Gacoń i Gudzinski - Ukraina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Gacoń i Gudzinski - Ukraina

Post autor: Pasławska_Julita »

T: UKRAINA - Nazwiska GACOŃ i GUDZIŃSKI

Poszukuję przodków o nazwisku GACOŃ (imiona: Michał, Anna, Maria, Władysław, Hanna, Janina) i GUDZIŃSCY (Józef, Maria), którzy do 1945 roku mieszkali we wsi Mohylany i okolice w powiecie ŻÓłKIEW województwo lwowskie. W związku z napaściami na ludność polską przez bandy UPA zmuszeni byli w pośpiechu wyjechać. Mimo podjętych działań wpisując te nazwiska i imiona po polsku nie udało mi się do tej pory niczego znaleźć. Nie potrafię napisać ich po ukraińsku, użycie translatora nic nie daje. Proszę o pmoc. Julita
Orzechowski_Marek

Sympatyk

UKRAINA - Nazwiska GACOŃ i GUDZIŃSKI

Post autor: Orzechowski_Marek »

Akta parafialne mogą być w archiwum abp Baziaka w Krakowie tel. (+48) 012-411-37-40. Są tam księgi ze 163 parafii diecezji lwowskiej.
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Panie Marku, dziekuję za pomoc i zainteresowanie moim problemem. Jest Pan jedyny, który zechciał odpowiedzieć na moje pytanie. Oczywiscie skorzystam z podanego nr telefonu. Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Przeszukiwanie w internetowej wyszukiwarce ukraińskiej http://www.nomer.org/allukraina/ podaje adresy dla tych nazwisk w sposób następujący:
1. Gacoń (Гацонь) - zero
2. Gudziński (Гудзинский) - 125 osób
3. Godzińska (Гудзинская) - 109 osób
Przejrzyj wyświetlające się nazwiska i adresy (bez Gacoń) i może coś Ci to podsunie (może telefon?).
Uwaga: Jesli nie znasz cyrylicy, to skopiuj z tego postu nazwiska Gudzińskich zapisane w cyrylicy (w nawiasach) i wklej do wyszukiwarki adresów w pierwszym polu.

W wyszukiwarce Google jest jedna osoba (poza Polską) : Ирина Гацонь
https://profiles.google.com/105594335432815328963/about
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Panie Jerzy, dziękuję bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że informacje od Pana pozwolą mi posunąć się naprzód w poszukiwaniach. Jeśli miałby Pan jakieś sugestie i wskazówki będę wdzięczna za każdą. Pozdrawiam. Julita
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”