Katowice szukam informacji, gdzie szukać ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

adam1974

Sympatyk

Katowice szukam informacji, gdzie szukać ?

Post autor: adam1974 »

Potrzebuję pomocy,znam tylko ostatni adres zamieszkania w Katowicach w 1939r. Nie znam daty urodzenia ,imion rodziców ani miejsca urodzenia.Jak znalezc te dane ,od czego zacząc. Może ktos pomoze. Pozdrawiam Adam
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rostek_Wioleta »

Czy próbowałeś się czegoś dowiedzieć w Urzędzie Miasta?
W Urzędzie Stanu Cywilnego (lub Referacie ds. mieszkańców) w dokumentacji każdego mieszkańca jest (powinien być) odnotowany adres zamieszkania stałego/ tymczasowego. Sądzę, że jeśli skierujesz oficjalną prośbę do Urzędu, podając dane, które posiadasz, stopień pokrewieństwa i cel genealogiczny to odszukają tę osobę lub przynajmniej coś odpowiedzą. Dokumentacja raczej nie została jeszcze przekazana do Archiwum.
Pozdrawiam,
Wiola
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

można też spróbować bezpośrednio zapytać AP w Katowicach, czy np. w zespole Akta miasta Katowic bądź innym nie zachowały się jakieś rejestry mieszkańców (sama Baza ELA na to nie wskazuje) z interesującego Ciebie okresu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... wic&word2=

Pozdrawiam
Aneta
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Witam,

byc może imię i nazwisko poszukiwanego ułatwiłoby pomoc.

Bartosz
adam1974

Sympatyk

Post autor: adam1974 »

Dziękuję za podpowiedz. Już napisałem do USC Katowice i czekam na odpowiedz.Ciekawe co mi odpiszą i w jakim terminie Adam. Może jeszcze jakies nowe pomysły ktos mi podrzuci. Adam
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rostek_Wioleta »

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może Twój krewny należał do jakiegoś stowarzyszenia, związku zawodowego lub np. wspólnoty mieszkaniowej. W ich dokumentacjach będzie wymieniony adres zamieszkania oraz dane takie jak data urodzenia, imiona rodziców. Ciężko jednak dotrzeć do tego typu dokumentacji, mogą się znajdować i w AP i w siedzibach tych placówek.
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: bogda252 »

Bardzo proszę
Kamieniołomy w Niemczech
Bardzo proszę o informację, gdzie na terenie Niemiec w okrsie II WŚ znajdowały się kamieniołomy, w których pracowali Polacy wywiezieni z terenów Wołynia i Podola w okresie 1939-1944. Poszukuję brata mojej MAmy - Jacka Kaszczyniec syna Ignacego i Eufrozyny z d. Rudnicka lub Pronyszyn ur. ok. 1915-1919r. w Korsowie pow Brody-Podole. W/g posiadnych informacji zginął w kamieniołomie w Niemczech. Na roboty został wywieziony z Małyńska - Wołyń.
Będę wdzięczna za każdą informację.

Bogusława
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”