Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Gdyby pan uważnie przeczytał zawartość linku, który mi pan podał, zauważyłby pan, że:
jest tam mowa nie o jednej księdze ludności stałej, ale o zespole akt liczącym 24 jednostki archiwalne.
I daty graniczne tego zespołu, to 1869 - 1939. A pańska księga może dotyczyć lat 1925 - 1931. Natomiast inne jednostki - spisy, księgi, rejestry, wykazy wyczerpują w pełni zakres lat podany w linku.
Jeżeli na podstawie tego linku, twierdzi pan, że ta jedna KLS powinna być od 1869 do 1939, to się pan bardzo myli.
Proszę poprosić o inwentarz zespołu "Akta gminy Gruszczyce", uważnie go przejrzeć (w szczególności sygnatury 55-78) i dopiero porównać z zawartością bazy danych dostępnej w internecie.
Nie rozumiem co w tym niejasnego i w czym jest problem?

tomek
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Problemu już nie ma, tylko podałem Panu link w którym konkretnie podano zakres KLS i rejestrów, w odpowiedzi na Pański post na temat całego zespołu. Wiem już jak traktować KLS i napisałem parę postów temu, że przejrzę wszystkie tomy. Inwentarz już przeglądałem ale tam ciekawych informacji nie ma-są tylko nazwy jednostek. Tak więc czekam na okazję, żeby wreszcie dorwać XIX-wieczny spis i przeanalizować jego treść. Ciekaw jestem czy w nim też będą zapisy "meldunkowe" czy może bardziej precyzyjne, na co oczywiście mam nadzieję.
pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
zolwik1397

Sympatyk

Post autor: zolwik1397 »

Dziekuje Panie Kubo! Zaraz cos znajde o tej gmienie. Oby. :)
Śle serdeczności! Daria ^^
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jeśli księga została otworzona, jak podaje baza ELA, w 1872 roku, to, zakładając, że kolejne strony rodzin przypisanych pod ten sam numer to listy mieszkańców w różnych latach, to pod tym nieszczęsnym numerem 19 powinni jeszcze być zapisani ich rodzice..
Inwentarz już przeglądałem ale tam ciekawych informacji nie ma-są tylko nazwy jednostek.
I tu jest właśnie sprzeczność. Spis akt zawiera daty wytworzenia danej jednostki archiwalnej, w tym tej księgi. Gdyby informacje czerpał pan z inwentarza, a nie z bazy ELA, to nie byłoby żadnej wątpliwości, kiedy księga została sporządzona.

tomek
kotik7

Sympatyk
Mistrz

W każdym razie, byłem do tej pory przekonany, że księga którą wziąłem to jedyna dotycząca interesującej mnie wsi, więc mając w pamięci daty krańcowe całego spisu myślałem, że i tu będą one obowiązywały. Jak już wyjaśniliśmy, to nie możliwe, więc któraś z jednostek musi być starsza. Sprawa się już wyjaśniła, więc myślę,że nie ma co już drążyć tego tematu.

Może lekko przekroczę tym postem temat dyskusji, ale chciałbym jeszcze o coś spytać. Jest to luźno związane z "meldunkiem".
Jeden z moich przodków urodził się w parafii szadkowskiej. w jakichś okolicznościach został włodarzem w innej wsi, oddalonej o całkiem spory kawałek ziemi. Potem włodarzem był jego syn. Potem jego syn zmieniał kilkukrotnie folwark i cały czas był włodarzem.
Jego natomiast syn był ogrodnikiem, i również co parę lat zmieniał miejsca pobytu.

