Metryka Józefińska Wierzchosławic - jak czytać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam, zakupiłam metrykę Józefińską wsi Wierzchosławice z Gosławicami z 1788 r, mam pytanko, jak był praktykowany spis, czy osoba spisująca spisywała działka po działce w kolejności? i czy w danych pomiatowych pola z napisem "pole przy chałupie" były uwzględnione wymiary domu?, czy też zabudowań metryka nie ujmuje?
-
Magdalena_Smolska

Do spisywania był powołany zespół geometrów, którzy odmierzali i spisywali wszystkie budynki, areały, krzaki, które należały do danej miejscowości. Wymiarów domów operaty do metryki nie zawierają.
-
Pawłowski_Henryk

dzień dobry 12anna
eh ta doba internetu 
czy mogłaby Pani napisać coś więcej jak dotarła Pani do metryki józefińskiej i jaki jest koszt nabycia operatu bo interesuję się tym tematem ( polecam wątek na forgenie)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 89#p103789
czy mogłaby Pani napisać coś więcej jak dotarła Pani do metryki józefińskiej i jaki jest koszt nabycia operatu bo interesuję się tym tematem ( polecam wątek na forgenie)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 89#p103789
Kosztowało mnie to 280 zł (56 $ metryka reszta to oplaty bankowe, których nie przeskoczyłam) przyszła cała wieś, w dobrej jakości zdjęć, niestety nie było w tym historii wsi ani map, tylko dokładne opisy granic i oczywiście spisy gruntów.
Zdecydowałam się na zamówienie , bo po samą metrykę, nie opłaca się jechać, podróż też kosztuje.
Zdecydowałam się na zamówienie , bo po samą metrykę, nie opłaca się jechać, podróż też kosztuje.
-
helena195555

Niestety nazwisko TRACZ nie występuje, metryka jest ładnym pismem pisana więc pomyłki niema. Nie jestem znawcą tematu ale sądzę, iż albo nie posiadali ziemi wówczas, albo ich w 1788 r nie było. Wielka szkoda, że nie mogłam pomóc wiem jak to jest kiedy pięknie się cofasz z drzewem aż do roku pożaru kościoła, a póżniej ciemmna dziura nie ma jak zdobyć informacji, mnie akurat ta metryka pomogła jest pisana ok 10 lat przed pożarem i udało mi się cofnąć o jedno pokolenie. Pozdrawiam
-
helena195555

-
mmaziarski

-
helena195555

Przepraszam,że dalej piszę w tym temacie choć nie dotyczy już Metryki Józefińskiej. Panie Mieczysławie dane te są mi już znane , ale interesuje mnie inny ślub. dnia 12 lipca 1827 r. brał ślub mój bezpośredni przodek Kazimierz Tracz z Teklą Duda ślub był w Wierzchosławicach bo z tamtąd pochodziła Tekla .Nie mogę jednak doczytać się skąd pochodził Kazimierz ani imion jego rodziców. Być może ma Pan w swoich zasobach ten akt,proszę o pomoc. Pozdrawiam Helena Matuszczyk.
-
wolfspider666

Czy są tam może nazwiska Kozicki, Brożyna, Olszak?wolfspider666 pisze:Ja niedługo dostanę metrykę dotyczącą wsi Stary Żmigród - koszt około 300 zł. Niedługo zamówię inne miejscowości parafii. gdyby coś trzeba było tam poszukać to proszę pytać
Czy w planowanych miejscowościach są może Zarzecze i Żółków?
Jan
-
wolfspider666

-
sawiczmarek