Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wojajczyk

Wojajczyk

Post autor: wojajczyk »

Witam serdecznie poszukuje informacji o nazwisku Wojajczyk. bardzo prosze o pomoc wszystki informacjie są dla mnie cenne
jacek.wojajczyk@op.pl
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Matczak - od matka.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
bratpit

Post autor: bratpit »

Ewa_Szczodruch pisze:Witam :)

Matczak - od matka.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
dziękuje :wink:
Jones_Magdalena

Sympatyk

RE: Wojajczyk

Post autor: Jones_Magdalena »

W moim rodzinnym mieście były osoby o nazwisku Wojańczyk. Niestety, z nazwiskiem Wojajczyk nigdy się nie spotkałam.
ewick

Post autor: ewick »

Marylka pisze:Witam! Proszę o wyjaśnienie etymologi nazwiska FLONT.

Pozdrawiam Marylka z Mazowsza
Witam!
Panieńskie nazwisko mojej mamy brzmi Flont. Nie jest ono polskie, tylko francuskie. Szukając informacji napisałam do znalezionego w internecie pana z Warszawy, noszącego to nazwisko. Odpisał mi, że widział księgi kościelne z jego rodzinnej miejscowości w okolicach Garwolina i pierwsza wzmianka w tych księgach była z czasów wojen napoleońskich. Prawdopodobnie były żołnierz Napoleona osiadł w tej okolicy. Nie sprawdzałam tego osobiście, nie widziałam tej księgi tylko ręczne notatki, wysłane mailem, kóry niestety przepadł. Pewnym potwierdzeniem tej teorii jest ilość osób z nazwiskiem Flont, które można znaleźć na stronie geneanet.org. Ciekawostką jest, że więcej osób występuje pod pierwotną wersją nazwiska, czyli Flon, jest też trochę osób o nazwisku Flons lub Flond, a najciekawsze jest to, że każada z tych wersji nazwiska występowała w obrębie jednej konkretnej rodziny, czyli np. jedna osoba nosiła nazwisko Flon, druga Le Flon, trzecia Flons a inna Flont. o proszę bardzo: http://gw3.geneanet.org/minfieu?lang=en&m=N&v=FLONT

w języku francuskim flonflon - n, rodz. m
1 refren
2 śpiewka
http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.htm ... &x=57&y=14
bratpit

Post autor: bratpit »

Jeżeli jeszcze można sprawdzić nazwisko Wilkoń
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wilkoń - od wilk ‘ssak z rodziny psów’.

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Proszę o pomoc z kilkoma nazwiskami: Hnyda, Grygorewicz, Taranowicz, Geroszyński, Iszczukiewicz, Szypiorowski oraz Kostuń.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Ostatnio zmieniony wt 12 cze 2012, 17:29 przez m_gry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Wg K. Rymuta "Nazwiska Polaków", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999 (t. 1), Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001 (t. 2)
Hnida - od gnida 'jajo wszy', przenośnie: 'człowiek niepozorny, odrażjący moralnie'.
Grygorewicz - od Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Taranowicz - od taran 'średniowieczna machina wojenna; człowiek silny'.
Geroszyński - nie znalazłam, ale przypuszczam, że od imienia Hieronim - Geromin.
Iszczukiewicz - od iskać 'szukać'.
Kostuń - od kość, w formach derywowanych także od imienia Konstanty, zwłaszcza na terenach wschodnich.
Pozdrawiam
Marika

Sympatyk

Janczewski

Post autor: Marika »

Chciałabym się dowiedzieć, jakie może byc pochodzenie nazwiska Janczewski.
Do tej pory myślałam, że pochodzi od miejscowości Janczewo, ale otrzymałam właśnie metryki z 1808r. i wynika z nich, że mój praprapra.... dziad miał na nazwisko Jancza, jego syn Janczuk, a dopiero jego wnuk i następne pokolenia Janczewski.
Jakie może więc być pochodzenie tego nazwiska, zakładając, że ewoluowało od formy Jancza, poprzez Janczuk, aż po Janczewski?

Z góry dziękuję za pomoc.

Kasia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Jancza, Janczuk - od imienia Jan. Imię pochodzenia hebrajskiego, od Jehöhanan ‘Jahwe jest łaskawy’. W językach słowiańskich adaptowane jako Iwan, Jan. Forma Iwan we wczesnym średniowieczu znana w całej Polsce, później na Kresach Wschodnich. Postać Jan notowana od początku XIII wieku.

Janczewski 1390 - od nazwy miejscowej Janczewo, Janczewice (kilka wsi).

Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Najprawdopodobniej Twój przodek o nazwisku Jancza był potomkiem jakiegoś Jana znanego i wybitnego w społeczności, w której żył (na tyle, że było to wyróżnikiem). Forma "Janczuk" to "syn Janczy"; końcówka -uk jest charakterystyczna dla wschodnich terenów. Janczewskimi stali się najprawdopodobniej po przeprowadzce do miasta (miasteczka) lub po wzbogaceniu się.
Pozdrawiam
Kaniewski_Eugeniusz

Sympatyk

Post autor: Kaniewski_Eugeniusz »

Witam!

Bardzo proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Atlak

Pozdrawiam.
Eugeniusz
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam. proszę o sprawdzenie nazwiska stuleblak