Garwoliński pow. -gdzie metryki?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Garwoliński pow. -gdzie metryki?

Post autor: kola16 »

"gdzie te metryki??"

Witam,
Mam problem.
cały czas jestem odsyłany.
CZy ktoś mi może powiedzieć gdzie znajde akta metrykalne z miejscowości z powiatu Garwolińskiego???
Pytałem w AP Siedlce,Lublin,odsyłają do AD Drohiczyn a oni nic nie wiedzą....

pozdrawiam
Mikołaj
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

gdzie te metryki??

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Witam,

Polecam bazy danych na strona NDAP:
http://www.archiwa.gov.pl/pl/bazy-danych.html

Można spytać również w Archiwum Diecezji Siedleckiej (dawniej diec. podlaska, diec. janowska, od 1818), niżej kontakt do arch.:

http://diecezja.radiopodlasie.pl/archiw ... jalne.html

Pozdrawiam,
Mikołaj
Szumny_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Szumny_Tomasz »

Witam

Polecam portal Lubelski Korzenie
http://lubgens.eu/index.php

Jezeli nie ma tam poszukiwanych przez Ciebie metryk, to napewno ktoś pomoże w ich zlokalizowaniu
Pozdrawiam, Tomasz Szumny
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

W linku jest temat z forum Lubelskich Korzeni który troszkę rozjaśni Ci stan zachowania garwolińskich aktów metrykalnych

http://lubgens.eu/printview.php?t=249&s ... 6ddead7ce0
Grzegorz
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedż,pisałem do wszystkich z wym. kontaktów i odpowiedz byla 1, albo mają księgi od 1890 albo wcale
CZy nigdzie nie znajde wcześniejszych lat??
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

kola16 pisze:Dziekuje za odpowiedż,pisałem do wszystkich z wym. kontaktów i odpowiedz byla 1, albo mają księgi od 1890 albo wcale
Pomimo istnienia bazy pradziad, gdzie parę rzeczy można sprawdzić zanim zacznie się zawracać głowę archiwistom, pomimo wcześniejszych wypowiedzi jak np. ta: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-30.phtml (nota bene w wątku w którym pracowicie usunąłeś swoje wypowiedzi - w jakim celu?) oraz pomimo ostatnich wypowiedzi, z podawanymi linkami do wątków i baz, nadal zadajesz to samo pytanie:
CZy nigdzie nie znajde wcześniejszych lat??
Skoro nie czytasz lub nie rozumiesz (a takie sprawiasz wrażenie) tego co Ci piszą odpowiadający, to odpowiadający nie bardzo mają chęć Ci odpowiadać.
W dodatku na tak nieprecyzyjnie zadane pytanie można odpowiedzieć zarówno twierdząco jak i przecząco i obie odpowiedzi będą poprawne.

Mam Ci wskazać Mikołaju gdzie akta były spalone?

Przecież to Ty mieszkasz w powiecie garwolińskim, to Ty masz największe szanse na znalezienie osób mogących potwierdzić lub zaprzeczyć temu co się stało i czy faktycznie nic nie ocalało. Masz wyzwanie, nie wystarczy siedzieć na forum i pytać albo klikać w wikipedię. Pora wyruszyć w teren. Może dla odmiany coś ciekawego dowiemy się od Ciebie Mikołaju, o twoich stronach rodzinnych?

Nie przekonałeś mnie do tego, że chcesz się czegoś dowiedzieć. Jeśli jednak odniosłem mylne wrażenie, zapraszam na lubelskie korzenie, tam przynajmniej nie będę miał wrażenia, że piszę na próżno.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Chyba się nie rozumiemy,chodzi o to że ja już dawno wyruszyłem w teren, powiedziano mi że metryki są w AD w Drohiczynie,napisałem,do tej pory brak odpowiedzi(3 miesiące temu). Mówiono mi też że metryki magą być w Lublinie,tam ich nie mają,kazano mi sięzwrócić do AP Siedlce,tam mają tylko od 1892,Więc moje bardziej sprecyzowane pytanie brzmi:
CZy ktoś gdziekolwiek spotkał się z metrykami z powiatu garwolińskiego??

