Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Nie ma "szkoda" , wiele osób (w tym ja) poświęca setki godzin na indeksację dla dobra ogółu zainteresowanych, a coś to wszystko wygląda dziwnie. Eliza zrobiła tysiące zdjęć, wiele jest już zindeksowanych, a gdzie są pliki z metrykami? Ciekawe co na to dyrektor AP w Łodzi, bo chyba nie tak wyglądała umowa na dygitalizację i udostępnienie metryk.
Andrzej
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

A kiedy zaczął się projekt?
Digitalizacji ksiąg w AP Łódź nie trwa rok czy 5 lat, TRWA od 2 miesięcy!! Być może nieprzewidziane problemy wyniknęły w międzyczasie i inicjatorzy projektu cały czas pracują nad ich rozwiązaniem.

Twierdzisz, że
Eder pisze: wiele osób (w tym ja) poświęca setki godzin na indeksację dla dobra ogółu zainteresowanych, a coś to wszystko wygląda dziwnie. Eliza zrobiła tysiące zdjęć, wiele jest już zindeksowanych, a gdzie są pliki z metrykami? Ciekawe co na to dyrektor AP w Łodzi, bo chyba nie tak wyglądała umowa na dygitalizację i udostępnienie metryk.

A ja jestem pewna , że Leszek poświęca NIEPORÓWNANIE więcej czasu
a i jego PRYWATNYM aparatem fotografuje Eliza i jeszcze stawiasz jakieś zarzuty niedopełnienie umowy?
Z tego co pisał Leszek, Ci co indeksują mają szybki dostęp do zdjęć, inni widocznie muszą poczekać.

Andrzej - Może napisz wyraźnie - Żądam dostępu do foto akt metrykalnych parafii X - bo chyba całym zasobem AP Łódź nie jesteś zainteresowany.

______
Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Są także czynniki od nas niezależne, więc skoro dostajemy coś, co kiedyś było słono płatne (chociażby zlecenie kwerendy), a teraz można przeglądać w domu. Może osobie, która jest odpowiedzialna za przesyłanie na serwer popsuł się komputer bądź dostawca internetu ma jakieś problemy z łączem, a przy tak duużych ilościach zdjęć, trzeba mieć dość duży upload.

Tym bardziej, że te 3039 zindeksowanych rekordów nie robi wrażenia w stosunku do rekordzistki mającej na koncie 369334, więc to nawet nie jest 1% tego :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Ależ ja niczego nie żądam, indeksuję interesujące mnie parafie, więc MAM zdjęcia. Martwię się o innych.
Porównywać mojej pracy do pracy Elizy też nie ma sensu, bo nikt z nią nie ma szans.
PS. Już jest znacznie więcej niż 3tys.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Inni nie martwią się o sobie, ale ktoś martwi się o nich - ciekawa teoria.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
RobertGóra

Sympatyk
Adept

Post autor: RobertGóra »

Troszkę czuję się nie tak po wypowiedzi Edera... Również indeksuję (zacząłem nniedawno) ale robię to wtedy kiedy mi czas pozwoli. A Genbaza była bardzo przydatna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Ale niektórzy są niecierpliwi i wcale się im nie dziwię.
Świadczy to o tym że to co robimy jest potrzebne i ma sens.
Mogę zapewnić tylko że robimy to na co nas stać i co możemy.
I tak pewnie bijemy wszelkie rekordy w szybkości udostępniania
tak olbrzymiej ilości skanów.
Miesięcznie do GENBAZY przybywa ponad 100 tyś skanów
i informatycy muszą się mocno napocić żeby to jakoś ogarnąć.
GENBAZA jest jeszcze w fazie testów i nie wszystkie mechanizmy działają tak jak byśmy
sobie tego życzyli.
Dostałem sygnał że w tej chwili powinny być widoczne wszystkie skany które
udostępniliśmy. Nie wszystko możemy z różnych względów udostępniać.
Prosimy też o wyrozumiałość. Przesyłane skany są tylko po pierwszej obróbce
i bez dokładnego sprawdzania. Może być dużo błędów w opisach plików.
Jeżeli chcemy mieć szybko to musimy się z tym pogodzić.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Na forum wspomina się o umowach podpisywanych przez zespoły digitalizujące księgi a Archiwami Państwowymi, czy wiele potrzeba aby przytoczyć wszystkim treść takich umów ? Może mogłoby to rozwiązać wszystkie niedomówienia i wątpliwości w tej kwestii ?

