Pilnie potrzebny aparat fotograficzny "SKŁADKA"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam, jestem nowym użytkownikiem i poruszam się po stronie trochę po omacku. Dobrze, że ten temat został "podbity", dzięki temu i ja go zauważyłam. Uważam, że sprawa jest bardzo istotna. Porównując jednak liczbę jego wyświetleń z ilością wpłat czuję lekkie zażenowanie... Sama kilkakrotnie korzystałam już z pomocy forumowiczów - jest ona nieoceniona w poszukiwaniach. Dlatego właśnie uważam, że temat powinien być stale na szczycie forum. Jest co prawda informacja na stronie głównej, ale sama nie zwróciłam na nią wcześniej uwagi. Dołączam się do apelu - wpłacajcie ile możecie - w końcu to również dla nas. Ja już dokonałam przelewu, z pewnością nie pokryje on korzyści, które już od Was uzyskałam, ale myślę, że w miarę możliwości będę wspierała tą inicjatywę.
Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych zakupów.
Krystyna
Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych zakupów.
Krystyna
Wpłaty za okres 13.01.2012 - 20.02.2012
Krystyna Pszczoła
Krystyna Augustyn
Jerzy Ostrowski
Anna Gabor
Lilianna Piórek-Baj
Milena Pałka
Mariusz Dybowski
Anetta Bielecka
Wanda Nowak
Tadeusz Grabowski
Stefan Kasprzak
Teresa Kłosińska
Grażyna Rebell - Cieniewska
Łącznie 805 zł
Dziękujemy i zachęcamy kolejnych
Pozdrawiam,
Jacek Okulus
Krystyna Pszczoła
Krystyna Augustyn
Jerzy Ostrowski
Anna Gabor
Lilianna Piórek-Baj
Milena Pałka
Mariusz Dybowski
Anetta Bielecka
Wanda Nowak
Tadeusz Grabowski
Stefan Kasprzak
Teresa Kłosińska
Łącznie 805 zł
Dziękujemy i zachęcamy kolejnych
Pozdrawiam,
Jacek Okulus
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
Witam,
Wpłaty z okresu 21.02.2012 - 29.03.2012
Jan Czerwiński
Akradiusz Dziubiński
Hanna Dyja
Paweł Marecki
Ewa Piórkowska
Piotr Lewtak
Dominika Frenkiel
Wpłaty na kwotę 920 zł.
Dziękujemy
J Okulus
Wpłaty z okresu 21.02.2012 - 29.03.2012
Jan Czerwiński
Akradiusz Dziubiński
Hanna Dyja
Paweł Marecki
Ewa Piórkowska
Piotr Lewtak
Dominika Frenkiel
Wpłaty na kwotę 920 zł.
Dziękujemy
J Okulus
-
Lipka_Agnieszka

- Kontakt:
zbiórka na sprzęt
Witam,
Czy zbiórka trwa nadal?
Moja propozycja podwyższenia wpływów jest taka, żeby przy każdej próbie ściągnięcia jakiegoś pliku wyskakiwało okienko z prośbą o drobną wpłatę, smsa płatnego 2,50 czy coś takiego. Przecież jak grzebiemy w archiwach to tracimy czas i kasę na paliwo, a tu w zaciszu domowym można czasem dostać tyle samo
Może by tak sugestia do pobierających: jeden plik = jedna złotówka? Nie wiem tylko jak ominąć ewentualne opłaty bankowe, bo to chyba zależy od banku..
pozdrawiam
Agnieszka Lipka
Czy zbiórka trwa nadal?
Moja propozycja podwyższenia wpływów jest taka, żeby przy każdej próbie ściągnięcia jakiegoś pliku wyskakiwało okienko z prośbą o drobną wpłatę, smsa płatnego 2,50 czy coś takiego. Przecież jak grzebiemy w archiwach to tracimy czas i kasę na paliwo, a tu w zaciszu domowym można czasem dostać tyle samo
Może by tak sugestia do pobierających: jeden plik = jedna złotówka? Nie wiem tylko jak ominąć ewentualne opłaty bankowe, bo to chyba zależy od banku..
pozdrawiam
Agnieszka Lipka
zbiórka na sprzęt
Bardzo dobry pomysł. Popieram
-
Sroczyński_Włodzimierz

Fatalny pomysł podważający fundamenty projektu i przy poważnym rozważaniu (nawet nie wprowadzeniu, a braku wyraźnego nie) dezintegrujący obecne możliwości pozyskania kopii do publikacji.
O kwestii "nie w takim celu dotychczas ludzie poświęcali swoje zasoby" zmilczę:)
Pozdrawiam
O kwestii "nie w takim celu dotychczas ludzie poświęcali swoje zasoby" zmilczę:)
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Lipka_Agnieszka

