Ja-genealog - mój blog

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Popieram Alana ;)
Skoro wielotematyczny, to zmień nazwę, stwórz nowy, ale dodawaj tutaj linki do TYLKO genealogicznych postów.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Witam Cię, Oskarze! Ja również jestem młodym genealogiem-amatorem (lat 14), chociaż bardziej pasowałoby określenie genealożką-amatorką :D
Mam pytanie. Na swoim blogu napisałeś, że dotarłeś w swoich poszukiwaniach do lat 40. XVIIIw., znasz swoich pra9xdziadków i kontaktujesz się z poszczególnymi parafiami. Chciałabym Ci zadać pytanie, które być może uznasz za śmieszne, ale prosiłabym o szybką w miarę możliwości odpowiedź.
Jeśli np. nie znasz rodziców danego przodka, czy po prostu dzwonisz do kościoła parafialnego w miejscowości, gdzie został ochrzczony? Jeśli nie, to co innego robisz? Ja dotarłam maksymalnie do swoich praprapradziadków i to nie wszystkich. Nic więcej już się od swojej rodziny nie dowiem, a chciałabym działać, ale jak wiadomo, niepełnoletni mają trochę ograniczone pole działania :)
Bardzo proszę Cię o odpowiedź.
Pozdrawiam
Martyna
Ostatnio zmieniony pn 04 cze 2012, 20:11 przez Bryś_Martyna, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wołczuch »

Ciekawe te informacje o ostatnich weteranach, czekam na ciąg dalszy.

Co do dzwonienia do parafii to raczej nie ma z tego żadnych korzyści, księża powołują się na ustawę o ochronie danych osobowych, a dla metryk starszych niż 100 lat nie ma zastosowania
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
lubczyk_zofia

Sympatyk

Post autor: lubczyk_zofia »

Witaj młoda genealożko-amatorko Martyno!!
Jestem pełna uznania, że w wieku 15 lat dotarłaś do informacji o 3xpradziadkach. Postaraj się włączyć jakieś dorosłe osoby do pomocy, babcie, ciocie itp aby zechciały się udać z Tobą do USC albo parafii. Starsze niż 100 letnie akty są w Archiwach Państwowych. W parafiach bywa bardzo różnie zależy od proboszcza i jego stosunku do genealogów. Natomiast w AP każdy ma prawo przeglądać dokumenty. Poza tym postaraj się poszukać informacji w indeksach dostępnych w internecie. Gdybym zaczęła w wieku 15 lat też bym była na początku XVIII wieku.
Życzę wytrwałości w poszukiwaniach i niech Cię byle porażka nie zniechęca.
Pozdrawiam Zofia
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

