Teki Dworzaczka - Regesty, zapisy ..

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Dane z z Teki

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, myślę że tu chodzi o zastaw pewnej sumy w rodzinie jako obligacje od których rośnie tez procent np. 5 od sta , tu poradziłby fachową podpowiedzią Jerzy Sz. ; pozdrawiam - Julian
vam

Sympatyk

Lokalizacja aktów z Tek Dworzaczka

Post autor: vam »

Dzień dobry!

Od niedawna zacząłem przeglądać Teki Dworzaczka i znalazłem sporo regestów z ksiąg grodzkich/ziemskich dotyczących rodziny. Chciałbym spróbować zamówić kopie z niektórych aktów; zastanawia mnie tylko, jak ująć to w podaniu do archiwum. Załóżmy, że mamy taki regest:

Grodzkie i ziemskie > Pyzdry > Część 1
4250 (Nr. 151) 1653
Jan Chryzostom z W. Chrząstowa Dąmbrowski z woj. łęcz., s. o. Teofila, uczc. Franc. Trzeciaka podd. z Chrzęstowa W. obec. w m. Mielżynie mieszk. i zw. Czekała z ż. i dz. dz. uwalnia ex certa satisfact. (p. 38)

Które numery powinienem podać w zamówieniu, by uniknąć koszmarnych opłat za kwerendy? Chodzi mi zwłaszcza o pierwsze dwa numery oraz ostatni (czasami zamiast "p." pojawia się np. "f."). Będę szalenie wdzięczny za wskazówki i pozdrawiam

Aleksander
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Tak na szybko, to zapoznaj się z tymi linkami:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 020#p48020
http://wtg-gniazdo.org/upload/opracowan ... odzkie.xls

Jeśli dalej będzie problem, pomogę.
Bartek
vonklinkoff

Sympatyk

Teki Dworzaczka - zapis, ..

Post autor: vonklinkoff »

Mam dwa pytania odnośnie Dworzaczka. Nie jestem pewien czy dobrze odczytuje zapis :)

1.
Klemens Rosalski, s. Franc. R. z ol. Kat. Gurczyńskiej 1-o v. zrodz., ojca swego i Marjannę z Krzyckich małż. z ojca i mac. kwit. (f. 261) na brata rodz.

- czy z tego zapisu wynika, że matką Klemensa jest nieżyjąca Katarzyna Gurczyńska?

2.
G. Franc. Rossalski, s. o. Antoniego R. z ol. Konst. Kołkowskiej z I i Helena Chwiejewska z II małż. dożyw. (f. 74)

- tutaj natomiast pytanie, czy matką Franciszka jest nieżyjąca Konstancja Kołkowska?

dzięki za pomoc,
Maciek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Teki Dworzaczka - zapis, ..

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dobrze. ol. to olim czyli przeszły, niegdyś ,stąd polska "wersja" niegda
Pozdrawiam
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Gdyby ktoś z Państwa był zainteresowany skalą wykorzystania przez Dworzaczka poszczególnych ksiąg grodzkich, zapraszam pod ten link:

http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... =40#p83319
Bartek
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kasia_wilcz »

Witam serdecznie,
Chciałabym zamówić z archiwum pełną kopię aktu – odnośnie poniższego regestu z Dworzaczka.
Mam jednak problem ze zrozumieniem numeracji – pomimo zapoznania się z podanymi wcześniej linkami :oops:

Prośba o podpowiedź jakie numery podać w zamówieniu

Grodzkie i ziemskie > Poznań > Inskrypcje > XVII/XVIII wiek
16471 (Nr. 1347) 1770
G. Maciej Wilczewski z I i Wiktor Kowalski z II kontr. sprzed. Nojewa w p. pozn. za 20. 884 złp. (f. 124) [fałsz]

Z góry dziękuję za wskazówki
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

W tabelce sygnatur, do której linkuję wyżej, starej sygnaturze 1347 odpowiada nowa: Poznań Gr. 616. Przy numerze karty (f. 124) zaznacz, że wg Dworzaczka - na wypadek, gdyby księga zaliczyła w międzyczasie "przenumerowanie". Zresztą w ogóle warto przytoczyć cały dworzaczkowy wypis.

Mhm... falsyfikat. Może być ciekawie, sam bym chętnie obejrzał w kontekście sąsiednich stron księgi. Dodam też, że prawdopodobnie na karcie 124 będzie najwyżej dwustronicowy zapis roboracji kontraktu (po łacinie, zwykle niewiele więcej danych niż w wypisie z Tek), zaś sam kontrakt (już po polsku) wszyty w bliższym lub dalszym jej sąsiedztwie bądź w ogóle nieobecny.
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Bartku,
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie!

Czyli najlepiej zamówić kartę 124 plus karty sąsiadujące plus sam kontrakt znajdujący się ewentualnie gdzieś w pobliżu?
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Może zamów zapis z f. 124 + 2 strony wcześniejsze (123-123v) + 2 strony za zapisem. I uprzedź skanującego, że jeśli dokument odwołuje się do jakiegoś załącznika, to też chcesz jego skan.

Aha, mi zawsze wystarcza najtańszy format (150 dpi, dwie strony na skan).
Ostatnio zmieniony czw 30 paź 2014, 11:00 przez Bartek_M, łącznie zmieniany 1 raz.
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Super - naprawdę BARDZO dziękuję za wskazówki
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Bett

Sympatyk

Teki Dworzaczka

Post autor: Bett »

Witam
Znalazłam informacje o swoich przodkach w Tekach Dworzaczka. Można gdzieś znaleźć źródła z których czerpał swą wiedzę Dworzaczek? Jakieś skany?
Lucyna
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Teki Dworzaczka

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam ,
z jakich archiwaliów czerpał Dworzaczek informacje można dowiedzieć się ze strony :
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_inwentarze.html

czy te materiały są gdzieś opublikowane w formie skanów to już trzeba szczegółowo szukać np.
w materiałach AP Poznań umieszczonych na stronach Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej , czy szukajwarchiwach.pl :

http://www.poznan.ap.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=80
http://www.poznan.ap.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=80
czyli trochę buszowania po stronach Cię czeka,
pozdrawiam
Bogdan
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

Hmm.
To chyba na razie przerasta moje umiejętności i wiedzę.

Bo np. co mogą znaczyć takie oznaczenia - 16287 (Nr. 1343) 1767 Hilary Umiński, s. o. Anton. skarbnika pozn. z Teresy Rogalińskiej, obec. 2-o v. żony Wojciecha z Werbna Rydzyńskiego stolnika poznań., dziedzic Czeluścina, na 1/2 dóbr ż. Franc. Ryszewskiej, c. o. Anton. z Rozalji Umińskiej, zap. pos. 50 tys. złp. (f. 229)
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Lucyna
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Też nie jestem specjalistą, ale na zielono, masz napisane gdzie, szukać tego żródła. Np. Gazety > XIX wiek > Część 1.

Pozdrawiam

Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”