- Kontakt:
Panie Włodku,
Chyba nie przeczytał Pan dokładnie propozycji.
Nie napisałam, że ktoś MUSI zapłacić, tylko, żeby okienko przypominało o dobrowolnej wpłacie! To różnica.
W archiwach kościelnych nie ma obowiązku zapłaty, ale stoi puszka na "co łaska" i powoli się zapełnia. Przypomina o posiadanym sumieniu
Chyba nie przeczytał Pan dokładnie propozycji.
Nie napisałam, że ktoś MUSI zapłacić, tylko, żeby okienko przypominało o dobrowolnej wpłacie! To różnica.
W archiwach kościelnych nie ma obowiązku zapłaty, ale stoi puszka na "co łaska" i powoli się zapełnia. Przypomina o posiadanym sumieniu
-
Sroczyński_Włodzimierz

Moja wina, przepraszam
Nie zrozumiałem, jakoś ten SMS mnie zorientował na kody, hasła, uzależnienie dostępu od wpłat.
Wyskakujące okienko ...można zablokować..ale może i to jest jakieś rozwiązanie, dolegliwe, ale już dyskutowalne:)
Jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie, nie było powodów odczytać propozycji jako przymus płacenia.
Nie znaczy to, że jestem przeciwnikiem płatnych serwisów jako takich. Ale nie w tym przypadku.
Pozdrawiam
Nie zrozumiałem, jakoś ten SMS mnie zorientował na kody, hasła, uzależnienie dostępu od wpłat.
Wyskakujące okienko ...można zablokować..ale może i to jest jakieś rozwiązanie, dolegliwe, ale już dyskutowalne:)
Jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie, nie było powodów odczytać propozycji jako przymus płacenia.
Nie znaczy to, że jestem przeciwnikiem płatnych serwisów jako takich. Ale nie w tym przypadku.
Pozdrawiam
-
Lipka_Agnieszka

- Kontakt:
Pomyłki się zdarzają, nic się nie stało. Ja też w tym przypadku jestem przeciwnikiem przymusu.
Niemniej wiem po sobie, że jeśli coś jest darmmowe, to nie płacę. Ale jeśli gdzieś pojawia się informacja "skoro korzystasz to pomóż nam dawać wam więcej" to moje sumienie mnie męczy i często coś wrzucam do tej puszki
Nie chodzi przecież o duże datki, tylko o symboliczne.
Niemniej wiem po sobie, że jeśli coś jest darmmowe, to nie płacę. Ale jeśli gdzieś pojawia się informacja "skoro korzystasz to pomóż nam dawać wam więcej" to moje sumienie mnie męczy i często coś wrzucam do tej puszki
-
Marynicz_Marcin

Wydaje mi się, że lepszym pomysłem byłyby np. pakiety - miesięczny, roczny, wieczny, itp.
I nie muszą być to kwoty jak np. za pakiet premium na MyHeritage, ale np. 10 zł za pół roku
Nie jest to aż tak dużo jak na taki czas (pół roku), a gdyby każdy przeglądający wykupił półroczny pakiet,
to pieniędzy by przybyło
Co Wy na to?
I nie muszą być to kwoty jak np. za pakiet premium na MyHeritage, ale np. 10 zł za pół roku
Nie jest to aż tak dużo jak na taki czas (pół roku), a gdyby każdy przeglądający wykupił półroczny pakiet,
to pieniędzy by przybyło
Co Wy na to?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Sroczyński_Włodzimierz

