Witam, przejrzałem prawie wszystko w parafiach w około Chęcin i Brzezin moich Sawickich i nic nowego nie odkryłem w poszukiwaniu aktu urodzenia mego 4 x pradziadka ( Jakuba ) Walentego latach około 1730. Dalej wydaje mi się ze trzeba szukać na Litwie, są tam nawet tego samego herbu Nowina co pra.. Walenty w parafii Merecz, ale aktu urodzenia z imienia Walenty nie natrafiłem dotąd . Może trzeba tą drogą zasięgnąć języka od potomków jego z okresu miedzy wojennego, podam parę danych z metry ślubów, może ktoś się odezwie i coś doda ;
1 - ślub w Ostrowcu Św. w 1906 roku, Stanisław Gaszyński z Biłgoraja syn Mieczysława i Wandy chyba z Jerzewskich ?? ( z rosyjskiego ) i Wandą Sawicką córką Lucjana i Heleny z von Wickenhagen ( z Radomia ) - Sawickich obywateli ziemskich z Ostrowca Św. majątek w Bogusławicach i Wąworkowie. Syn ich Andrzej Gaszyński zginął w Powstaniu Warszawskim.
2- ślub w Warszawie w 1919 roku, Jerzy Leskiewicz z Warszawy syn Olimpa i Marii z Kuczyńskich Leskiwewiczów obywateli ziemskich z Bielawek z Helena Leną Sawicka córką Lucjana i Heleny z Warszawy obywateli ziemskich.
3 - ślub w Warszawie w 1919 roku, Alexander Jerzy Sawicki ur. w Syrżaniu nad Wołgą syn Lucjana i Heleny obywateli ziemskich z Warszawy z Marią Melanią Szelągowska ze Skąpego koło Końskich, córką Jana i Salomei z Malczewskich - Szelągowskich obywateli ziemskich w Wielogórze i Pasztowej Woli. Syn ich Jerzy Jacek Sawicki został zastrzelony w 1944 roku ponoć przez Niemców.
Po rozwodzie Alexander Sawicki z drugą żona prawdopodobnie miał dwie córki, jedna miała podobno resteurację w Krynicy Górskiej gdzie zm. Alexander, a druga córka w Busku Zdroju miała mieć podobno lecznicę, nie wiem nic o ich imionach i za kogo wyszły za mąż.
Z tej rodziny Sawickich byli też Morawickie, mieszkali zaraz po wojnie w Niegosławicach koło Jędrzejowa, mieli dzieci ale co dalej nic nie wiem, może były córki i zmiana nazwiska była.
Może ktoś szuka takich nazwisk ,a ja mam trochę dokumentów z tymi wymienionymi nazwiskami ze zdjęciami.
Także w formie listu do Darka Kosieradzkiego napisałem co nieco o Sawickich i jest kilka dokumentów z nazwiskiem związanych, myślę ze to nie jest pięknie opisane ale szczerze o tym co odkryłem to podałem by tajemnicy nie trzymać w szufladzie ; pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... w&Itemid=5