Bereśniewicz - poszukuję członków rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

vonglass

Sympatyk

Post autor: vonglass »

Bereśniewicze - szukam Was! :-) W szczególności linia po moim prapradziadku Kazimierzu Bereśniewiczu i Marii z Bobrowiczów, ale inne gałęzie także mnie interesują. Chciałbym jakoś powiązać losy Bereśniewiczów znanych i nieznanych.

Wiecie coś o rodzicach / rodzeństwie Antoniego Bereśniewicza związanego z Szarymi Szeregami? Albo kmdr. Mieczysława Bereśniewicza?

Marcin K.
DomkaKK

Post autor: DomkaKK »

Witam,
Nie wiem czy Panu pomogę, ale Bereśniewicz to nazwisko żony mojego wujka. Oboje po II wojnie światowej osiedli w Angli. Irena Bereśniewicz po męzu Zalasiewicz napisała książkę. Kilka słów o niej jest dostępne na stronie wydawnictwa: http://www.wydawnictwo-apis.pl/. Nic więcej nie wiem, ale w książce (jest w j. angielskim) jest trochę informacji o jej rodzinie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwanaich,
Dominika
vonglass

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Poszukam informacji w książce, ale spróbuję też napisac mail do Greenmount Wild Bird Hospital, może w ten sposób uda się nawiązać bezpośredni kontakt z Panią Ireną?

Marcin K.
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Z moich notatek dotyczacych historii posesji po moim pradziadku w Suwalkach przy ul. Kosciuszki:
24.07.1817 r. - dwa place przy ul. Kowienskie Przedmiescie 128 kupuje Antoni Bersniewicz, ktory buduje dom drewniany i stajnie.
14 listopada 1820 r. (po zmarlym?) Antonim Beresniewiczu otrzymuje place i dom drewniany ze stajniami – bratanek – Alojzy Paulin Bersniewicz. Jakkolwiek używa go malżonka Antoniego – wdowa Marianna Bersniewiczowa.
06.04.1831 r.– na mocy testatemtu po zmarlym Alojzym Paulinie Beresniewiczu własność przechodzi na jego małżonkę wdowę Teofilę z Czajewskich Bersniewiczową.
6 października 1836 r. – na podstawie listów zastawnych – właścicielem staje sie Bernard Herbaczewski.
21 listopada 1860 r.– właściecielem staje się ponownie wdowa Teofila z Czajewskich Beresniewoczowa.
9 sierpnia 1866 r. (wtedy jeszcze przy ul. Kowieńskie Przedmieście 389), w deklaracji dochodu z domu i budowli podane jest, iż dom drewniany ma :
szerokości łokci warszawskich 14 czyli 14 x 59.6 = 834.4 czyli 8 metrów i 34.4 cm.
długości łokci warszawskich 19 czyli 19 x 59.6 = 1132.4 czyli 11 metrów 32.4 cm.
Są tam jeszcze informacje, iż wynajmowana była jedna izba i kuchnia przez Franciszka Kopłanowskiego (?) pisarza szpitala. Płacił za to 25 rubli srebrnych. Ponadto dwie izby i .................... zajmowane są przez właścicielkę domu Teofilę Bersnewiczową o wartości 10 rubli srebrnych.
30 marca 1878 r. – właścicielem staje sie wdowa Paulina Bogdach.
....
Nazwiko bylo pisane roznie raz Beresniewicz raz Bersniewicz, ale mysle, ze to o nich chodzi.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Bereśniewicze z Bereśni :1Otton,
2 Karol,
3 Władysław i Marek

Poza tym są wymienieni w Herbarzy Bialoruskiej Szlachty t2, o ile dobrze pamiętam zamieścilem wywód w tamtym wątku
pawel jurewicz
vonglass

Sympatyk

Tak tak Pawle, to ci z Herbarza! Spora rodzina (jesli dobrze pamiętam z 3 linii moja to ta największa) i zbadanie jej w całości do dzisiaj będzie chyba niemożliwe ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”