ale na co te pakiety?
metryki.genealodzy.pl nie będą serwisem uzależniającym dostęp od opłat
Każda sugestia rozważająca tego typu działania jest szkodliwa dla dalszego rozwoju serwisu.
Jeśli środowisko nie będzie chciało/mogło dobrowolnie łożyć na powiększanie zasobów to może powstać nowy, inny serwis komercyjny. I forum genealodzy.pl , tym bardziej ten wątek nie jest miejscem na rozważania tego typu przedsięwzięć gospodarczych (prowadzonych poza PTG)
Natomiast to co już zostało sfotografowane będzie publikowane bezpłatnie dla użytkowników niezależnie od pomysłów od zamknięcia, utrudnienia, uzależnienia dostępu od wpłaty.
Z tego co mi wiadomo środki na utrzymanie istniejącego sposobu prezentacji są także pożądane, ale istnieją gwarancje utrzymania obecnej formuły na dość długi czas.
Sam pomysł finansowania nowych rzeczy z komercjalizacji już zdigitalizowanych zasobów jest wyjątkowo szkodliwy dla pozyskiwania nowych. I nie dlatego, że może zostać zrealizowany (bo nie może:)
Co kilka postów wyżej zostało napisane bez możliwości innej interpretacji
metryki.genealodzy.pl nie będą serwisem uzależniającym dostęp od opłat
Każda sugestia rozważająca tego typu działania jest szkodliwa dla dalszego rozwoju serwisu.
Jeśli środowisko nie będzie chciało/mogło dobrowolnie łożyć na powiększanie zasobów to może powstać nowy, inny serwis komercyjny. I forum genealodzy.pl , tym bardziej ten wątek nie jest miejscem na rozważania tego typu przedsięwzięć gospodarczych (prowadzonych poza PTG)
Natomiast to co już zostało sfotografowane będzie publikowane bezpłatnie dla użytkowników niezależnie od pomysłów od zamknięcia, utrudnienia, uzależnienia dostępu od wpłaty.
Z tego co mi wiadomo środki na utrzymanie istniejącego sposobu prezentacji są także pożądane, ale istnieją gwarancje utrzymania obecnej formuły na dość długi czas.
Sam pomysł finansowania nowych rzeczy z komercjalizacji już zdigitalizowanych zasobów jest wyjątkowo szkodliwy dla pozyskiwania nowych. I nie dlatego, że może zostać zrealizowany (bo nie może:)
Co kilka postów wyżej zostało napisane bez możliwości innej interpretacji
Podsumowanie wpłat z okresu 30.03 - 15.05.2012
Eugeniusz Kaniewski
Jan Ejzert
Śląskie TG
Hanna Dyja
Grazyna Zaplata
Urszula Kubiak
Grzegorz Zieliński
Maria Łopaciuk
Jacek Sułkowski
Barbara Wierzchowska-Bekasiewicz
Mirosław Łata
Adrian Bieniecki
Krzysztof Nowak
Marcin Nowicki
Łącznie 1320 zł
Dziękujemy
Eugeniusz Kaniewski
Jan Ejzert
Śląskie TG
Hanna Dyja
Grazyna Zaplata
Urszula Kubiak
Grzegorz Zieliński
Maria Łopaciuk
Jacek Sułkowski
Barbara Wierzchowska-Bekasiewicz
Mirosław Łata
Adrian Bieniecki
Krzysztof Nowak
Marcin Nowicki
Łącznie 1320 zł
Dziękujemy
Ostatnio zmieniony śr 16 maja 2012, 11:48 przez Joculus, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,
w związku z tym, iż akcja digitalizacyjna członków i sympatyków PTG rozrosła się do znacznych rozmiarów i jest prowadzona m. in. w :
Archiwum Archidiecezji Warszawskiej
Archiwum Diecezjalnym w Kielcach
Archiwum Państwowym w Kielcach
Archiwum Państwowym w Kielcach oddział w Sandomierzu
Archiwum Państwowym m. st. Warszawy oddział w Grodzisku Mazowieckim
Archiwum Państwowym m. st. Warszawy oddział w Pułtusku
Archiwum Państwowym w Radomiu
Archiwum Państwowym w Łodzi
pojawia się stale powracający problem sprzętu, który w chwili obecnej działa na najwyższych obrotach.
Aparaty fotograficzne będące własnością PTG pracujące już od ponad roku posiadają ogromne "przebiegi" wynikające jak już wspomniałem z wzmożonej pracy. Trzeba powiedzieć jasno, iż lustrzanka cyfrowa w której liczba zdjęć oscyluje w granicach 250 tys może ulec awarii w każdej chwili uniemożliwiając tym samym zaplanowane działania. Koniecznym jest więc zakup kolejnych lustrzanek. Przy obecnym tempie prac jak i planach na przyszłość nasz zasób sprzętowy jest nazbyt skromny. Proszę więc o wsparcie tychże zakupów. Przykład niedawno kupionego laptopa na potrzeby digitalizacji w AP Łódź wskazuje na to, iż mobilizacja i nawet niewielkie darowizny pozwalają dokonać zakupów w dość krótkim czasie.
Wpłaty na konto PTG z dopiskiem "na zakup lustrzanki"
Pozdrawiam serdecznie
w związku z tym, iż akcja digitalizacyjna członków i sympatyków PTG rozrosła się do znacznych rozmiarów i jest prowadzona m. in. w :
Archiwum Archidiecezji Warszawskiej
Archiwum Diecezjalnym w Kielcach
Archiwum Państwowym w Kielcach
Archiwum Państwowym w Kielcach oddział w Sandomierzu
Archiwum Państwowym m. st. Warszawy oddział w Grodzisku Mazowieckim
Archiwum Państwowym m. st. Warszawy oddział w Pułtusku
Archiwum Państwowym w Radomiu
Archiwum Państwowym w Łodzi
pojawia się stale powracający problem sprzętu, który w chwili obecnej działa na najwyższych obrotach.
Aparaty fotograficzne będące własnością PTG pracujące już od ponad roku posiadają ogromne "przebiegi" wynikające jak już wspomniałem z wzmożonej pracy. Trzeba powiedzieć jasno, iż lustrzanka cyfrowa w której liczba zdjęć oscyluje w granicach 250 tys może ulec awarii w każdej chwili uniemożliwiając tym samym zaplanowane działania. Koniecznym jest więc zakup kolejnych lustrzanek. Przy obecnym tempie prac jak i planach na przyszłość nasz zasób sprzętowy jest nazbyt skromny. Proszę więc o wsparcie tychże zakupów. Przykład niedawno kupionego laptopa na potrzeby digitalizacji w AP Łódź wskazuje na to, iż mobilizacja i nawet niewielkie darowizny pozwalają dokonać zakupów w dość krótkim czasie.
Wpłaty na konto PTG z dopiskiem "na zakup lustrzanki"
Pozdrawiam serdecznie
-
Sroczyński_Włodzimierz

