Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Pasławska_Julita

Pisownia nazwiska GACOŃ po francusku
Karolina79, dziekuję za pomoc. Rozpoczełam poszukiwania ale na razie bez rezultatu. Pozdrawiam. Julita
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
-
karolina79

Re: Pisownia nazwiska GACOŃ po francusku
Julito,Pasławska_Julita pisze:Karolina79, dziekuję za pomoc. Rozpoczełam poszukiwania ale na razie bez rezultatu. Pozdrawiam. Julita
weź pod uwagę, że nazwisko mogło zostać zapisane zwyczajnie jako "Gacon" w dokumentach francuskich.
Pozdrawiam,
karolina
- Pasławska_Julita

Karolina, na stronie genealogie.com dzięki Twoim wskazówkom znalazłam warianty nazwiska Gacoń: GUASSON | GASSON | Gacon | Gascon | GASCONE | Gascou | GASCONS | GRASCON | GASCOUP. Jest bardzo dużo osób i pomyslałam, że powinnam zacząć najpierw od naturalizacji. Problem w tym, że nie potrafię skorzystac ze strony o naturalizacji podanej przez Elga. Mam o moich przodkach we Francji skape informacje a i nie znam francuskiego. Mimo niepowodzeń na różnych stronach internetowych będę szukać dalej. Może mi pomożesz? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczna,
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
-
karolina79

GUASSON | GASSON | Gacon | - skupiłabym się na tych, bo jakoś najbliżej im do Twojego nazwiska.Pasławska_Julita pisze:Karolina, na stronie genealogie.com dzięki Twoim wskazówkom znalazłam warianty nazwiska Gacoń: GUASSON | GASSON | Gacon | Gascon | GASCONE | Gascou | GASCONS | GRASCON | GASCOUP. Jest bardzo dużo osób i pomyslałam, że powinnam zacząć najpierw od naturalizacji. Problem w tym, że nie potrafię skorzystac ze strony o naturalizacji podanej przez Elga. Mam o moich przodkach we Francji skape informacje a i nie znam francuskiego. Mimo niepowodzeń na różnych stronach internetowych będę szukać dalej. Może mi pomożesz? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczna,
http://www.genealogie.com/:
- recherches - poszukiwania, rechercher - szukać.
nie znam tej strony. jak klikniesz w recherches, to wyskakuje: recherches généalogiques i podstawowe słowa: nom - nazwisko, prénom - imię, pays - kraj, département - departament, période de... a.... - okres od... do..., collection - zbiór, pere - ojciec, mere - matka, conjoint - współmałżonek.
niestety, ale twoje poszukiwania będą wymagały domowych metod tłumaczenia. polecam strony: translate.google.pl (uważaj, bo tłumaczy wprost, więc potrafią wyjść niezłe dziwolągi) i ling.pl.
owocnych poszukiwań życzę!
karolina
