Inwentarze starostw i dzierżaw powiatu grodzieńskiego 1765

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Dzedzej pisze:Dziekuję serdecznie.
Według "Materiałów do Ziemi Sejneńskiej" w Wigrańcach w 1765 roku było tylko trzech gospodarzy. Czy mogę poznać pozostałe nazwiska (nazwisko)?
Gospodarzy było trzech: Dwóch Łejmelów i Juszkiewicz. Mieszkał tam ponadto młynarz i został ujęty w spisie jako czwarty mieszkaniec.
Dzedzej pisze:Dlaczego nie wszystkie okoliczne wsie są ujęte w "Inwentarzu"? Bardzo interesowała by mnie wieś Posejnele.
Inwnetarze nie są spisami ludności. Są spisami podatkowymi. Brak Posejneli wynika z faktu, że w 1765 nie były wioską starostwa berżnickiego i nie było powodu by się w spisach znalazły.
Dzedzej pisze:Mam jeszcze pytanie o Zelwę. Wiem, że osoby o nazwisku Miszkiel mieszkały tam przed i po zarazie 1709-1710. W 1729 mieszkał w Zelwie Jakub Miszkel. Wiem też, że ok. 1771 urodził się Piotr Miszkiel mieszkający w Zelwie. Jednak nie ma tego nazwiska w "Inwentarzu" z 1765 roku...
W inwentarzach jest wieś Kiecie, stanowiąca część wsi Zelwa. Wieś Zelwa nie była wsią starostwa berżnickiego, a zapewne należała do leśnictwa. W związku z powyższym wiadomości o mieszkańcach wsi Zelwa tam nie ma.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Panie Grzegorzu. A nie zaplątali się tam jacyś Eysymontowie? Świetna robota - jak napisał Rafał Jurowski. Pozdrawiam serdecznie.
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Ludwik_Olczyk pisze:Panie Grzegorzu. A nie zaplątali się tam jacyś Eysymontowie? Świetna robota - jak napisał Rafał Jurowski. Pozdrawiam serdecznie.
Ze zdziwieniem przyznaję, że Eysymontów nie ma. Dzięki za miłe słowo.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Dzedzej

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Dzedzej »

GrzegorzKrupiński pisze: Brak Posejneli wynika z faktu, że w 1765 nie były wioską starostwa berżnickiego i nie było powodu by się w spisach znalazły.
Dziekuję za wyjaśnienie.
Pytałem, bo jeśli dobrze rozumiem zapisy w "Materiałach do ziemi sejneńskiej" strona 158, to wieś Posejnele jest wymieniona wśród wsi starostwa berżnickiego ( w 1765 roku 6 gospodarzy).
GrzegorzKrupiński pisze:Wieś Zelwa nie była wsią starostwa berżnickiego, a zapewne należała do leśnictwa. W związku z powyższym wiadomości o mieszkańcach wsi Zelwa tam nie ma.
Również dziekuję za wyjaśnienie. Pytałem tylko dlatego, że Zelwa jest wymieniona w spisie miejscowości w pierwszym poście tego wątku.
bozenkam.1966

Post autor: bozenkam.1966 »

Na pana liście jest miejscowość Kadysz i nazwisko Janulewicz mojego pra dziadka o którym nic nie wiem ,ale babcia ma miejsce ur. w dowodzie Kadysz Rządowy ,wiem że tam mieszkali przed repatriacją proszę o jakie kolwiek informacje o Janulewiczach.pozdrawiam
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Dzedzej pisze: Pytałem, bo jeśli dobrze rozumiem zapisy w "Materiałach do ziemi sejneńskiej" strona 158, to wieś Posejnele jest wymieniona wśród wsi starostwa berżnickiego ( w 1765 roku 6 gospodarzy).
W spisach z 1765 są Posejny (Poseiny), tak jak i w 1775 i 1789. Nie wiem czy ówczesne Posejny to obecne Posejnele, tym bardziej, że wieś o nazwie Posejny istnieje współcześnie.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

bozenkam.1966 pisze:Na pana liście jest miejscowość Kadysz i nazwisko Janulewicz mojego pra dziadka o którym nic nie wiem ,ale babcia ma miejsce ur. w dowodzie Kadysz Rządowy ,wiem że tam mieszkali przed repatriacją proszę o jakie kolwiek informacje o Janulewiczach.pozdrawiam
Nazwisko Janulewicz występuje wśród mieszczan w Wiżajnach. W wiosce Kadysz tego nazwiska ani podobnego nie ma.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Dzedzej