lubczyk_zofia pisze:Witaj młoda genealożko-amatorko Martyno!!
Jestem pełna uznania, że w wieku 15 lat dotarłaś do informacji o 3xpradziadkach. Postaraj się włączyć jakieś dorosłe osoby do pomocy, babcie, ciocie itp aby zechciały się udać z Tobą do USC albo parafii. Starsze niż 100 letnie akty są w Archiwach Państwowych. W parafiach bywa bardzo różnie zależy od proboszcza i jego stosunku do genealogów. Natomiast w AP każdy ma prawo przeglądać dokumenty. Poza tym postaraj się poszukać informacji w indeksach dostępnych w internecie. Gdybym zaczęła w wieku 15 lat też bym była na początku XVIII wieku.
Pozdrawiam Zofia
Szczerze powiedziawszy, to wiek w sumie nie gra roli.
Ja zajmuje się genealogią już ponad 5 lat (a sam mam 16 ;) ).
Doszedłem już do początku XVIII wieku, więc nie trzeba mieć nie wiadomo jak wielkiego stażu, aby uzyskać taki wynik, ale zalezy do od dostępności materiałów, z których możemy korzystać.
Co do Urzędów, to nie zawsze potrzeba być z pełnoletnim opiekunem.
Gdy pytamy o coś maile, to SPORADYCZNIE jesteśmy pytani o wiek (ewentualny przymus przedstawienia pokrewieństwa, z którego wynika wiek osoby pytającej). W parafiach mają swoje zasady, więc nawet osoba dorosła nic nie zdziała :) Byłem kilka razy w Archiwach i chyba trzy razy potrzebowałem podpisu rodzica (w moim przypadku mamy), ale to zalezy od osoby pracującej w Archiwum, bo tak samo może z przymrużeniem oka pozwolić.
Ja bym zaczął na miejscu Martyny, od kontaktu z Urzędami, gdzie mogli umrzeć jej 2xpradziadkowie i sróbować wydobyć ich akta zgonów, w których mogą być informacje o rodzicach (w tym przypadku o 3xpradziadkach), a także o miejscowości urodzenia . Chociaż nie ma pewności, co do tych aktów w USC, ponieważ wszystko zależy od tego, w jakim wieku nasi przodkowie umierali, a także którego z rodzeństwa jesteśmy potomkiem (najgorzej, gdy różnica wynosi ponad 20 lat).
U mnie na 16 znanych 2xpradziadków znam tylko 6 dat zgonów z czego nastąpiły one w latach - 1915, 1933, 1933, 1936, 1940, 1945, czyli wszystkie są w USC, ale co z resztą? Chociaż zawsze lepiej mieć te 6 niż nic :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Marynicz_Marcin pisze:
lubczyk_zofia pisze:Witaj młoda genealożko-amatorko Martyno!!
Pozdrawiam Zofia
Szczerze powiedziawszy, to wiek w sumie nie gra roli.
Ja zajmuje się genealogią już ponad 5 lat (a sam mam 16 ;) ).
Doszedłem już do początku XVIII wieku, więc nie trzeba mieć nie wiadomo jak wielkiego stażu, aby uzyskać taki wynik, ale zalezy do od dostępności materiałów, z których możemy korzystać.
Co do Urzędów, to nie zawsze potrzeba być z pełnoletnim opiekunem.
Gdy pytamy o coś maile, to SPORADYCZNIE jesteśmy pytani o wiek (ewentualny przymus przedstawienia pokrewieństwa, z którego wynika wiek osoby pytającej). W parafiach mają swoje zasady, więc nawet osoba dorosła nic nie zdziała :) Byłem kilka razy w Archiwach i chyba trzy razy potrzebowałem podpisu rodzica (w moim przypadku mamy), ale to zalezy od osoby pracującej w Archiwum, bo tak samo może z przymrużeniem oka pozwolić.
Ja bym zaczął na miejscu Martyny, od kontaktu z Urzędami, gdzie mogli umrzeć jej 2xpradziadkowie i sróbować wydobyć ich akta zgonów, w których mogą być informacje o rodzicach (w tym przypadku o 3xpradziadkach), a także o miejscowości urodzenia . Chociaż nie ma pewności, co do tych aktów w USC, ponieważ wszystko zależy od tego, w jakim wieku nasi przodkowie umierali, a także którego z rodzeństwa jesteśmy potomkiem (najgorzej, gdy różnica wynosi ponad 20 lat).
U mnie na 16 znanych 2xpradziadków znam tylko 6 dat zgonów z czego nastąpiły one w latach - 1915, 1933, 1933, 1936, 1940, 1945, czyli wszystkie są w USC, ale co z resztą? Chociaż zawsze lepiej mieć te 6 niż nic :)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Mam nadzieję, że niedługo odkryję jakieś nowe fakty i czegoś się dowiem.
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Życzę powodzenia i żeby się nie poddawać, bo jak się już w to zaangażuje, to robi się ciekawie :D
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Witam :)
Mam pytanie. Jak na swoim blogu dodać blogi innych osób, które chciałoby się obserwować?

Pozdrawiam
Martyna Bryś

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego
http://czarminionychlat.blogspot.com/
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Witam,
nowa notka - http://www.przodkowienasi.blogspot.com/ ... bloga.html

Martyno,
blogi które chcesz obserwować zaznaczasz na nich ikoną DOŁĄCZ DO WITRYNY.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję,
Oskarze.

Pozdrawiam
Martyna Bryś

Zapraszam na mojego bloga
http://czarminionychlat.blogspot.com/
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

http://www.przodkowienasi.blogspot.com/ ... kosza.html

Piłkoszał ogarnął także genealogów ;)
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

http://www.przodkowienasi.blogspot.com/ ... -2012.html

Tyle jeszcze z piłki, a jeszcze dziś lub jutro coś genealogicznego.
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wołczuch »

Średnio to ma wspólny mianownik z genealogią :d
Piłkoszał się udziela... ale podbijasz wskaźniki odwiedzin strony:)
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”