Na forum lubelskiego towarzystwa, pewien pan miał metryki bodajże z 1856 z par. Łaskarzew, zapytałem skąd je ma,napisał że Z Grodziska Mazowieckiego,napisałem, brak odpowiedzi...

pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

gdzie te metryki??

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Mikołaju,
sprawdź na jakie dokumenty możesz liczyć:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php
Pozdrawiam
Waldek
dpawlak

Nieaktywny

kola16 pisze:Chyba się nie rozumiemy
Z pewnością. Jeśli nie czyta się linków, gdzie temat jest opisany - a brak czytania właśnie potwierdziłeś - zadając w kółko to samo pytanie, to świadczy, że nas nie rozumiesz. Zastanów się, czy Garwolin kiedykolwiek podlegał pod Drohiczyn? No ale do tego trzeba trochę znać historię. Gdzie Rzym gdzie Krym? Wypowiedź, że metryki mogą być w Lublinie nie oznacza wypowiedzi, że są w Lublinie. Chcesz się czepiać najbzdurniejszej wiadomości zamiast przyjąć informację, że ksiąg cywilnych z lat 1810-1945 (poza jakimiś drobnymi wyjątkami) nie ma, bo spłonęły, to łudź się dalej. Informację tę miałeś już w listopadzie, masz też dostęp do bazy pradziad gdzie czarno na białym masz co AP-y mają, a czego nie. Wolisz tracić czas na pisanie do AP, gdzie i tak odpowiedzą Ci to, co stoi w pradziadzie, w porządku, to twój czas, nie mój.
ja już dawno wyruszyłem w teren
I co ustaliłeś na swoim terenie? Co wiesz o losach sądu pokoju w Garwolinie? Jak nie odpowiesz sobie na to pytanie, będziesz długo błądził w temacie AP.
Więc moje bardziej sprecyzowane pytanie brzmi:
CZy ktoś gdziekolwiek spotkał się z metrykami z powiatu garwolińskiego??
Spotkałem się. W AP Lublin, W AP Siedlce, w okolicznych USC i parafiach.
Zadowolony z odpowiedzi na Twoje sprecyzowane pytanie?
Jeśli zaś chodzi Ci o księgi zawierające okres sprzed 1890, to wyłącznie w parafiach. Jeśli jakieś parafie z powiatu garwolińskiego podlegają pod diecezję warszawsko-praską, to tam też coś znajdziesz. AD w Siedlcach nie przyznaje się, aby posiadało coś tak starego, nawet jeśli mają to dostęp dość trudny.
Skąd ten Grodzisk Mazowiecki? skoro najbliższe dla Garwolina archiwum warszawskie to oddział w Otwocku? Poza tym, to co mają, można znaleźć bez pisania do nich.

P.S.
Waldemarze z tej linki, nie wiem czy wiesz, wiec na przyszłość uczulam:
"Wyszukiwarka nie obejmuje opisów zasobu archiwów państwowych w Lublinie i Poznaniu."
Ponadto Mikołaj dostał już link do baz, co z tego kiedy nie chce z nich korzystać i woli się pytać i listy pisać?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a tak a propos (nie Garwolina a Lublina:)
"Mówiono mi też że metryki magą być w Lublinie,tam ich nie mają"
konkretnie gdzie w Lublinie i konkretnie gdzie nie mają
bo mikrofilmów "w Lublinie" to trochę jest;) choć może nie w AP

czy jest gdzieś aktualny (w miarę) i kompletny spis, co jest na KUL-u?
nie pytam konkretnej osoby i nie zakładam specjalnego wątku, ot przy okazji zagaduję
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Instytut Archiwów, Bibliotek i Muzeów Kościelnych KUL
Mapka Google
ul. Chopina 29/7
20-023
Email: Email
Strona Internetowa

Do 2006 r. znany jako Ośrodek Archiwów, Bibliotek i Muzeów Kościelnych KUL.