i obiektywy!
jeśli ma być więcej równolegle działających zestawów niż jest, a nawet "nie mniej"
Samo body/korpus (czy kupione czy wyremontowane) to "inwestycja odtworzeniowa" - nie zwiększy możliwości działania, pozwoli tylko (tj aż!) zachować je na bardzo ładnym poziomie
Co Jackowi trudno napisać, ale np zdjęcia w Pułtusku, Św. Krzyżu, Wilanowie nie są na "kitowym" a na bardzo dobrym obiektywie Jacka . Jednak nie może być (co zrozumiałe!) nonstop w dyspozycji fotografów. Użyczenie ma swoje granice. Obiektyw potrzebny:)
jeśli ma być więcej równolegle działających zestawów niż jest, a nawet "nie mniej"
Samo body/korpus (czy kupione czy wyremontowane) to "inwestycja odtworzeniowa" - nie zwiększy możliwości działania, pozwoli tylko (tj aż!) zachować je na bardzo ładnym poziomie
Co Jackowi trudno napisać, ale np zdjęcia w Pułtusku, Św. Krzyżu, Wilanowie nie są na "kitowym" a na bardzo dobrym obiektywie Jacka . Jednak nie może być (co zrozumiałe!) nonstop w dyspozycji fotografów. Użyczenie ma swoje granice. Obiektyw potrzebny:)
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Trzeba również wspomnieć o
Archiwum Państwowym w Gdańsku
w którego dygitalizacji też od początku czynnie uczestniczymy.
Liczba wykonanych zdjęć we wszystkich archiwach i Parafiach dawno już przekroczyła 2 miliony.
Większość zdjęć została zrobiona na prywatnym sprzęcie który też się zużywa.
Obecnie akcja fotografowania nabrała bardzo dużego tempa.
Średnio miesięcznie przybywa do naszej Bazy ponad 100tyś zdjęć.
Postęp naszych prac można śledzić w sprawozdaniach które co jakiś czas przedstawiam na forum.
Żeby jednak takie tempo dygitalizacji nie osłabło potrzebna jest pomoc w zakupie nowego sprzętu
o czym dość często nieśmiało przypominamy.
Czekamy więc na dalsze chociażby drobne wpłaty.
pozdrowienia
Leszek
Archiwum Państwowym w Gdańsku
w którego dygitalizacji też od początku czynnie uczestniczymy.
Liczba wykonanych zdjęć we wszystkich archiwach i Parafiach dawno już przekroczyła 2 miliony.
Większość zdjęć została zrobiona na prywatnym sprzęcie który też się zużywa.
Obecnie akcja fotografowania nabrała bardzo dużego tempa.
Średnio miesięcznie przybywa do naszej Bazy ponad 100tyś zdjęć.
Postęp naszych prac można śledzić w sprawozdaniach które co jakiś czas przedstawiam na forum.
Żeby jednak takie tempo dygitalizacji nie osłabło potrzebna jest pomoc w zakupie nowego sprzętu
o czym dość często nieśmiało przypominamy.
Czekamy więc na dalsze chociażby drobne wpłaty.
pozdrowienia
Leszek