Zapowiedzi w metryce

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

KamilaG

Sympatyk

Zapowiedzi w metryce

Post autor: KamilaG »

Mam pytanie- W jaki sposób odczytać tak zapisane zapowiedzi przedślubne?

Obrazek
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 36 times

Zapowiedzi w metryce

Post autor: Malrom »

Pani Kamilo,
Schwarzau,
Dominica infra Octavam, Dominica Vespera, Dominica I. post Epiphaniam

Schwarzau,
Dominica Vespera, Dominica I., Dominica II. post Epiphaniam

pozdrawiam,
Roman M.
Christophorus

Sympatyk

Post autor: Christophorus »

Jedna poprawka:

Nie Dominica Vespera, tylko Dominica vac[at], czyli niedziela "pusta" - niedziela przypadająca między Obrzezaniem Pańskim a Trzema Królami. Nazwa stąd, że była pozbawiona własnego formularza mszalnego aż do początku XX wieku, kiedy to Pius X wyznaczył na nią święto Najświętszego Imienia Jezus.

Tłumaczenie:
1) Niedziela w Oktawie [Bożego Narodzenia], Niedziela "Vacat", I Niedziela po Trzech Królach.
2) Niedziela "Vacat", I Niedziela po Trzech Królach, II Niedziela po Trzech Królach.
KamilaG

Sympatyk

Dziękuję bardzo!
KamilaG

Sympatyk

Proszę także o pomoc w następnych.
Obrazek
Obrazek
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

Moje trzy grosze!
Odpowiadajmy scisle na zadane pytanie lub prosbe. Pytanie bylo: W jaki sposob odczytac tak zapisane zapowiedzi przedslubne?

Pierwsza i druga niedziela po Trzech Krolach (objawieniu Panskim).
Nie szukajmy problemow, tam gdzie ich nie ma. PAT
Christophorus

Sympatyk

Post autor: Christophorus »

Dom[inica] infr[a] Oct[avam] Asc[ensionis], Pent[ecostes] et Trinitatis - Niedziela w Oktawie Wniebowstąpienia, Pięćdziesiątnicy i Trójcy Św.

Fest[um] Corp[oris] Ch[risti], D[ominica] II et III p[ost] Pent[ecosten] - Święto Bożego Ciała, Niedziela II i III po Pięćdziesiątnicy

Fest[um] Annunt[iationis], Dom[inica] Resurr[ectionis], Dom[inica] [...ucięte] - Święto Zwiastowania, Niedziela Zmartwychwstania, Niedziela ...

Dom[inica] Res[urrectionis], Dom[inica] in Alb[is], D[ominica] II p[ost] P[ascha] - Niedziela Zmartwychwstania, Niedziela Biała, Niedziela II po Wielkanocy

Dom[inica] in Alb[is], D[ominica] II et III p[ost] P[ascha] - Niedziala Biała, Niedziela II i III po Wielkanocy

Dom[inica] II, D[ominica] III et D[ominica] IV p[ost] P[ascha] - Niedziela II, Niedziela III i Niedziela IV po Wielkanocy

Dom[inica] III, IV et Dom[inica] infr[a] Oct[avam] Asc[ensionis] - Niedziela III, IV i Niedziela w oktawie Wniebowstąpienia
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

garpat pisze:Moje trzy grosze!
Odpowiadajmy scisle na zadane pytanie lub prosbe. Pytanie bylo: W jaki sposob odczytac tak zapisane zapowiedzi przedslubne?
Pierwsza i druga niedziela po Trzech Krolach (objawieniu Panskim).
Nie szukajmy problemow, tam gdzie ich nie ma. PAT

NIE SZUKAJMY!!!
To, że I i II niedziela po Trzech Królach to łatwo dojrzeć ale warto się dowiedzieć coś więcej.
Dziękuję za rozwiniecie skrótów, szczegółowe tłumaczenia - wyjaśnienia podane przez Christophorus’a.
_____
Krystyna
KamilaG

Sympatyk

Panie Christophorus- Wielkie dzięki. Naprawdę nieoceniana pomoc dla mnie.
Również dziękuję Panu Romanowi M., który już któryś raz z kolei rozwiązał moje wątpliwości.

Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”