Akta Komisji Porządkowych Cywilno-Wojskowych - gdzie szukać?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Akta Komisji Porządkowych Cywilno-Wojskowych - gdzie szukać?

Post autor: Trotwood »

Gdzie można znaleźć akta Komisji Porządkowych Cywilno-Wojskowych, które istniały w latach 1789-1795? W bazie SEZAM można odszukać tylko akta z województwa krakowskiego, z których już zresztą korzystałem i które są fajnym źródłem informacji o czasach, podczas których niektóre parafie nie prowadziły jeszcze przecież ksiąg metrykalnych.

Wiecie coś o pozostałych? Szczególnie interesują mnie losy akt z województwa sandomierskiego.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

W ramach uściślenia co do siedzib Komisji - w artykule F. Koniecznego "Dzieje administracji w Polsce w zarysie" podano, że:
Komisyj Porządkowych cywilno - wojskowych było w całem państwie 72. Oto ich siedziby:

W prowincji małopolskiej: Kraków, Szczekociny. Szydłów, Radom, Opoczno (lub Chęciny), Stężyca, Żytomierz, Owrucz, Chełm (lub Krasnystaw), Łuck, Włodzimierz, Krzemieniec, Kamieniec Podolski, Latyczów, Lublin, Łuków, Dubienka, Drohiczyn, Mielnik, Tykocin (lub Brańsk), Bracław, Winnica, Zwinogródek.

W prowincji wielkopolskiej: Poznań, Kościana, Kalisz, Gniezno, Sieradz, Wieluń, Radomsk, Łęczyca, Brześć kujawski, Lipno, Raciąż, Czersk, Warszawa, Wizna, Wyszogród, Zakroczym, Ciechanów, Łomża, Liw, Maków, Ostrowo, Rawa, Sochaczewo, Gąbin, Radziejów, Mława.

W prowincji litewskiej: Wilno, Oszmiana, Postawy, Lida, Wiłkomierz, Brasław, Troki, Grodno, Kowno, Poniewież, Rosienie, Szawle, Uszacz, Nowogródek, Słonim, Wołkowysk, Czereja, Chołopienice, Brześć Litewski, Pińsk, Mińsk, Mozyrz, Bobrujsk.
Cały artykuł:
http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/fe ... /III_7.php

Pozdrawiam
AK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”