Instytut przechowuje jako depozyt różnego typu akta o charakterze metrykalnym (księgi metrykalne, wypisy metrykalne, status animarum itp.) uratowane przez parafian i księży z terenu diecezji łuckiej dotyczące miejscowości:

Aleksandria, Annowola, Beresteczko, Berezie, Berezne, Binduga , Boremel, Derażne, Dębno, Drużkopol, Dubno, Dworzec, Hołoby, Horochów, Hulewicze, Jałowice, Jałowicze, Jarowica, Kalinówka, Katerburg, Kazimirka, Kisielin, Kołki, Koniuchy, Korytnica, Kowel, Krasne, Krupiec, Luboml, Ludwipol, Łokacze, Łuck, Łysin, Maciejów, Mielnica, Międzyrzec Korecki, Młynów, Nabrzuska, Nieświcz, Niewirków, Oleksin, Ołyka, Ostróg, Poddębice, Prycza, Ptycza, Radziwiłłów, Równe, Skurcze, Sokul, Stara Huta, Stepań, Szpanów, Tajkury, Targowica, Torczyn, Tuczyn, Turzyska, Wiszenki, Wiśniowiec, Włodzimierz Wołyński, Wólka, Zaturce, Zboczówka, Złoczówka.

Szczególowy wykaz miejscowości i rodzajów zachowanych akt podano na "Stronach o Wołyniu ". Zawartość zbiorów opracowano również w publikacji: Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej do 1945 roku, oprac. ks. Waldemar Witold Żurek, t 1-4, Lublin 2004-2007.

To podobno jest na KUL-u, bardziej diecezja Lucka niz Lublin i okolice. Pozdrawiam Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to księgi -archiwalia..i temat na forum dość dobrze opisany
mi raczej o kopie /mikrofilmy chodzi - te z innych archiwów diecezjalnych, gdzie albo miejsc mało, albo czytników nie ma (a mikrofilmy są) albo i jeszcze coś
np czy to co jest w AP Białystok z AD Drohiczyn na mikrofilmach to wszystko 'z tych terenów' co zmikrofilmowane czy na KULu więcej jest (np szerszy zakres czasowy)
dpawlak

Nieaktywny

To podobno jest na KUL-u, bardziej diecezja Lucka niz Lublin i okolice.
Tytułem uzupełnienia - również archidiecezja lwowska, ale to kopie tego co i w Krakowie można znaleźć.
Więcej można poczytać tu:
http://www.kul.pl/historia,art_5705.html
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a katalogi opublikowane w tych 7 zeszytach zawierają 'mikrofilmy własne' (nie wiem jak inaczej to sformułować) czy też pozostałe -całość zgromadzonych mikrofilmów, także 'obcych'?

"Po zorganizowaniu własnej stacji mikrofilmowej w 1960 roku, podjęto akcję mikrofilmowania najcenniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych do badań naukowych materiałów przechowywanych w archiwach, bibliotekach i muzeach kościelnych. Katalogi mikrofilmów publikowane są na łamach półrocznika wydawanego przez Ośrodek. Dotychczas ukazało się siedem zeszytów."
z ww podlinkowanej strony
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Sprawdzając na stronie Diecezji Siedleckiej http://diecezja.radiopodlasie.pl/?pageId=29&dk=10 w dekanatach garwolińskim i łaskarzewskim widać że parafie mają starsze księgi metrykalne ( Łaskarzew rzeczywiście dopiero od 1890 r.)
No to jak jest z tym wyjściem "w teren" ? Mamy rozumieć że byłeś w parafiach powiatu garwolińskiego i stwierdzasz że informacje podane przez Diecezję Siedlecką na stronie internetowej mijają się z prawdą ?
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”