PS. z trudniejszymi sprawami pisz na forum - zawsze ktoś pomoże (ja niestety ani nie mieszkam w kraju francuskojęzycznym, ani nie jestem filologiem, ale b. lubię j. francuski
Karolino, nie wiem skąd pochodzili Ochendal ale w jednej z metryk jest zapisane nazwisko Chochendey - stare ciotki babcie rodzinne mówią, że nazwisko zostało zmienione, cos ucięte z przodu i zniemczone. podobno przed nazwiskiem było de la ?
podobno w 1939 roku za pośrednictwem Francuskiego Czerwonego Krzyża przyszły jakies dokumenty z dystryktu Loary o dziedziczeniu ale zostały spalone przez rosjan.
Jak teraz odkryć co zmienili w nazwisku i jak brzmiał jego początek? Jak szukać informacji we Francji?
Anna
podobno w 1939 roku za pośrednictwem Francuskiego Czerwonego Krzyża przyszły jakies dokumenty z dystryktu Loary o dziedziczeniu ale zostały spalone przez rosjan.
Jak teraz odkryć co zmienili w nazwisku i jak brzmiał jego początek? Jak szukać informacji we Francji?
Anna
Atena41 - To nazwisko nie brzmi francusko, wiec pomyslalam, ze tak "dziwnie" brzmiace bywaja w Baskonii. Znalazlam podobnie brzmiace nazwiska (z tym samym rdzeniem) - Ochandategui. Wystukaj na genealogie.com to nazwisko a zobaczysz wiele, moze to jakis trop (moga to byc Baskowie hiszpanscy bo sa podwojne nazwiska i oczywiscie imiona tez nie "nasze", typowo stamtad).Atena41 pisze:Jak zapisać Ochendal po francusku?
podobno byli utytułowani i przyjechali z Napoleonem w okolice Tucholi.
Pozdrawiam
Elzbieta
Dziękuję za podpowiedź - przyjrzę się temu. Moja prababcia coś wspominała, że oni zanim przyszli do Polski z Francji to najpierw do Francji przyszli z Włoch ale może chodziło o Baskonię .. pamięć ludzka jest zawodna..ELADAB pisze:Atena41 - To nazwisko nie brzmi francusko, wiec pomyslalam, ze tak "dziwnie" brzmiace bywaja w Baskonii. Znalazlam podobnie brzmiace nazwiska (z tym samym rdzeniem) - Ochandategui. Wystukaj na genealogie.com to nazwisko a zobaczysz wiele, moze to jakis trop (moga to byc Baskowie hiszpanscy bo sa podwojne nazwiska i oczywiscie imiona tez nie "nasze", typowo stamtad).Atena41 pisze:Jak zapisać Ochendal po francusku?
podobno byli utytułowani i przyjechali z Napoleonem w okolice Tucholi.
Pozdrawiam
Elzbieta
Witam,
Szukam kontaktu z osobami mającymi abonament na francuską stronę
genealogiczną - www.genealogie.com
z góry dziekuję
Pozdrawiam
Lucjan
Szukam kontaktu z osobami mającymi abonament na francuską stronę
genealogiczną - www.genealogie.com
z góry dziekuję
Pozdrawiam
Lucjan
Poszukuję osób zajmujących się genealogią rodzin:
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
- dorocik133