Sympatyk
Ekspert

GrzegorzKrupiński pisze:
Dzedzej pisze: Pytałem, bo jeśli dobrze rozumiem zapisy w "Materiałach do ziemi sejneńskiej" strona 158, to wieś Posejnele jest wymieniona wśród wsi starostwa berżnickiego ( w 1765 roku 6 gospodarzy).
W spisach z 1765 są Posejny (Poseiny), tak jak i w 1775 i 1789. Nie wiem czy ówczesne Posejny to obecne Posejnele, tym bardziej, że wieś o nazwie Posejny istnieje współcześnie.
Faktycznie był czas, ze nazwa Sejna (Seina) dotyczyła zarówno wsi (obecne Posejnele), jak i dworu (dobra) Andrzeja Stryszki (obecne Posejny, Grudziewszczyzna i Pomorze). Wydaje mi się, że w opisywanym okresie obecne Posejny należały do dóbr sejneńskich; jeśli tak, to jest wielce prawdopodobne, że pod opisem Poseiny w "Inwentarzu" są obecne Posejnele. W tym czasie w Posejnelach powinni mieszkać: Andrulewicz, Myszewicz, Wojtanis. Gdyby mógł Pan porównać nazwiska, bardzo bym się ucieszył. A nazwisko Andrulewicz z Posejneli interesuje mnie szczególnie...
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Dzedzej pisze:
GrzegorzKrupiński pisze:
Faktycznie był czas, ze nazwa Sejna (Seina) dotyczyła zarówno wsi (obecne Posejnele), jak i dworu (dobra) Andrzeja Stryszki (obecne Posejny, Grudziewszczyzna i Pomorze). Wydaje mi się, że w opisywanym okresie obecne Posejny należały do dóbr sejneńskich; jeśli tak, to jest wielce prawdopodobne, że pod opisem Poseiny w "Inwentarzu" są obecne Posejnele. W tym czasie w Posejnelach powinni mieszkać: Andrulewicz, Myszewicz, Wojtanis. Gdyby mógł Pan porównać nazwiska, bardzo bym się ucieszył. A nazwisko Andrulewicz z Posejneli interesuje mnie szczególnie...
Dziękuję za wartościowe informacje.
W 1765 w Posejnach nie mieszkają Andrulewicze. Pozostałe nazwiska zostały wymienione.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Dzedzej

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję bardzo.
W takim razie jednak nie jestem pewien czy chodzi o dzisiejsze Posejnele. Zamieszkiwanie tam Andrulewiczów w tym okresie podają inne źródła.
Pozdrawiam.
bozenkam.1966

Post autor: bozenkam.1966 »

GrzegorzKrupiński pisze:
bozenkam.1966 pisze:Na pana liście jest miejscowość Kadysz i nazwisko Janulewicz mojego pra dziadka o którym nic nie wiem ,ale babcia ma miejsce ur. w dowodzie Kadysz Rządowy ,wiem że tam mieszkali przed repatriacją proszę o jakie kolwiek informacje o Janulewiczach.pozdrawiam
Nazwisko Janulewicz występuje wśród mieszczan w Wiżajnach. W wiosce Kadysz tego nazwiska ani podobnego nie ma.

dziękuje! jestem
'raczkująca" w poszukiwaniach i utknęłam na pradziadku Janulewiczu i jego żonie z domu (Fonetycznie) Małyszka ,więc taka informacja jest dla mnie jak tona złota .DZIĘKUJE.
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Jan Hryszko, w 1765, mieszkaniec wsi Krzywólka w starostwie filipowskim.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: HARYTON (vel CHARYTON), KOSZ i KĘDZIOR
Pozdrawiam
Danka
krystyna21

Sympatyk

Post autor: krystyna21 »

Witam:)
Pięknie proszę o sprawdzenie nazwiska Borowicz;jest w spisie.
Miłego wieczoru.
Krystyna .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”