Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Czy jest już może Skrzynno do zindeksowania? Ta parafia do roku 1873 też była w Kielcach.

Pozdrawiam serdecznie.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Ten sam problem co poprzednicy zgłaszam.
Wchodziło się, widziało się daty modyfikacji i wszystko było jasne. Było to dużo wygodniejsze niż z dostępem takim jak teraz jest.
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

ustanowiłem sobie nowe hasło na genpolu bo starego nie pamiętam i nie działa....
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam, nie wspominając o indeksacji bezpośrednio z genpolu marnowanie czasu skany ładują się długo ,czy można pozbyć się tych tabliczek " podgląd" i narzędzia? mnie przeszkadzają w indeksowaniu
pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Mnie także się wydaje że indekscja powinna być możliwa z tych 2 źródeł do wyboru tj. z poprzedniej wersji http://cwiklinski.genbaza.pl oraz z metryki.genbaza. Uważam że pierwsze źródło materiałów do indeksacji było przyjaźniejsze dla indeksujących.
Choć nie krytykuje tutaj powstania nowego serwisu, bo jest on całkiem ciekawy. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
ozanka pisze: Maćku,
Włoszczowa i Rogów jest, Prandocina nie ma :?:

Pozdrawiam
Bożenna
Bożenno Prandocin jest ale musisz kliknąc w województwo Małopolskie, geneteka jest poukładana województwami a nie diecezjami.
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Maćku,
serdeczne dzięki, gapa jestem i tyle. Sądziłam, że skoro parafia należała do diecezji kieleckiej, zatem znajdzie się i w tym województwie. Przepraszam.

Pozdrawiam
Bożenna
Awatar użytkownika
Rysiak_Lukasz

Post autor: Rysiak_Lukasz »

Witam, indeksowałem parafię Chomentów z cwiklinski.genbaza.pl, ale ostatnio gdy chciałem powrócić do indeksacji to nie mogę się zalogować, jakby hasło zostało zmienione czy może padł serwer ?
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Łukaszu - było stronę wcześniej:
Ćwikliński_Leszek pisze:Przepraszam indeksujących ale w związku z otwarciem GENBAZY i udostępnieniem ksiąg na adresie:
http://metryki.genbaza.pl/
logowanie przy użyciu haseł takich samych jak na stronie http://genpol.com/

został zamknięty dostęp przez adres http://cwiklinski.genbaza.pl
Za utrudnienia przepraszamy i życzymy przyjemnego indeksowania z nowej strony.

pozdrowienia

Leszek
pozdrawiam - Sławek
Eugeniusz65
Mistrz

Post autor: Eugeniusz65 »

Witam!
W końcu udało mi się zalogować na nowo na Genpolu (zapomniałem nie używanego dawno hasła), otworzyłem nowym hasłem Genbazę i co? Nic. Albo mam za wolne łącze, może coś robię nie tak, jak trzeba, bo zamiast zdjęć otwiera się tylko pole narzędziowe, a zdjęć jak nie ma, tak nie ma...
POMOCY!
Popieram poprzedników piszących, że wcześniejsze rozwiązanie było znacznie lepsze!

Pozdrawiam
Eugeniusz
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Eugeniusz65 pisze:Witam!
W końcu udało mi się zalogować na nowo na Genpolu (zapomniałem nie używanego dawno hasła), otworzyłem nowym hasłem Genbazę i co? Nic. Albo mam za wolne łącze, może coś robię nie tak, jak trzeba, bo zamiast zdjęć otwiera się tylko pole narzędziowe, a zdjęć jak nie ma, tak nie ma...
POMOCY!
Popieram poprzedników piszących, że wcześniejsze rozwiązanie było znacznie lepsze!

Pozdrawiam
Eugeniusz
Ten wątek (też) był gdzieś na początku tematu :)

Jeśli używasz przeglądarki Explorer to "kapota" (chociaż ponoć trzeba "coś" pozmieniać w ustawieniach - ja pozmieniałem i nic). Dla potrzeby więc i spokojności lepiej pobrać sobie i zainstalować przeglądarkę "Mozilla Firefox"

pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

[quote="Ludwik_Olczyk"]Czy jest już może Skrzynno do zindeksowania? Ta parafia do roku 1873 też była w Kielcach.

Skrzynno będzie do fotografowania w A.P. Kielce..
Kończymy już fotografowanie w A.D. Kielce i przenosimy się do A.P.Kielce. Czy zamierzasz indeksować Skrzynno ?

Pozdrawiam , Kornelia Major
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Wedle wykazu w AD Kielce był do sfotografowania Wzdół. Czy będzie on sfotografowany w najbliższych dniach? Widzę AD koniec a Wzdołu nie ma.
Ponadto indeskowałem Wolicę, były tam następujące braki:
Urodzenia Małżeństwa Zgony
1784 księga, brak stron 22-23 (strony są, brak zdjęć)
--------1812 1812
1814 1814 1814
1815 1815 1815
1822 1822 1822
--------1826 1828, brakuje 1 zdjęcia, akty nr 23-26
---------------1864
Eugeniusz65
Mistrz

Post autor: Eugeniusz65 »

Dzięki Sławku!
Niestety, potwierdzam odczucia osób, które stwierdziły, że poprzedni sposób udostępniania zdjęć był zdecydowanie wygodniejszy i umożliwiał szybszą pracę podczas indeksacji. Może da się coś z tym zrobić? Na przykład: Genbaza jako światny sposób udostępniania zdjęć osobom posługującym się gotowymi indeksami w poszukiwaniu przodków, ale stara baza dla osób indeksujących.

Eugeniusz
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

W jaki sposób można pobrać zdjęcia z genbazy? Zamiast zdjęć zapisuje mi się cały plik html i zajmuje za dużo miejsca..... chcę mięc kopię na wypadek braku dostępu do sieci...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”