Anno,
Kto był stawiającym do chrztu te 9-cioro dzieci Andrzeja? Wydaje mi się, że w 7 przypadkach był to on osobiście i wtedy podał prawdziwe nazwisko panieńskie swojej matki, a w 2 innych były to akuszerki bądź "obecne porodowi", które mogły pomylić nazwisko rodowe matki Andrzeja, bądź podały jej, bądź jej ojca przezwisko jako nazwisko.
pozdrawiam Mikołaj
Czy syn może mieć trzy różne matki.....?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mikolaj_Wilk

-
Krzysieksaf

Re: Czy syn może mieć trzy różne matki.....?
Według mnie to jest ta sama osoba. Ja też robiłem poszukiwania i do tej samej osoby były przypisane nazwiska: Knap, Knapczyk, Sczęś, Sczęśnionka, Opyrchał, Operanionka, Stelmach. okazało się, że prawdziwe nazwisk0o to GRUBKA. To są poprostu błędy. W innym znowu miejscu znalazłem przypisane do poślubionej kobiety nazwisko panieńskie matki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Krzysieksaf

Re: Czy syn może mieć trzy różne matki.....?
Ponadto, księża mieli często własnych sekretarzy, więc to być może błędy w nazwiskach są włąsnie przez nich. Wracając do mojego poprzedniego postu w tym temacie to dwa nazwiska w/w Marianny można wytłumaczyć: Stelmach - dawne określenie kołodzieja, a jej mąż był własnie kołodziejem; Operanionka - tak nazywano najemną słuzbe we dworze, Marianna właśnie nią była.
Pozdrawiam
Pozdrawiam