Dodam, że potomkowie tego ostatniego również zajmowali potem stosunkowo wysokie stanowiska-byli pisarzami gminnymi.
Zastanawia mnie, co umożliwiało im takie szybkie zmiany zamieszkania i co więcej na tak duże odległości, a także co warunkowało dziedziczność tych folwarcznych funkcji.Wyobrażam sobie, że wspomniani pisarze gminni nauczyli się pisać we dworze?
Kuba
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Witam ponownie,
no i proszę- dziś ponownie odwiedziłem moje archiwum i poprosiłem o KLS z gminy Gruszczyce.
Po dogłębnym przeanalizowaniu ksiąg okazało się, że dwie z nich można datować na 1865 rok. Na całe szczęście dla mnie zawierały one najważniejszą z mojego punktu widzenia wieś,czyli Wojków. Na początku była lista nazwisk oraz rubryka: data wpisania do księgi.
To pozwala mi twierdzić, że te dwa starsze egzemplarze powstały nie w oparciu o zameldowanie, a o faktyczne zamieszkiwanie pod danym numerem- nie było aż tak wielu rodzin w każdym domu, a tam gdzie takie zjawisko pojawiało się, było można sprawdzić, że zostali wpisani w różnych latach. Moi przodkowie nadal mieszkali pod numerem 8 i pod numerem 20( a nie 19, myślę że to jakaś mała nieścisłość względem nowszej KLS).
To tak gwoli rozwiązania wątku.
Dodam, że i tutaj nie za wiele było bukw, a raczej polskie wpisy. Nie wiem, czy w takich ksiegach również rosyjski wprowadzono w 1868 roku. Tym razem jestem zadowolony ze swoich poszukiwań, choć zawsze pozostaje pewien niedosyt, że zachowały się tylko dwa tomy z tak dużej gminy i parafii.
Pozdrawiam,
Kuba
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

W AP we Włocławku brak jednego tomu akt spisu mieszkanców stałych Lubienia Kujawskiego (jest jeden tom i tom zawierający skorowidz). Czy jest nadzieja na odnalezienie tego brakującego tomu? Co się z nim stało (czy znane są jego losy)? Gdzie mógłby być (jeśli ocalał)? Jakie były dzieje spisu ludności Lubienia, gdzie były przechowywane wcześniej te dokumenty, czy były kopie? Czy były/są gdzieś w kraju inne spisy ludności/mieszkańców itp. dla tego obszaru?

Andrzej
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Spis z ZOSIA:

Spis ludności gromady Chmielek część II sporządzony przez Posterunek Policji Polskiej w Łukowej - 1943-1944
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1072/ ... 25&wynik=1

Pozdrawiam
AK
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a to dorzucę jako ciekawostkę
wypisy z księgi ludności stałej i niestałej - administracja domów
Zespół 72/154 Zbór ewangelicko-augsburski, sygnatura 9 końcówka XIX wieku i późniejsze
http://s6.genealodzy.pl/pliki/waw/rozne ... d03_01.jpg
ksiąg nie ma, ale jak nie ma co się lubi...
kiedyś podczas dyskusji z Anetą użyłem argumentu: w za dużej ilości kopii to istniało, żeby nic a nic nie zostało. Jeśli nic a nic, to nie byłby przypadek, a zamierzone działanie
Co tam w środku tj po takiej interesującej okładce? (bateria siadła, musicie zawierzyć mojej pamięci i notatkom)
Imię i nazwisko (podział na kobiety i mężczyźni), adnotacja o dalszych losach (zmarł? opuścił w nieznanym kierunku, inne) , nr kls / nr kl niestałej
Ostatnio zmieniony wt 08 maja 2012, 18:14 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Oj, Włodku - to ładuj baterię i uchyl rąbka tajemnicy ;)
A co nam po okładce ?

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

[]
Ostatnio zmieniony wt 08 maja 2012, 18:14 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Może nie tak zrozumiałam - sądziłam, że po to piszesz o wyczerpanej baterii, że za chwilę wrócisz i sfotografujesz coś więcej (poza okładką), ale OK. Usuwać nie trzeba ;)
Emkael

Sympatyk
Ekspert

Księgi ludności stałej

Post autor: Emkael »

czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 19:03 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Księgi ludności stałej

pewne to jest, ze warto użyć "szukaj forumowego",żeby znaleźć co było podstawą wpisu do kls-u
jeśli nie ma to nie ma (nic wspólnego) ale może jednak ma? np z mężem
Emkael

Sympatyk
Ekspert

Księgi ludności stałej

Post autor: Emkael »

czyszczenie anty-UBeckie
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 19:04 przez Emkael, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”