p.s. Eder dzięki że zapytałeś o skany których dostępność w Genbazie była wcześniej deklarowana. Miałem o to samo zapytać dużo wcześniej ale przewidywałem, że zamiast odpowiedzi będzie "ustawianie w szeregu"

Panie Leszku bardzo dziękuję za uzupełnienie Genbazy
Krzysztof
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Witam

Kiedy mogę się spodziewać do indeksacji dalszej części Wolborza ?

Dorota
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Dorota w AP Łódź księgi są na mikrofilmach więc nie będą fotografowane dalsze lata są w AP Piotrków
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witam wszystkich serdecznie.
Indeksuję Skierniewice ze skorowidzów. Wiem że akty są na mikrofilmach. Czy nie można było by zrobić zdjęć skorowidzów? Nawet z mikrofilmów. Było by to duże ułatwienie dla poszukujących przodków. Ze Skierniewic brak skorowidzów 1808 -1826, a może są wcześniejsze?
To tylko sugestia, ale może warto ją rozważyć.
Pozdrawiam
Elżbieta
maja67

Sympatyk
Adept

Post autor: maja67 »

Podpisuję się pod prośbą Elżbiety.

Maja
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Elżbieto piszesz o zdjęcia par. Skierniewice, ja napisze podobną prośbę o zdjęcia z parafii X, Y, Z….
Przepraszam, a kto ma to zrobić, Eliza?
Może przestańmy wymagać od tych co już bardzo dużo robią
a zacznijmy wymagać od NAC, który obiecywał i tylko obiecuje udostępnić w sieci to co jest na mikrofilmach np.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -nac.phtml
Zapewne będzie to materiał dobrej jakości a nie zdjęcia z czytnika - zapisy czasami trzeba weryfikować przeglądając metryki.
eliza1952 pisze: Pisałam wiele razy ja fotografuję księgi te których nie ma na mikrofilmach.
Miały być materiały z NAC ale znowu tylko obietnice.
W takiej sytuacji trudno powiedzieć kiedy dostępne będzie to co jest na mikrofilmach

-----
Krystyna
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Podpisuję się pod prośbą Elżbiety, podpisuję się też pod tym co pisze Krystyna z jedną małą uwagą. My nie wymagamy, my tylko pytamy, my tylko grzecznie prosimy.
Pracę Elizy, Marty, Leszka...... naprawdę doceniamy.
Zgłosiłam się do indeksacji Wolborza i Piotrkowa Tryb. będących na mikrofilmach. Części Wolborza były zrobione zdjęcia skorowidzów i ta część już jest zindeksowana tzn 1843-1861r., brakuje 1808- 1842r. oraz 1862-1873r., brakuje -proszę potraktować jako informację :)
Elizo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dorota.
Ostatnio zmieniony pn 04 cze 2012, 11:29 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witajcie,
jestem jedną z Was oczekującą na efekty benedyktyńskiej pracy Elizy. Jednak z zażenowaniem czytam niektóre wypowiedzi. A to nie ta parafia, a to braki, a to nie te lata. Nawet padają zarzuty. Eliza późnym wieczorem odpowiada i jakoś nic z jej wyjaśnień nie dociera do bardzo niecierpliwych.
W tym czego dokonała Eliza,Marta,Leszek i inni pasjonaci fotografujący i indeksujący Parafie z różnych województw przecież nie ma prywaty. To dla nas wszystkich korzyści bardzo wymierne.
Niecierpliwość jest złym doradcą, a do zniechęcenia jeden krok…
pozdrawiam
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”