Witam!
Szukam rodziny we Francji. Jeden z braci pradziadka tam wyjechał i osiadł na dobre jeszcze długo przez II wojną światową. Wiem, że do wojny utrzymywali kontakty z rodziną w Polsce, po wojnie ten kontakt się urwał. Nie zachowały się żadne listy pochodzące z Francji, które mogłyby przybliżyć miejscowość, gdzie mieszkali a także na jakie francusjie nazwisko mogli zmienić polskie KEMPSKI. Nie znam francuskiego, niestety. Może żyją tam jeszcze potomkowie tego rodu. Będe wdzięczna za info.
Pozdrawiam
Dorota
Szukam rodziny we Francji. Jeden z braci pradziadka tam wyjechał i osiadł na dobre jeszcze długo przez II wojną światową. Wiem, że do wojny utrzymywali kontakty z rodziną w Polsce, po wojnie ten kontakt się urwał. Nie zachowały się żadne listy pochodzące z Francji, które mogłyby przybliżyć miejscowość, gdzie mieszkali a także na jakie francusjie nazwisko mogli zmienić polskie KEMPSKI. Nie znam francuskiego, niestety. Może żyją tam jeszcze potomkowie tego rodu. Będe wdzięczna za info.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Krzysieksaf

Witam, ja również poszukuję rodziny we Francji. Mój dziadek Tadeusz Wiktor(ur 1924) był nieślubnym dzieckiem Anieli Wiktor i Józefa Wilka.Jego rodzice ni9e pobrali się. Pradziadek wyjechał do Francji razem z bratem Janem i jego żoną Heleną siostrą Anieli. Józef pochodził z Gierałtowic lub Gierałtowiczek koło Wadowic. Wyjechał doi Houilles do Francji i tam się ożenił.
Pozdrawiam, Krzysztof
Pozdrawiam, Krzysztof
Do "dorocik 133"
Sadze, ze nie zmienili nazwiska, jest latwe do wymowienia we Francji. Wiec mozesz zobaczyc na genealogie.com i geneanet.org wystepuje pare osob. Podaje strony:
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... MPSKI.html
http://www.geneanet.org/search/?name=Ke ... urce=arbre
Kempscy o imionach Monika, Charles, Bronislaw i Joseph uzyskali obywatelstwo w latach 1925-1950 w departamencie Haute Marne (52), widac miejscowosc Vaux-sur-Blaise (miedzy Paryzem a Nancy, blizej Nancy), sa jeszcze inni w Moselle i okolicy ... Ale wiecej danych tu juz nie uzyskasz ...
Pozdrawiam
Elzbieta
Sadze, ze nie zmienili nazwiska, jest latwe do wymowienia we Francji. Wiec mozesz zobaczyc na genealogie.com i geneanet.org wystepuje pare osob. Podaje strony:
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... MPSKI.html
http://www.geneanet.org/search/?name=Ke ... urce=arbre
Kempscy o imionach Monika, Charles, Bronislaw i Joseph uzyskali obywatelstwo w latach 1925-1950 w departamencie Haute Marne (52), widac miejscowosc Vaux-sur-Blaise (miedzy Paryzem a Nancy, blizej Nancy), sa jeszcze inni w Moselle i okolicy ... Ale wiecej danych tu juz nie uzyskasz ...
Pozdrawiam
Elzbieta
Ostatnio zmieniony czw 26 lip 2012, 15:29 przez ELADAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Do "krzysieksaf"
Jak do Doroty tj mozesz szukac na genealogie.com i geneanet.org. Wilkow jest bardzo wielu, ale mozesz tam zobaczyc miasta gdzie zostawili slady.
http://www.geneanet.org/search/?name=Wi ... urce=arbre
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... -WILK.html
I jak powyzej, wiecej nie dowiesz sie tutaj.
Pozdrawiam
Elzbieta
Jak do Doroty tj mozesz szukac na genealogie.com i geneanet.org. Wilkow jest bardzo wielu, ale mozesz tam zobaczyc miasta gdzie zostawili slady.
http://www.geneanet.org/search/?name=Wi ... urce=arbre
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... -WILK.html
I jak powyzej, wiecej nie dowiesz sie tutaj.
Pozdrawiam
Elzbieta
- dorocik133

-
Krzysieksaf

Wpis ten znajduje się na pierwszej stronie tego wątkuChristian_Orpel pisze:Bonsoir !
Czy poza imieniem i nazwiskiem jeszcze sa znane lata i miejsca urodzenia osob, ktorych sie chce sledzic we Francji ? Powinne byc znane, gdyz to bliska rodzina. Wiec pierwsze pytanie : czy sprawdzono ich aktow urodzenia ? Akta polskie z koncu 19 tego wieku i 20 tego wieku czesto podaja wzmianki o slubach , nawet zagranicznych ... Dokladna data slubu, dokladna miejscowosc, czasem wezwanie parafii i diecezja, gdzie obchodzono slub. Jezeli te informacje mamy, to poszukiwania we Francji powinne byc o duzo latwiejsze.
Meilleures salutations a tous !
i sugeruje bardzo słusznie, ze poszukiwania należy zacząć w Polsce od odszukania aktu urodzenia przyszłego emigranta.
Nawet jeśli na akcie urodzenia nie będzie adnotacji o ślubie lub zgonie we Francji, to i tak zdobyte informacje będą pomocne w dalszych poszukiwaniach.
Do naszych nazwisk jesteśmy przywiązani i tak latwo ich nie zmieniamy.
No, chyba ze się nie da inaczej http://www.youtube.com/watch?v=ftrqO-jkMpE
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice