Czy syn może mieć trzy różne matki.....?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Anno,

Kto był stawiającym do chrztu te 9-cioro dzieci Andrzeja? Wydaje mi się, że w 7 przypadkach był to on osobiście i wtedy podał prawdziwe nazwisko panieńskie swojej matki, a w 2 innych były to akuszerki bądź "obecne porodowi", które mogły pomylić nazwisko rodowe matki Andrzeja, bądź podały jej, bądź jej ojca przezwisko jako nazwisko.

pozdrawiam Mikołaj
Krzysieksaf

Sympatyk

Re: Czy syn może mieć trzy różne matki.....?

Post autor: Krzysieksaf »

Według mnie to jest ta sama osoba. Ja też robiłem poszukiwania i do tej samej osoby były przypisane nazwiska: Knap, Knapczyk, Sczęś, Sczęśnionka, Opyrchał, Operanionka, Stelmach. okazało się, że prawdziwe nazwisk0o to GRUBKA. To są poprostu błędy. W innym znowu miejscu znalazłem przypisane do poślubionej kobiety nazwisko panieńskie matki.
Pozdrawiam
Krzysieksaf

Sympatyk

Re: Czy syn może mieć trzy różne matki.....?

Post autor: Krzysieksaf »

Ponadto, księża mieli często własnych sekretarzy, więc to być może błędy w nazwiskach są włąsnie przez nich. Wracając do mojego poprzedniego postu w tym temacie to dwa nazwiska w/w Marianny można wytłumaczyć: Stelmach - dawne określenie kołodzieja, a jej mąż był własnie kołodziejem; Operanionka - tak nazywano najemną słuzbe we dworze, Marianna właśnie nią była.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”