Archiwum Państwowe w Siedlcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Żarecka_Augustyn_Krystyna

Sympatyk

Post autor: Żarecka_Augustyn_Krystyna »

Witam i bardzo serdecznie proszę odwiedzających AP w Siedlcach o pomoc w odnalezieniu aktów urodzenia mojego pradziadka Pawła Kozaka ur.ok.1853 r i jego brata Michała ur.w 1868r( obaj ) w Nakorach par.Suchożebry.
Dziękuję.Pozdrawiam -Krystyna Ż-A
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witam.

Czy ktoś z genealogów wybiera się w najbliższym czasie do Archiwum Państwowego w Siedlcach?Chodzi o odszukanie danych w konkretnych latach i żródle.

Pozdrawiam Zbyszek.
Moje rodziny; Fedorczyk, Jarosz, Pazio, Jankowski,Kowalczyk, Mierzejewski, Leporyni, Sierszyński,
Bryński, Lamparski, Guttman, Kwiatkowski, Porsch, Szczepański, Zawadzki, Galiński, Todorowicz
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

16 VII - 17 VIII archiwum w Siedlcach jest nieczynne.
http://www.ap.c0.pl/
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
agac

Sympatyk
Ekspert

Post autor: agac »

Witam,
Mam prośbę do osób odwiedzających AP w Siedlcach i ewentualnie planujących przeglądać księgi z parafii Wiśniew obecnie gmina Jakubów powiat Mińsk Mazowiecki.
Poszukuję aktu ślubu Jana Gańko z Kazimierą Bankiewicz - wyliczyłam, że ślub ten mógł być w latach między 1894 a 1899.
Za wszelkie informację z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Aga Ch.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

AP Siedlce

Post autor: kola16 »

Witam,
Czy któryś z szanownych forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie(w dalszym również? do AP siedlce, nie mam jak dojechac, a chciałbym cos sprawdzic.

pozdrawiam
Mikołaj
agac

Sympatyk
Ekspert

Witam,
Mam prośbę do osób odwiedzających AP w Siedlcach i ewentualnie planujących przeglądać księgi z parafii Wiśniew obecnie gmina Jakubów powiat Mińsk Mazowiecki.
Poszukuję aktu ślubu Jana Gańko z Kazimierą Bankiewicz - wyliczyłam, że ślub ten mógł być w latach między 1894 a 1899.

Pozdrawiam
Aga Ch.
agac

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Pozdrawiam
Aga Ch.
Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Post autor: agata_agar »

W razie czego można napisać do nich maila o poszukiwanych osobach. Odpisują szybko, odnajdują też całkiem sprawnie i skutecznie :)
Odpłatnie, ale lepsze to niż nic.

Pozdrawiam,
Agata
..studnie przodków.. // a-l-e-g-a-t-a !
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy ktoś z genealogów, będzie może w najbliższym czasie w Archiwum Państwowym w Siedlcach? Chodzi mi o sprawdzenie jednego konkretnego aktu ślubu:mam parafię i rok.

Pozdrawiam,

Aleksander. :wink:
Skibiński_Tomasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skibiński_Tomasz »

Witam :)

Czy byłby ktoś w stanie zrobić mi trochę zdjęć z kilku ksiąg hipotecznych w AP w Siedlcach?
Chętnych proszę o wiadomość na priv.

Pozdrawiam.
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Witam,
Czy zamawiał ktoś ostatnio jakieś dokumenty w AP w Siedlcach? Nie zamawiałam u nich już prawie rok, wcześniej robiłam to dość często. Zamówiłam 4 metryki, z podaniem konkretnej daty, zasobu i w 2 przypadkach z podaniem konkretnego numeru aktu. Dziś dostałam odpowiedź i poza oczywistymi kosztami kopii muszę zapłacić 30zł za pół godziny poszukiwań. Trochę mnie to zdziwiło, nigdy przy wskazaniu konkretnych dat (a nawet zdarzały się zakresy 3-4 letnie) nie płaciłam za poszukiwania :| Zastanawiam się, od kiedy zaczęli pobierać dodatkowe opłaty ?
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Aniu, bardzo niemiła wiadomość. Może zadzwoń i spróbuj wyjaśnić?
pozdrawiam
Danka
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

apogorzelska pisze:Witam,
Czy zamawiał ktoś ostatnio jakieś dokumenty w AP w Siedlcach? Nie zamawiałam u nich już prawie rok, wcześniej robiłam to dość często. Zamówiłam 4 metryki, z podaniem konkretnej daty, zasobu i w 2 przypadkach z podaniem konkretnego numeru aktu. Dziś dostałam odpowiedź i poza oczywistymi kosztami kopii muszę zapłacić 30zł za pół godziny poszukiwań. Trochę mnie to zdziwiło, nigdy przy wskazaniu konkretnych dat (a nawet zdarzały się zakresy 3-4 letnie) nie płaciłam za poszukiwania :| Zastanawiam się, od kiedy zaczęli pobierać dodatkowe opłaty ?
Obawiam się, że się ta dawna bezinteresowna uprzejmość już "ne vrati"! Ja też od kilku lat korzystam z usług tegoż Archiwum (przeważnie z dokładnym wskazaniem aktu) i mam dobra opinię o ich poziomie. Ostatnio nastapiła w nich jakaś reorganizacja, spowodowana - jak podejrzewam - lawinowym wzrostem zamówień. Skany są przesyłane pocztą elektroniczną, a nie tradycyjną (jak było do niedawna). Na fali tych zmian najwidoczniej przyjęto praktykę pobierania niewielkich kwot za kwerendę, nawet o tak ograniczonym zakresie jak sygnalizowana powyżej.

Wojciech Szymański
Stopiński_Paweł

Post autor: Stopiński_Paweł »

Dzień dobry.

Czy mógłbym prosić o pomoc przy dwóch aktach urodzenia z parafii Zbuczyn (znam dokładne daty)?
Proszę o wiadomość na skrzynkę prywatną.
Ze swojej strony oferuję pomoc w AD i AP w Toruniu.

Paweł Stopiński
nuernberg

Sympatyk
Ekspert

Post autor: nuernberg »

--------------------------------------------------------------------------------

Witam,

AP w Siedlaach udostępniło on line księgi Naczelnika Wojennego Oddziału Siedleckiego 1864 1865.
http://www.ap.c0.pl/index.php?option=co ... &Itemid=37

Zawarte są w niej dane źródłowe dla osób przez władze carskie za udział lub pomaganie w Powstaniu Styczniowym.

Lista tych osób dostępna jest na stronie LTG pod adresem

http://ltg.pl/index.php?option=com_cont ... &Itemid=73

Pozdrawiam Gabriel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”