Fotografia - zapisek i wiek osoby

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

W swoich zasobach mam (niżej wklejoną) fotografię osoby, której na oko dałbym około 35-40 lat... Proszę jednak Was o rzucenie swoim okiem i typowanie.

Obrazek

Odręczny zapis sporządzony przez sfotografowaną na rewersie fotki, wskazuje, iż została zrobiona w 1928r. Wytypowanie więc wieku pozwoli mi na określenie przybliżonego roku jej urodzenia. Mam jednak jeszcze jeden mały problem związany z tą fotografią a dokładniej mówiąc zapiskiem, którego rozczytanie pozwoli mi na typowanie miejsca co najmniej zamieszkania fotografowanej. Niestety zapisek został sporządzony ołówkiem, a jak to ołówek... lubi się ścierać i brudzić przy okazji wszystko dookoła. Tak też się stało z zapisem miejscowości, który znajduje się w górnym lewym rogu wyciętego przeze mnie fragmentu. Obróbka tego zapisu w graficznym programie nie wiele daje, nie mniej wklejam to co się dało z niego wyciągnąć

przed obróbką: Obrazek

po obróbce: Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc - Sławek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Sławku

Jeżeli chodzi o wiek kobiety, typowałabym na ok. 40 rok życia:
- widoczne poziome zmarszczki na szyi (z boku)
- nadwaga, może po porodach
- możliwe zaburzenia hormonalne na tle tarczycowym (?)
- przerzedzone włosy nad czołem

W przypadku nazwy miejscowości: widzę początkową „P”, końcówka „wa” ale trudno orzekać, co jest pozostałością po ołówku, a co załamaniem papieru ?
Jeśli znasz nazwisko panieńskie fotografowanej, może mógłbyś wytypować obszar, na którym nazwisko to występowało częściej.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

ja bym dal wiecej -- osoba jest dosyc pulchna i przez to ma gladka twarz (bez zmarszczek)
45 lat?

pozdr WM
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Fotografia nie posiadała (nie jestem niestety właścicielem oryginału) większych załamań. To co więc widać to roztarty latami grafit. Nazwisko, którym podpisała się fotografowana jest moim nazwiskiem, ale to raczej niewiele daje. Po pierwsze na prawym serdecznym palcu ma obrączkę. Poza tym, na rewersie wypisuje na prędce do kogoś życzenia, a ten ktoś (to kolejna niewiadoma) nie wiadomo czy zna ją z nazwiska ślubnego, czy panieńskiego. Pisząc mogła więc "nie mieszać" i podpisać się tak jak ją zapamiętał; jak ją znał. Niestety najstarsze osoby w rodzinie nie kojarzą fotografowanej. Sądzę, że moje nazwisko mogło być jednak jej ślubnym - to hipoteza nie tylko moja, ale i tych najstarszych żyjących (podobieństwo wizualne do innych z rodziny bliskie zeru). Niestety też osoba, która pierwotnie była w posiadaniu fotografii już nie żyje i w tym temacie się siłą rzeczy nie wypowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”