Pochodzenie nazwisk (cz.4)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wojajczyk
Witam serdecznie poszukuje informacji o nazwisku Wojajczyk. bardzo prosze o pomoc wszystki informacjie są dla mnie cenne
jacek.wojajczyk@op.pl
jacek.wojajczyk@op.pl
- Ewa_Szczodruch

-
Jones_Magdalena

RE: Wojajczyk
W moim rodzinnym mieście były osoby o nazwisku Wojańczyk. Niestety, z nazwiskiem Wojajczyk nigdy się nie spotkałam.
Witam!Marylka pisze:Witam! Proszę o wyjaśnienie etymologi nazwiska FLONT.
Pozdrawiam Marylka z Mazowsza
Panieńskie nazwisko mojej mamy brzmi Flont. Nie jest ono polskie, tylko francuskie. Szukając informacji napisałam do znalezionego w internecie pana z Warszawy, noszącego to nazwisko. Odpisał mi, że widział księgi kościelne z jego rodzinnej miejscowości w okolicach Garwolina i pierwsza wzmianka w tych księgach była z czasów wojen napoleońskich. Prawdopodobnie były żołnierz Napoleona osiadł w tej okolicy. Nie sprawdzałam tego osobiście, nie widziałam tej księgi tylko ręczne notatki, wysłane mailem, kóry niestety przepadł. Pewnym potwierdzeniem tej teorii jest ilość osób z nazwiskiem Flont, które można znaleźć na stronie geneanet.org. Ciekawostką jest, że więcej osób występuje pod pierwotną wersją nazwiska, czyli Flon, jest też trochę osób o nazwisku Flons lub Flond, a najciekawsze jest to, że każada z tych wersji nazwiska występowała w obrębie jednej konkretnej rodziny, czyli np. jedna osoba nosiła nazwisko Flon, druga Le Flon, trzecia Flons a inna Flont. o proszę bardzo: http://gw3.geneanet.org/minfieu?lang=en&m=N&v=FLONT
w języku francuskim flonflon - n, rodz. m
1 refren
2 śpiewka
http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.htm ... &x=57&y=14
- Ewa_Szczodruch

Witam!
Proszę o pomoc z kilkoma nazwiskami: Hnyda, Grygorewicz, Taranowicz, Geroszyński, Iszczukiewicz, Szypiorowski oraz Kostuń.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Proszę o pomoc z kilkoma nazwiskami: Hnyda, Grygorewicz, Taranowicz, Geroszyński, Iszczukiewicz, Szypiorowski oraz Kostuń.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Ostatnio zmieniony wt 12 cze 2012, 17:29 przez m_gry, łącznie zmieniany 1 raz.
- MalgorzataKurek

Wg K. Rymuta "Nazwiska Polaków", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999 (t. 1), Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001 (t. 2)
Hnida - od gnida 'jajo wszy', przenośnie: 'człowiek niepozorny, odrażjący moralnie'.
Grygorewicz - od Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Taranowicz - od taran 'średniowieczna machina wojenna; człowiek silny'.
Geroszyński - nie znalazłam, ale przypuszczam, że od imienia Hieronim - Geromin.
Iszczukiewicz - od iskać 'szukać'.
Kostuń - od kość, w formach derywowanych także od imienia Konstanty, zwłaszcza na terenach wschodnich.
Pozdrawiam
Hnida - od gnida 'jajo wszy', przenośnie: 'człowiek niepozorny, odrażjący moralnie'.
Grygorewicz - od Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Taranowicz - od taran 'średniowieczna machina wojenna; człowiek silny'.
Geroszyński - nie znalazłam, ale przypuszczam, że od imienia Hieronim - Geromin.
Iszczukiewicz - od iskać 'szukać'.
Kostuń - od kość, w formach derywowanych także od imienia Konstanty, zwłaszcza na terenach wschodnich.
Pozdrawiam
Janczewski
Chciałabym się dowiedzieć, jakie może byc pochodzenie nazwiska Janczewski.
Do tej pory myślałam, że pochodzi od miejscowości Janczewo, ale otrzymałam właśnie metryki z 1808r. i wynika z nich, że mój praprapra.... dziad miał na nazwisko Jancza, jego syn Janczuk, a dopiero jego wnuk i następne pokolenia Janczewski.
Jakie może więc być pochodzenie tego nazwiska, zakładając, że ewoluowało od formy Jancza, poprzez Janczuk, aż po Janczewski?
Z góry dziękuję za pomoc.
Kasia
Do tej pory myślałam, że pochodzi od miejscowości Janczewo, ale otrzymałam właśnie metryki z 1808r. i wynika z nich, że mój praprapra.... dziad miał na nazwisko Jancza, jego syn Janczuk, a dopiero jego wnuk i następne pokolenia Janczewski.
Jakie może więc być pochodzenie tego nazwiska, zakładając, że ewoluowało od formy Jancza, poprzez Janczuk, aż po Janczewski?
Z góry dziękuję za pomoc.
Kasia
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Jancza, Janczuk - od imienia Jan. Imię pochodzenia hebrajskiego, od Jehöhanan ‘Jahwe jest łaskawy’. W językach słowiańskich adaptowane jako Iwan, Jan. Forma Iwan we wczesnym średniowieczu znana w całej Polsce, później na Kresach Wschodnich. Postać Jan notowana od początku XIII wieku.
Janczewski 1390 - od nazwy miejscowej Janczewo, Janczewice (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Jancza, Janczuk - od imienia Jan. Imię pochodzenia hebrajskiego, od Jehöhanan ‘Jahwe jest łaskawy’. W językach słowiańskich adaptowane jako Iwan, Jan. Forma Iwan we wczesnym średniowieczu znana w całej Polsce, później na Kresach Wschodnich. Postać Jan notowana od początku XIII wieku.
Janczewski 1390 - od nazwy miejscowej Janczewo, Janczewice (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- MalgorzataKurek

Najprawdopodobniej Twój przodek o nazwisku Jancza był potomkiem jakiegoś Jana znanego i wybitnego w społeczności, w której żył (na tyle, że było to wyróżnikiem). Forma "Janczuk" to "syn Janczy"; końcówka -uk jest charakterystyczna dla wschodnich terenów. Janczewskimi stali się najprawdopodobniej po przeprowadzce do miasta (miasteczka) lub po wzbogaceniu się.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Kaniewski_Eugeniusz

- Ewa_Szczodruch