tak, że chodzili na msze
teoretycznie musieli rejestrować zdarzenia w przypisanym urzędzie stanu cywilnego
czyli albo niecałe Włochy (ew. wraca koncepcja "inne Włochy - patrz w służewskiej Włochu saute, w wolskiej z numerem" może przeformułowana "część to część tam?)
albo przypisanie inne (patrz kwestie "gdzie są akty z Dzieciątka Jezus, skoro nie ma ich w Św. Krzyżu! 'eksterytorialne?'", "Powązki i okolice? Nawiedzenia? wolska? czyli "dziur w pokryciu przez USC lub naszej wiedzy o tymże pokryciu"
na dobrze sformułowane pytanie nietrudno odpowiedzieć:) krótkim linkiem często można
wyczuć o co chodzi, "zaspokoić informacyjne potrzeby kwerendzisty pomimo złego sformułowania zapytania" - to jest coś:) wyszukiwarkę zbudować, żeby obsłużyła bez Języków Informacyjno-wyszukiwawczych /z ich tłumaczeniem?" ha!
to tak jak się rozwinęło;) i dobrze, że o Annie i Aleksandrze wspominasz - bo przykład przedni! i wart przypomnienia
stąd odpowiedź "wolska była jedna":)
nie wiem nawet czy Włochy to wieś w 1830 czy raczej kolonia
wiesz, na dobrze sformułowane pytanie odpowiedzieć łatwo:)
to nie jest tak, że chodzili na msze
teoretycznie musieli rejestrować zdarzenia w przypisanym urzędzie stanu cywilnego
czyli albo niecałe Włochy (ew. wraca koncepcja "inne Włochy - patrz w służewskiej Włochu saute, w wolskiej z numerem" może przeformułowana "część to część tam?)
albo przypisanie inne (patrz kwestie "gdzie są akty z Dzieciątka Jezus, skoro nie ma ich w Św. Krzyżu! 'eksterytorialne?'", "Powązki i okolice? Nawiedzenia? wolska? czyli "dziur w pokryciu przez USC lub naszej wiedzy o tymże pokryciu"
na dobrze sformułowane pytanie nietrudno odpowiedzieć:) krótkim linkiem często można
wyczuć o co chodzi, "zaspokoić informacyjne potrzeby kwerendzisty pomimo złego sformułowania zapytania" - to jest coś:) wyszukiwarkę zbudować, żeby obsłużyła bez Języków Informacyjno-wyszukiwawczych /z ich tłumaczeniem?" ha!
to tak jak się rozwinęło;) i dobrze, że o Annie i Aleksandrze wspominasz - bo przykład przedni! i wart przypomnienia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: