Witam, widzę interesujący mnie wątek.
Odnalazłem przodka (pradziadka):
http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... 211942_139 parafia Remigoła, nr 17 z dnia 12/02/1900. Dotąd wiedziałem, że pradziadek wcześniej mieszkał "na Litwie" w parafii Remigoła - teraz wiem na pewno.
W związku z tym mam następujące prośby do piszących w tym wątku:
- rosyjskiego się uczyłem ale oczywiscie bez słownictwa "religijnego" - takie czasy były, oczy mam już dość "zjechane", nie znam "układu" wpisu w rejestrze ślubów (1891-1908) dlatego proszę, żeby ktoś był tak uprzejmy, i odczytał (dla sprawdzenia) ten wpis (nr 17 po prawej stronie skanu na dole) i przetłumaczył na polski.
Przodkowie moi pochodzą z parafii Remigoła. Byłem tam w 2008 roku - znalazłem trochę ciekawych rzeczy, ale młodzi ludzie, którzy mnie podwieźli - śpieszyli się gdzieś dalej, więc parafię penetrowałem (dzięki ich samochodowi) tylko około 5 godzin w tym ze dwie byłem u proboszcza na plebanii - ma bardzo mało materiałów, ale niektórymi jest w stanie pomóc - głównie kartograficznymi.
Doczytałem w wątku, że jest ekipa, która indeksuje śluby w parafii - spróbuję pomóc.
Szukam lokalizacji okolicy (szlacheckiej) Stefanańce (w parafii Remigoła), może jest ktoś, kto ma stamtąd korzenie? A w ogóle uważam, ze nazwiska to ważna rzecz, ale nawet w tym wątku wiele osób mówi, np "tato mówi, że urodził sie w takiej to a takiej miejscowości" - polskie nazwy miejscowości również warto utrwalać. Może pokusić się o rodzaj przewodnika po tej parafii z zachowanymi elementami polskiej historii.
Zdaje się, że ta okolica szlachecka Stefanańce występuje w spisie parafii Diecezji Wileńskiej z 1744 (
www.mem.net.pl/stg/diecezjawilenska1744e.htm) jest wymieniona pod nazwą Stepanonie - nadal nie wiadomo gdzie.
Znalazłem cmentarzyk Korzeniewskich - 5-6 mogił z zachowanymi napisami (w latach 1918 - 1939 mieszkali w majątku Dobule, jeszcze w 1938 roku występują pod zlituanizowanym nazwiskiem w książce telefonicznej Litwy). Gdyby ktoś zainteresowany znalazł sie - chętnie udostępnię. Korzeniewscy pewnie zginęli na Syberii ...
Popieram w całej rozciągłości wpisy P. Waldemara Stankiewicza.
Gdyby był organizowany wyjazd wiekszą ekipą w tamte strony to wstępnie - chętnie się dołączę.
No i proszę, jeśli ktoś odnajdzie nazwisko Więckowicz, Jałowiecki, Grabowski, Monkiewicz parafie: Remigoła, Betygoła, Onikszty (kosc. filialny Towiany) - proszę ewent. zasygnalizować.