Ród Niedźwiedź h. Niedźwiedź Czarny

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

JozefNiedzwiedz

Ród Niedźwiedź h. Niedźwiedź Czarny

Post autor: JozefNiedzwiedz »

Witam,

Zastanawia mnie od pewnego czasu historia i dzieje herbu Niedźwiedź Czarny oraz rodziny, która obok Zbitniewskich się nim pieczętowała. W Herbarzu Szlachty Rzcypospolitej wystepuje nazwisko Niedźwiedź wraz z herbem Niedźwiedź Czarny. W herbarzu Adama Bonieckiego także wysteuje. Tylko nie wiem gdzie wystepują jako szlachta.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

" W Herbarzu Szlachty Rzcypospolitej wystepuje nazwisko Niedźwiedź wraz z herbem Niedźwiedź Czarny"
" nie wiem gdzie wystepują jako szlachta"

tzn?
chodzi o to skąd, w jaki sposób (przypisy? źródła?) "Herbarz Szlachty..." był tworzony?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
W Herbarzu Szlachty Rzeczypospolitej, Andrzeja Brzeziny Winiarskiego Warszawa 2005 na str. 59 występuje sam herb Czarny Niedźwiedź, który nie ma potwierdzenia w wykazie nazwisk szlachty str. 95 -190
Nazwisko Niedźwiedź z herbem Rawicz jest wymienione u Kuropatnickiego w Wiadomościach o klejnocie etc. etc. Warszawa 1781 w cz. 2 na str. 71
Nie spotkałem natomiast tego nazwiska u Bonieckiego ponieważ Boniecki kończy wykaz rodów na literze M na Madalińskim w t. 16
Tak, że zapis Pana Józefa : 'W herbarzu Adama Bonieckiego także wysteuje." nie jest rzetelny ...
Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 15:24 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
JozefNiedzwiedz

Nie, chodzi o wzmianki w których miejscach gepgraficznie np. był szlachic co posiadał jakąś wieś, dział albo nosił przydomek.

Co do herbu Niedźwiedź Czarny to jest chyba herb szlacheki? To dlaczego nie ma nazwisk?
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 15:27 przez JozefNiedzwiedz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Niestety w 37 herbarzach, które przejrzałem nie ma na ten temat żadnej wzmianki. Występowanie herbu wcale nie oznacza, że ktoś nosił ten herb.
Przypisywanie go do swojego nazwiska wydaje się być lekko 'naciągane' ... chyba, że ktoś ma dowody jego posiadania.
Jerzy
PS. Posty się minęły podczas mojej korekty tekstu
JozefNiedzwiedz

Ja nie przypisuje sobie, tylko pragnę zauważyć, że nazwisko Niedźwiedź wystepuje w herbarzu. Widocznie to moje niedopatrzenie, że przypisałem herb Niedźwiedź Czarny. Swoją drogą to dziwi mnie czemu nie ma przypisanych nazwisk do tego herbu skoro jest herbem szlacheckim.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Niestety nie ma Pan racji, Pan Andrzej Winiarski nie wykazał tego nazwiska w wykazie nazwisk (wykazał jedynie herb). Dlaczego? - może kiedyś to wyjasnię. Na razie jest jak jest. Nie odważyłbym się pisać: 'ród Niedźwiedź herbu Niedźwiedź_Czarny' bez znaku zapytania na końcu nazwy wątku. Bo taki zapis jest stwierdzeniem. A nigdzie jak się okazuje Pan takiego zapisu nie przeczytał. Ród Zbitniewskich miał rzeczywiście herb Niedźwiedź (Herbarz Szlachty Witebskiej str 153, Piekosiński), opisany jako czarny w polu zielonym, ale nie ma go z kolei u Winiarskiego, bo tam także nie jest wymieniony. Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 20:44 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Może to pomoże.
Teodor Jeske-Choiński, w książce „Neofici polscy: materyały historyczne”, wydanej w 1904, wymienia „neofitów dystyngowańszych”, których król Stanisław August nobilitował w latach 1764 i 1765. Wśród nich znaleźli się „Zbitniewscy: Adam, Paweł, Piotr, Ignacy, Jan, herbu Niedźwiedź Czarny”.
Na potrzeby nadań z tego okresu powstało wiele zupełnie nowych herbów noszonych później tylko przez jeden ród, gałąź rodu czy też tylko osoby, którym go nadano.
Po tych herbach, ponieważ krótko funkcjonowały i niewiele osób je nosiło, często pozostały informacje szczątkowe np. tylko nazwa.
Wygląda na to, iż podobnie jest z Niedźwiedziem Czarnym. Nie bardzo widzę podstawy do twierdzenia, iż ktokolwiek poza Zbitniewskimi miał doń prawo.
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Nie bardzo widzę podstawy do twierdzenia, iż ktokolwiek poza Zbitniewskimi miał doń prawo.
Witam Panie Hubercie!
Nie widzę takiego twierdzenia w postach wyżej wymienionych. Proszę ponownie przestudiować wpisy.
Pozdrawiam Jerzy
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Re: Ród Niedźwiedź h. Niedźwiedź Czarny

Post autor: hniew »

JozefNiedzwiedz pisze: Zastanawia mnie od pewnego czasu historia i dzieje herbu Niedźwiedź Czarny oraz rodziny, która obok Zbitniewskich się nim pieczętowała.
Zaś późniejsze
JozefNiedzwiedz pisze: Widocznie to moje niedopatrzenie, że przypisałem herb Niedźwiedź Czarny. Swoją drogą to ...
wydaje się być z gatunku "ale", "a może jednak", itp.

Może nadinterpretuję. Jeśli tak to przepraszam.
Pozdrawiam
Hubert

PS
Poza tym jakoś nie wiem czemu ale przypomniał mi się wątek pt. "Niedźwiadek 1491r, Z jakiego stanu pochodzi?" i wypowiedzi Niedzwiadka vel Joki
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 20:15 przez hniew, łącznie zmieniany 3 razy.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

[...]

Mam nadzieję, że google jeszcze tego nie wyłapało...

tomek
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 19:32 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
JozefNiedzwiedz

Słyszałem ponad to, że herb miał odmiany np. Niedźwiada. Dokładnie to znalazłem to na stronie Ołdakowskich herbu Rawicz, że pieczętowali się odmianą Rawicza - Niedźwiadą. Trochę mnie to zdziwilo bo nie mogłem znaleźć tej odmiany herbowej, ale znalazłem informację, że to ten sam herb. Tylko ta nazawa z tego co mi wiadomo była bardziej popularana na mazowszu. Ciekaw jestem czy znajduje się także rodowe określenie - Niedźwiady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”