Gospodarzy było trzech: Dwóch Łejmelów i Juszkiewicz. Mieszkał tam ponadto młynarz i został ujęty w spisie jako czwarty mieszkaniec.Dzedzej pisze:Dziekuję serdecznie.
Według "Materiałów do Ziemi Sejneńskiej" w Wigrańcach w 1765 roku było tylko trzech gospodarzy. Czy mogę poznać pozostałe nazwiska (nazwisko)?
Inwnetarze nie są spisami ludności. Są spisami podatkowymi. Brak Posejneli wynika z faktu, że w 1765 nie były wioską starostwa berżnickiego i nie było powodu by się w spisach znalazły.Dzedzej pisze:Dlaczego nie wszystkie okoliczne wsie są ujęte w "Inwentarzu"? Bardzo interesowała by mnie wieś Posejnele.
W inwentarzach jest wieś Kiecie, stanowiąca część wsi Zelwa. Wieś Zelwa nie była wsią starostwa berżnickiego, a zapewne należała do leśnictwa. W związku z powyższym wiadomości o mieszkańcach wsi Zelwa tam nie ma.Dzedzej pisze:Mam jeszcze pytanie o Zelwę. Wiem, że osoby o nazwisku Miszkiel mieszkały tam przed i po zarazie 1709-1710. W 1729 mieszkał w Zelwie Jakub Miszkel. Wiem też, że ok. 1771 urodził się Piotr Miszkiel mieszkający w Zelwie. Jednak nie ma tego nazwiska w "Inwentarzu" z 1765 roku...